Hem çalmışlar hem de Dünyayı dolaşmışlar

Yunus Emre Enstitüsü’nün çifte maaşlı yöneticilerinin Pekin, Paris, Roma Brezilya (Rio), Berlin, Madrid, Köln’deki etkinliklere gittiği ortaya çıktı.

Yaşam - 10-01-2025 10:39

Aile Bakanı Mahinur Göktaş’ın eşi Rahmi Göktaş ve MHP’li Semih Yalçın’ın oğlu Abdullah Yalçın’ın istifasıyla patlayan Yunus Emre Enstitüsü’ndeki yolsuzluk, sahte fatura, adam kayırma, kara para taşıma skandalları 65 ülkeyi sardı.

17 milyon dolarlık yolsuzluk yapıldığı öne sürülen, eski başkanı Şeref Ateş Almanya’ya firar eden, adı gizli tutulan 8 yöneticisi ise mahkemece tutuklanan Enstitü’nün tam bir arpalığa dönüştüğü anlaşıldı.

MAAŞ ARTI HARCIRAH

Sözcü'den Ali Gülen'in haberlerine göre Enstitü yöneticilerinin, “Etkinliğe gidiyoruz“ diyerek Pekin, Paris, Roma, Brezilya (karnavalıyla meşhur Rio de Janeiro), Berlin, Madrid, Kahire, Köln, Viyana gibi yerlere gönderildiği belirlendi.

Bunlara günlük Euro bazında harcırah ödendi, otelleri ve yeme-içmeleri karşılandı. Bazı enstitü yöneticilerinin ise, Almanya’ya çanta içinde 270 bin Euro sokmak isterken yakalandıkları, Almanların bunu “kara para“ statüsüne alıp soruşturma başlattığı ve bunun henüz sonuçlanmadığı öğrenildi.

ÇİFTER ÇİFTER MAAŞ

66 ülkede 92 ofisi bulunan Enstitü’ye Türkiye’den “bakan yardımcılığı, hocalık ya da bakan özel kalemi“ olarak zaten maaş alanlar atandı, çifte maaşlı oldular.

3500 Euro ek maaş ve kira yardımı ödendi. Çoğu iktidara yakın çevreden. Bürokrat görevlendirmelerinde Kültür Bakanlığı ile Başkan Yardımcıları Serdar Çam ve Batuhan Mumcu etkili oldu.

VİYANA: Aralık 2024’te görevden alınan Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Müdürü Ayşe Yorulmaz’ın yerine Türk- Alman Üniversitesi’nden H.Y.A. gönderildi. Yeni başkan Abdurrahman Aliy’in Türk Alman Üniversitesi’nden tanıdığı H. Y. A. Viyana’ya tayin oldu.

KÖLN: İstanbul Üniversitesi’nden ilahiyatçı N. G.  gönderildi.

Berlin, Roma, Bakü’ye Kültür Bakanlığı görevlileri atandı.

Roma: Bakanlıkta özel kalem S.Ö.

Berlin: TİKA’da özel kalem S.K.

Bakü: Özel kalem G.B.

Ankara’da Başkan Yardımcılığı’na İstanbul Üniversitesi’nden C. Ş. atandı. Yeni başkanın asistanı Z. E., Ankara’da Dış İlişkiler Müdiresi yapıldı.

Fetö’den alıp taktiği sürdürdüler

Yunus Emre Enstitüsü’nün yurtdışındaki kilit noktalarında 17-25 Aralık operasyonu öncesinde FETÖ’cüler hakimdi. İlk başkanı olan Prof. Ali Fuat B.’ye FETÖ’ye iltisaklı olmaktan soruşturma açıldı.

Polonya’daki müdürü İsmet B., tutuklandı. Bunlar o dönem, yurt dışındaki personeli alırken de adrese teslim alım yapıyorlardı. Böylece FETÖ’cüler seçilip alınıyordu. Yunus Emre Vakfı Enstitüleri, yurt dışında ve Türkiye’de FETÖ’cü yöneticilerden temizlendi. Ancak yeni gelenler de yolsuzluk skandalıyla gündeme geldiler.

Günün Diğer Haberleri