TP Petrol Satışı Mahkemelik Oldu: Zeren ve Zülfikarlar Arasında 1.3 Milyar TL’lik Anlaşmazlık

Zeren Group, Zülfikarlar Holding bünyesindeki TP Petrol Dağıtım’a talip oldu. Taraflar masaya oturdu, rekabet onayı da çıktı ama son dakikada satış gerçekleşmedi. Taraflar masadan kalktı ama anlaşmazlık mahkeme koridorlarına taşındı. Zeren, TP ve Zülfikarlar’a verdiği para ve yakıtın bedeli olarak 1.3 milyar TL’nin üzerinde para istiyor. Zülfikarlar da satış sürecindeki cezai yaptırımları gerekçe göstererek karşı tarafın istediğinin 4-5 katı bir para talep ediyor.

İş Dünyası - 20-02-2025 19:38

Türkiye, Zeren Group’un Zülfikarlar Holding bünyesindeki TP Petrol Dağıtım A.Ş.’yi satın almak istediğini PD’den öğrendi. Taraflar masaya oturdu, anlaştı ve rekabet onayı da çıktı ama son anda satış gerçekleşmedi. 

Patronlar Dünyasından Necla Dalan'ın haberine göre,  Zeren Group, Zülfikarlar Holding ile müzakerelerin yapıldığını ancak ticari beklentilerinin karşılanmaması sebebiyle vazgeçtiğini açıkladı. 

Zülfikarlar Holding ise bir açıklama yaparak “Şirketimiz TP Petrol Dağıtım A.Ş.’nin Zeren Group Holding A.Ş.’ye ait Altınbaş Petrol ve Ticaret A.Ş.’ye (ALPET) devrine ilişkin olarak Temmuz 2024 tarihinden bu yana yürütülmekte olan görüşmeler, protokol şartlarındaki anlaşmazlık nedeniyle sonuca ulaşamamıştır” dedi.

ZEREN GROUP FAİZİYLE BİRLİKTE 1.3 MİLYAR TL’Yİ AŞAN BİR PARA TALEP EDİYOR

Taraflar satışta anlaşamadı ama tabir yerindeyse yorgan gitti ama kavga bitmedi. İki taraf da farklı taleplerle soluğu mahkemede aldı. Altınbaş Petrol ve Zeren Group; TP Petrol Dağıtım ile Zülfikarlar Holding’e dava açtı. İstanbul Anadolu 22. İcra Dairesi ile İstanbul Anadolu 16. İcra Dairesi’nden ödeme emri çıktı. 

“İlamsız takiplerde ödeme emri” başlıklı ödeme emirlerinin birinde Altınbaş Petrol, satış faturaları asıl alacağı olarak 448 milyon 797 bin 428 TL, depolama faturaları asıl alacağı olarak 43 milyon 685 bin 468 TL, depolama fatura alacaklarının işlemiş faizi olarak 7 milyon 925 bin 316 TL olmak üzere toplam 500 milyon 408 bin 212 TL talep ediyor. Borcun sebebi bölümünde 86 tanesi satış, 13 tanesi depolama hizmet bedeli olmak üzere toplam 99 adet ödenmeyen fatura bilgisi yer alıyor. 

Diğer ödeme emrinde ise Zeren Group; Zülfikarlar Holding, TP Petrol Dağıtım ve İsfendiyar Zülfikari’den 645 milyon asıl alacak, 216 milyon 861 bin 369 TL işlemiş faiz olmak üzere toplam 861 milyon 861 bin 369 TL istiyor. Bu borcun sebebi olarak 10.04.2024 tarihli bağlanma protokolü olarak görünüyor. 

ZÜLFİKARLAR MADDİ-MANEVİ TAZMİNAT DAVASI AÇMAYA HAZIRLANIYOR

TP Petrol Dağıtım ve Zülfikarlar Holding kanadı da mahkemeye gitti. Satın alma süreciyle ilgili sözleşmeye istinaden cezai şartları olduğunu savunan iki şirket, karşı tarafın istediğinin 4-5 katına ulaşan bir tutarın kendilerine ödenmesini istiyor. Satın alma sürecinde ikmal anlaşmalarının gecikmesi yüzünden de zarara uğradığını düşünen Zülfikarlar Holding, yine çok yüksek tutarda maddi ve manevi tazminat davası açmaya hazırlanıyor. 

TP’NİN GENEL MÜDÜRÜ ALPET’E GİTTİ, SEKTÖRÜN ÖNEMLİ İSMİ ÇAĞDAŞ DEMİRAĞ ZÜLFİKARLAR’A GELDİ

Mahkeme koridorlarına yansıyan süreci iki tarafa da sordum. Yanıtlara geçmeden bir hatırlatma yapmak isterim. TP Petrol Dağıtım’ın Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Fidan Bayındır ALPET Türkiye’nin Genel Müdürü oldu. 
2016 yılının en büyük özelleştirmesi olan Türkiye Petrolleri’nin satın almasına ve Turkuaz-Türkiye Petrolleri şirketlerinin birleşmesine liderlik eden Çağdaş Demirağ da kısa bir süre önce Zülfikarlar Holding Enerji Grubu Başkanlığı görevine geldi. Petrol Ofisi ve BP’de çeşitli mercilerde görev alan, Kadoil, TP, Aydem Elektrik, Gediz Elektrik ve Aytemiz Petrolleri’nde Genel Müdürlük yapan Demirağ, Fidan Bayındır’ın ayrılmasından sonra vekaleten Genel Müdürlük görevini de üstlendi. 
Tekrar hukuki sürece dönersek… Zeren Group’un hukukçuları ödeme emirleriyle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: 

“Bizim alacaklarımız net ve bununla ilgili hukuki süreci başlattık. Varsa onların da iddiaları hukuki yollara başvursunlar. Bize onlardan yana bir ihtar gelmedi.” 

'İKİ TARAF DA KARŞILIKLI MAHKEMELİK'

Zülfikarlar Holding üst yönetiminin değerlendirmesi ise şöyle oldu:

“İki taraf arasında bir satın alma süreci yaşandı. Şirketin bütün bilgileri karşı tarafa açılmış. Buna karşılık da bir teminat istenmiş. Karşı taraf bu teminatı para ve ürün olarak vermeyi teklif etmiş ve teminat konusu halledilmiş. Satın alma rekabet onayına rağmen bazı sebeplerden dolayı olmayınca diğer taraf bunları geri istiyor. Ama Zülfikarlar ve TP tarafı da masadan kalkmanın sözleşmedeki cezai şartlara istinaden onların istediğinin 4-5 katıl bir rakamı talep ediyor. Sonuçta iki taraf da karşılıklı mahkemelik. Durum karşı tarafın iddia ettiği gibi ‘Biz ürün verdik, para verdik, geri vermiyorlar’ durumu değil.”

Günün Diğer Haberleri