Borsalarda oyunun kuralı değişiyor

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali küresel ekonominin işleyişini kökünden sarstı. Küreselleşmenin sınırlı hale geldiği bu yeni ekonomik ortamda yatırımcı portföyleri de köklü bir değişime hazırlanıyor

Borsa - 08-03-2022 14:59

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüs ve tedarik zinciri krizlerinden henüz tam olarak kurtulamayan küresel ekonomi Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından bir kez daha sarsıldı. Bir süper gücün başka bir devleti işgal etmesinin direkt ve yan etkileri dünya çapında tedarik zincirlerini ve finansal sistemi olumsuz etkiledi.

MarketWatch yazarı Cody Willard konuyla ilgili makalesinde ABD hükümetinin çip şirketi Intel’in daha fazla şirkete üretim yapabilmesi için destek sağlamasına dikkat çekti. Willard’a göre birçok sektörde bu tür hamleler ekonomi yönetimleri için yeni oyun kitabı halini alacak. Zira borsa yazarı küresel ticarette bağımlılığın sebep olduğu kırılganlık nedeniyle plastik, tekstil veya diğer ham maddelerin tedarikini için Çin’den sağlamanın sakıncalı olabileceğini belirtiyor.

Willard son dönemde tüm küresel ekonomiye ilişkin paradigmanın değiştiğine işaret etti. Borsa yazarına göre bu durum muhtemelen gelecek yıllarda da enflasyon baskısına yol açabilir. Willard ABD’nin yüksek teknolojili üretim süreçlerinin gelecekte ticareti daha verimli hale getireceğini belirtiyor. Ancak söz konusu teknoloji devrimlerinin gerçekleşmesi için ABD zamana karşı yarışıyor gibi görünüyor.

Borsa yazarı konuyla ilgili yorumlarında, “Uzun vadede yerli tedarik zincirlerimizi, dağıtım zincirlerimizi ve perakende iş modellerimizi daha verimli ve kârlı hale getirecek yeni robotik, yazılım ve diğer teknolojik devrimleri serbest bırakacağımız için muhtemelen ABD ekonomisi şaşırtıcı derecede başarılı olacaktır. Ancak bu yeni seküler eğilimin devreye girmesi en az bir veya iki yıl sürecek. Ekonomiyi iyi yönde etkilemeye başlaması ise iki ya da beş yıl daha gerektirecek” ifadelerine yer verdi.

Piyasalarda dengeler değişiyor

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve bu krizin sebep olduğu sorunlar tüm dünyanın dikkatini emtia piyasalarına çevirdi. Zira doğal kaynaklar piyasalar için en büyük kısa vadeli etkiyi sağlayan değişken niteliğini taşıyor.

Willard tüm bu etki geride bırakılsa bile ABD ekonomisinin resesyon eğilimi gösterdiğinden endişe ediyor. Borsa yazarı hisse senetlerinin 12 yıl süren boğa piyasasının ardından Şubat 2021’de SPAC (halka arz şirketleri) ve spekülatif hisseler balonun patlaması sebebiyle %80 ila %99 oranında düştüğüne dikkat çekti.

Borsa yazarına göre bu krizin etkileri hala hissediliyor ve birçok hisse henüz piyasa düşüşlerinin etkilerinden kurtulamamış durumda. Willard borsalardaki bu çöküşün etkilerinin San Francisco ve Miami gibi teknoloji merkezli şehirlerde hissedilmeye başlandığını yazdı. Borsa yazarı konuyla ilgili yazısında, “Kripto ve spekülatif hisse senedi hesapları tavan yaparken son iki yılda araba, yat, bilgisayar veya en iyi akıllı telefonları krediyle satın alan kripto dehaları şimdi tüm bu karmaşadan nasıl kurtulacaklarını bulmaya çalışıyorlar. Airbnb'ye koymak için ekstra evler satın alanlar ve toplu halde ülke çapında gayrimenkul satın alan dev fonlar satın alan bir sonraki sorunun sebebi olabilir” görüşlerine yer verdi.

Willard geçtiğimiz yıl teknoloji devrimine uzun vadeli yatırım yapanların yatırımcıların ve para yöneticilerinin çoğunun şimdilerde büyük kayıplarla baş etmekte olduğunu ve borçlarını ödemek için değerinin altındaki hisselere veya savunma hisselerine yatırım yaptığını yazdı. Borsa yazarı teknoloji hisselerini satın almak için doğru bir zaman olmadığını belirtiyor.

Savaşın etkileri beklenenden uzun sürebilir

Borsa yazarına göre Çin bir şekilde Batılı devletlerle birlikte Rusya’yı izole etmezse ve Putin yönetimine karşı tavır almazsa bu savaş çabuk bitmeyebilir. Willard daha az küresel hale gelen yeni ekonominin nasıl işleyeceğini kafa yorduğunu yazdı:

“Tüm kariyerim boyunca, temel ekonomik tezim, internetin küreselleşmiş bir ekonomiyle birleşmesiyle, milyarlarca insanı yoksulluktan çıkarıp tüketici sınıfına soktuğunu ve trilyon dolarlık ekonomileri bollaştıracağı yönündeydi. Sistemin açık olması, ABD'de bulunan ve açıkça herkesi alt edebilecek şirketlerin trilyon dolarlık işletmeler haline gelmesine izin verecekti. Gerçekleşmekte olan da buydu. Ancak artık küresel düzen böyle değil.”

Willard tüm bu karamsar ekonomi ortamına rağmen iyimserliğini koruyor ve gelecekte oluşacak paradigmanın daha olumlu gelişeceğini öngörüyor. Ancak borsa yazarına göre savaşın başlamasından iki hafta öncesine kadar portföylerde bulunmayan şirketler için önümüzdeki beş yıllık süreçte güçlü kazanç potansiyelleri bulunuyor.

Borsa yazarı söz konusu getiri potansiyeli sağlayan sektörler hakkında bilgi vermedi. Ancak 2 Mart tarihinde gerçekleşen borsa rallisi sırasında portföyünü bir miktar toparladığını ve bu süreçte ihtiyatlı davrandığını yazdı. Willard kişisel yatırım hesabında hedge fonu yatırımlarını tercih ettiğini belirtti. Borsa yazarı savaşın sisi ağırlaşırken çekildiği hisse senedi yatırımlarına geri dönmek için fırsat kolladığını yazdı.

Günün Diğer Haberleri