Şirket aracı kullananlar dikkat! İşinizden olabilirsiniz

Şirket aracı kullananların trafikte çok dikkatli olması gerekiyor. Bu araçları kullanan ya da işi şoförlük olanlar emniyet kemeri, hız sınırı, kırmızı ışık gibi kritik kurallara uymazlarsa tazminatsız şekilde işten çıkarılabilirler.

Borsa - 25-11-2020 20:07

Bazı işverenler üst düzey yöneticilerine ve özellikle satış-pazarlama işinde çalışan çalışanlarına araç tahsis ediyor. Şirket araçlarını kullanan ve işi şoförlük olan işçilerin bu araçları kullanırken çok dikkatli olmaları gerekiyor. Aksi takdirde tazminatsız olarak işlerinden olabilirler. İşverenler, çalışanlarına araç tahsis ettiklerinde bu aracın kullanım koşulları hakkında çalışanlarına bilgilendirme yapmak ve sürüş teknikleri ve araç kullanım esasları hakkında eğitim vermek durumundalar. Ayrıca bu bilgilendirmenin yazılı olması ve açıkça konuya ilişkin talimatlar içermesi çok önemli.

CEZAYI ÇALIŞAN ÖDER

Şirket araçlarını kullanan kişilerin trafik kurallarına uymaması halinde Karayolları Trafik Kanunu uyarınca karşılaşacakları ceza ve yaptırımlar kişiseldir. Yani araç şirkete ait olsa bile, çalışanın ehliyetine ceza puanı uygulanır. Eğer ceza plakaya uygulanmışsa, işveren bunu çalışana yansıtabilir. İşveren, çalışana araç kullanımıyla ilgili verdiği talimatta araç için bir hız limiti belirleyebilir. İşveren böyle bir limit belirlemişse ve çalışan bu limitin üzerinde bir hız ile araç kullanırken bu nedenle trafik cezası yerse, işveren bu cezanın bedelini çalışanın ücretinden kesebilir ve ayrıca bu nedenle işçiden savunma da isteyebilir. Çalışanın bu şekilde araç talimatlarına aykırı şekilde araç kullanmaya devam etmesi halinde işveren gerekli olan bildirimleri yaparak işçiyi işten çıkarabilir.

EN ÖNEMLİSİ KEMER

İşçilerin işveren tarafından kendilerine tahsis edilen araçlarda hız limitine uymamak, kırmızı ışıkta geçmek gibi trafik kurallarına aykırı hareketleri nedeniyle birden çok kez trafik cezası yerlerse işlerinden olabilirler. Bu durumda işveren işçiye tazminat ödemek durumunda. Ancak işçinin kendisine tahsis edilen araçta emniyet kemerini takmaması tazminatsız olarak işinden edebilir. Emniyet kemeri takmamak doğrudan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine aykırı davranmak olarak değerlendiriliyor.

İŞTE YARGITAY'IN ARADIĞI ŞARTLAR

İşçinin emniyet kemerini takmamasının, özellikle işi şoförlük olan işçiler için tazminatsız fesih nedeni oluşturacağı Yargıtay tarafından da kabul ediliyor. Aşağıdaki şartlarda Yargıtay, emniyet kemeri takmayan işçinin tazminatsız olarak işten çıkarılabileceğine hükmediyor.

#8226; İşverenin işçiye bu konuda eğitim vermiş olması ve bu eğitime işçinin katıldığının yazılı olarak belgelenmesi.

#8226; İşçinin emniyet kemeri takmadığının somut delillerle ortaya konulması.

#8226; İşçinin emniyet kemeri kullanmadığının ilk tespit edildiği tarihte savunmasının alınması ve bu savunma değerlendirilerek işçiye yazılı uyarı verilmesi.

#8226; İşçinin daha önce yazılı olarak uyarılmış olmasına rağmen emniyet kemeri takmamaya devam etmesi veya yazılı uyarıyı imzalamaması ve/veya almaması.

Günün Diğer Haberleri