4 AYDA 7 KAT ARTAN HİSSE BUNU NASIL YAPTI?
Turizm sektörü zor bir yılı geride bırakırken, hisseleri borsada işlem gören sektör şirketleri ise resmen uçuşa geçti. Sektörde faaliyet gösteren Metemtur Otelcilik A.Ş. hisseleri de son 4 ayda 7 kat arttı. Şirketin piyasa değeri 244 milyon liranın üzerine çıktı.
Borsa - 06-12-2020 22:38
2020 yılı başıyla birlikte hızlı yükseliş trendine giren borsanın küçük hisseleri mart ayındaki sert düşüşten sonra şaha kalktılar. Borsanın dev hisseleri 2020 yılını ekside kapatmaya hazırlanırken onlar yüzde 1000'lere var primlerle dikkatleri üzerlerine çektiler. Turizm sektör hisselerinden Metemtur Otelcilik Ağustos ayı sonu itibarıyla başladığı yükselişi o günkü fiyatın 7 katına ulaşmış durunda. Milliyet Ekonomi yazarı Zeynep Aktaş bugün hissedeki bu sert hızlı çıkışı kaleme alarak yatırımcılar dikkatli olmaları konusunda uyardı.
Küçük ve sığ hisselerin talep görmesinin nedeni hızlı hareket etmeleri ve hikayeleri. Zira pandemi süreci ile birlikte krediler ve borç yapılandırmaları gündeme geldi. Zordaki şirketler yeni ortaklıklara yelken açtı. Bu da yatırımcıların hisse senetlerinde yeni pozisyon açmasına neden oldu. Yatırımcıların şirketlerle ilgili gündeme gelen hikayelerin hayat bulma olasılığı ya da firmaya katkısının ne boyutta olacağı ile fazla ilgilenmemesi ise en büyük risk. Şimdilerde farklı beklentilerle birçok hissenin abartılı fiyatlara ulaştığını gözlenmekte.
Metemtur Otelcilik de dikkat çeken fiyat hareketi ile bunlardan birisi. Şirketin özvarlık değeri 441 bin TL olmasına rağmen son kapanışa göre ulaştığı piyasa değeri 244 milyon TL. Bu tutar son bilançosuna göre sahip olduğu özvarlıklarının 553 katına denk geliyor. Pandemiden ötürü turizm kötü bir sezon geçirmesine rağmen hisse fiyatı yazdan bu yana yükseliyor. 7 Ağustos’ta 2.04 TL olan fiyat, 4 Aralık günü kapanışını 13.56 TL’den gerçekleştirdi. Dört ayda fiyat 7 katına yükseldi. Pandemi döneminde bir turizm şirketinin neden bu kadar yükseldiği merak edilebilir. Şirketin açıklamaları takip edildiğindeyse bir yandan kayıtlı sermaye tavanını yükseltirken diğer yandan faaliyet konusunu genişleteceği turizm faaliyetlerinin yanına yazılım, madencilik ve menkul kıymet işlemlerini ilave edeceğini görmekteyiz. Firmanın yeni alanları faaliyet kapsamına alması pratikte gelirini büyütmeye ne ölçüde katkıda bulunacağını kestirmek zor. Ancak yatırımcıların hisseye abartılı bir talep göstermesi için aradıkları hikayeyi buldukları kesin.
Kuşkusuz hisseye talebi yaratan hikayedir. Ancak hikayeyle özvarlıkların 553 katına çıkan şirketlerin bu abartılı değerlemeleri karşılama koşulunun ne ölçüde olduğunu da sorgulamak gerekiyor.
Aksi taktirde böylesi hisselerin yüksek değerleme oranları ile bireysel yatırımcının elinde uzun süre kalması hiç de düşük bir ihtimal değil.
Zeynep Aktaş / Milliyet
Günün Diğer Haberleri