Yunus Emre Vakfı'nı sahte faturalarla 17 milyon dolar soymuşlar!

2019’da “Hepimizin itibarını yükseltiyor” diye tanıtılan Yunus Emre Enstitüsü’nden skandal üstüne skandal haberi geliyor. Haksız kazançtan 18 kişinin gözaltına alındığı, eski başkanının yurt dışına kaçtığı, 2 kişinin istifa ettiği vakıf yüz milyonlarca liralık yolsuzluk iddialarıyla çalkalanıyor.

Yaşam - 04-01-2025 17:34

Türkiye’nin kültürel mirasını ve Türk dilini yurt dışında tanıtmak için kurulan Yunus Emre Enstitüsü’nde sular durulmuyor. 2016 yılından bu yana başkanlığını yapan Şeref Ateş’in 2020 ve 2023’ü kapsayan dönemdeki işlemleri büyük bir yolsuzluk iddialarını beraberinde getiriyor. Bu tarihler arasında yurt dışında çok sayıda alım yapan enstitünün sahte faturalar ile bazı malları almış gibi gösterdiği ancak gerçekte alınmadığı öne sürülüyor.

RAKAM DAHA DA ARTABİLİR

Ayrıca yapılan yardımların da kağıt üzerinde olduğu ve sahte faturalar ile milyonlarca liranın kaybolduğu tahmin ediliyor.

Nefes gazetesinden Tarık Işık'ın haberine göre ilk belirlemelere göre sahte faturaların toplamı 16-17 milyon dolar civarında ancak soruşturma ve MASAK raporu kapsamında bu rakam daha da korkunç boyutlara ulaşabilir.

İhaleleri yaparken yasal mevzuatı delmek için çeşitli formüller kullandığı da belirlenen Ateş’in Almanya’ya kaçtığı düşünülüyor.

Aralarında enstitü yönetiminin eski mensuplarının ve ve bazı şirket sahiplerinin de bulunduğu 18 kişinin ‘haksız kazanç’ gerekçesiyle gözaltına alındığı soruşturma 2 de istifayı beraberinde getirmişti.

ATEŞ’İN ÇEVİKÖZ’E YANITI

Kurumda başkan yardımcısı olarak görev yapan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın eşi Rahmi Göktaş ve MHP’li Semih Yalçın’ın oğlu Abdullah K. Yalçın teftiş sürecinde istifa etti.

2019’da dönemin CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, TBMM Dışişleri Komisyonu’nun toplantısında, Yunus Emre Enstitüsü’nün kuruluşundan bu yana iktidarın güdümünde faaliyet yürüttüğünü iddia etmişti.

Çeviköz’e yanıt veren Şeref Ateş, “Enstitümüz bir partinin kurumu değildir, Türkiye’deki bütün renkliliği yansıtmaktadır. Bu kurumun yaptığı faaliyetlerle hepimizin itibarı yükseliyor” demişti.

‘Nereye kaçarlarsa peşlerinde olacağız’

Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, skandalların merkezi Yunus Emre Enstitüsü önünde yaptığı açıklamada, “Son 15 günde halen mevcut bir bakanın eşi ve ünlü bir siyasetçinin oğlu neden istifa etmiş veya ettirilmiştir? Bu soruşturmanın neresindedirler?” diye sordu, şunları söyledi:

“Bugün geldiğimiz nokta, bu yönetim anlayışının ülkeyi getirdiği tablodur. Kendi ülkelerini soyanlar, yetimin hakkını çalanlar, dünyanın neresine kaçarlarsa kaçsınlar peşlerinde olacağız.”

CHP’li Özçağdaş, Bakan Mehmet Nuri Ersoy’a sordu:

Enstitüde ne zamandır soruşturma yapılmakta

CHP Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Suat Özçağdaş, Yunus Emre Enstitüsü’yle ilgili yolsuzluk iddialarına ilişkin Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Özçağdaş, şunları kaydetti:

“Hangi tarihten buyana inceleme-soruşturma yapılmaktadır? Hangi bilgi, bulgu ve belgelere ulaşılmıştır? Hangi yönetim kurulu üyeleri, daire başkanları ve personeller görevden alınmıştır? Haklarında verilmiş herhangi bir gözaltı ya da tutuklama kararı var mıdır? Bu kişiler hakkındaki iddialar nelerdir?”

Günün Diğer Haberleri