Köklü giyim markası Batik Giyim'e haciz!
Aralarında kaban, ceket ve kürklerin de olduğu ürünler haczedildi.
İş Dünyası - 06-07-2022 17:53
Halk TV'de yer alan habere göre Köklü giyim markası Batik, bir süredir yaşadığı mali darboğazla gündemde. Şirketten alacaklı olan bir kişi Batik’in mağazasında haciz işlemi yaptı. Aralarında kaban, ceket ve kürklerin de olduğu onlarca ürün haczedildi. 10 yıl önce 60 mağazalı Tiffany&Tomato’yu da bünyesine katan Batik, mali sıkıntıya girince ünlü markayı elden çıkarmıştı.
HalkTV'den Dinçer Gökçe'nin haberine göre Batik Örme AŞ’nin temeli 1980’li yılların başında Malatyalı Namık, Tarık, Metin ve Cevdet Ziyal kardeşler tarafından atıldı. Triko alanında üretici ve ihracatçı bir konuma gelen Ziyal kardeşler Alman Hugo Boss ve İtalyan Armani’nin de aralarında olduğu onlarca dünya devine ürün tedarik etti.Toplam 200 mağazaya ulaştıBatik markası ile mağazalar açmaya başlayan Ziyal kardeşler sektörün en güçlü markalarından biri konumuna geldi. Bir dönem 140 mağazaya ulaşan Batik, 60 mağazalı Tiffany&Tomato’yu da 2012’de satın aldı.Kurlardaki artış mali dengeyi bozduToplamda 1600 kadar kişinin çalıştığı Batik’te sıkıntılı süreç de birkaç yıl önce belirginleşmeye başladı. Birçok AVM’de şubesi bulunan marka, kur artışıyla mali sıkıntıya girmeye başladı. Tiffany&Tomato’yu ellerinden çıkaran Ziyal kardeşler banka borçlarını kapatmak için de çok sayıda gayrimenkulün satışını yaptı.İcra takibi kesinleştiŞimdilerde 30’u yakın mağazası bulunan Batik’te bir süre önce yapılan bir haciz işlemi yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. Bursa’da yaşayan Uğur A. isimli bir kişi 18 milyon sermayeli Batik Pazarlama Tekstil AŞ’ye karşı icra takibi başlattı. Bursa’da başlatılan takip kesinleşti. Takip talebi, İstanbul İcra Müdürlüğü üzerinden işleme konuldu.
Kaban da ceket de şal da tutanakta
Batik’in Özdilek AVM’deki mağazasında haciz işlemi yapıldı. Halktv.com.tr’nin ulaştığı haciz tutanağına göre mağazada bulunan bir dizi ürün haczedildi. Haczedilen mallar arasında onlarca kaban, ceket, şal, taş desenli elbise ve kürk yaka kaban vizon da yer aldı.'Amaç mal kaçırmak'Ancak haciz işlemi esnasında mağaza çalışanı R. K., “Bu mallar Batik’in değil” diyerek malların başka bir firmaya ait olduğunu söyledi. Bu gelişme üzerine, malların sahibi olduğu belirtilen M. Perakende Lojistik ile alacaklı Uğur A. arasında yeni bir dava açıldı. Uğur A.’nın avukatları dava dosyasına sundukları dilekçede “Burada kötü niyet var. Mal kaçırma amacıyla muvazalı işlemler yapılıyor” dedi. Dilekçede, M. Perakende’nin 2019’da kurulan 100 bin TL sermayeli bir şirket olduğu, belirtilerek “Bu şirket, borcun doğumundan sonra kurulmuş” denildi.Markaya da haciz konulduBursa İcra Hukuk Mahkemesinde görülen dava dosyasında yer alan bilgilere göre köklü moda markası Batik’e de haciz konulması talep edildi. Öte yandan 1984 yılında kurulan Batik Örme A.Ş. ile 1993 yılında kurulan Batik Pazarlama A.Ş.’nin yönetiminde, Ziyal kardeşlerden yalnızca Melih Cevdet Ziyal’in yer aldığı anlaşıldı. Bu arada Batik mağazalarında çalışan çok sayıda kişi de ücretlerini alamadıklarını açıklamıştı.