Ayhan Bora Kaplan kimdir?

featured
service

Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yakın olduğu iddia edilen; uyuşturucu, tefecilik, gece kulüplerini ele geçirme gibi suçlamalar yöneltilen Ankara’daki ‘Kaplan’ grubunun lideri Ayhan Bora Kaplan bugün havalimanında yanındaki yüklü miktarda parayla gözaltına alındı.

Emniyet kayıtlarına göre ‘mafya’ olarak tanımlanan Ayhan Bora Kaplan, 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sırasında Ankara’daki TRT binasına giden Süleyman Soylu’nun yanında elinde kaleşnikof tüfeklerle yer alan ekibin içindeydi.

Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Ahmet Şık ile gazeteciler Bahadır Özgür, Ertuğrul Mavioğlu, Hakkı Özdal ve Timur Soykan’ın 2021 yılında kaleme aldığı Duvar isimli kitapta, Ayhan Bora Kaplan’ın Ankara’nın Çinçin Mahallesi’nde torbacılık yaparken, rakip mafya gruplarının çökertilerek önünün açıldığı belirtiliyor.

‘RAKİPLERİ ORTADAN KALDIRILDI, KAPLAN’A DOKUNULMADI’
Kaplan’ın uyuşturucudan kazandığı para ile tefecilik yaptığı, yüksek faizle verdiği parayı ödeyemeyenlerin iş yerlerine çöktüğü de, yine aynı kitapta yer alan bilgiler arasında.

Kitapta, Kaplan’la ilgili şu ifadeler yer alıyor:

“2016’da İçişleri Bakanı olmasından sonra uyuşturucu tacirlerine savaş açtığını belirten Süleyman Soylu’nun talimatıyla polis teşkilatı Ankara’daki önemli mafya gruplarına büyük operasyonlar düzenlemişti. 2018 yılı içerisinde yapılan iki büyük operasyonda önce Arif ve Yavuz Ötleş kardeşlerin çetesi, ardından da Ankara’da uyuşturucu ticaretinin yüzde 70’ini elinde bulundurduğu iddia edilen Muzaffer Alkaç’ın liderliğini yaptığı çete çökertilmişti. 2019 yılı başında yapılan büyük bir operasyonda da Kadir İnan çetesi çökertilince Ankara uyuşturucu piyasasındaki torbacıların en büyük tedarikçileri temizlenmiş oldu.
Büyük mafya gruplarının çökertildiği operasyonlarda rakipleri ortadan kaldırılırken nedense kendisine dokunulmayan Ayhan Bora Kaplan da işlerini giderek büyütmüştü. İddiaya göre Kaplan uyuşturucudan kazandığı parayla tefecilik yapıyor, yüksek faizlerle verdiği paraları ödeyemeyenlerin iş yerlerine el koyuyordu. Kazanılan yüksek meblağlı paralarla da Ankara’da, Haymanalıların elinde bulunan gece kulüpleri, pavyon ve barların da aralarında bulunduğu mekanlar son birkaç yılda el değiştirerek Kaplan grubunun hâkimiyetine geçiyordu. Tren, Makyaj, Klarnet, Vinner ve Günay gibi mekânlar artık Kaplan’ındı.”

TİP Milletvekili Ahmet Şık’ın iddiasına göre ise 2022’de Soylu ile Kaplan’ın arası açıldı. Şık, anlaşmazlığın sebebini Kaplan’ın Kıbrıs’ta kumarhane almaya çalışması ve Soylu tarafından engellenmesi olarak ifade etmişti.

TATAR CİNAYETİ İDDİASI
Ayhan Bora Kaplan’ın son zamanlarda ise ismi Tatar Aşireti’ne mensup iş insanı Mahfuz Tatar’ın öldürüldüğü haberlerle gündeme gelmişti. İddialara göre, Mahfuz Tatar; Filistin Caddesi’ndeki bir barın önünde Ayhan Bora Kaplan’ın ‘adamları’ Semih Arslan ve Muhammed Kaplan tarafından öldürülmüştü. Basına yansıyan haberlerde de cinayetten bir gün sonra şüphelilerden Arslan’ın, 9’uncu kattaki evinden atlayarak intihar ettiği öne sürülmüştü. Ankara kulislerinde dolaşan bir başka iddia ise Mahfuz Tatar’ın öldürülmesi sonrası Tatar Aşireti’nin cinayet şüphelisi Arslan’ı öldürdüğü yönünde olmuştu.

Ayhan Bora Kaplan kimdir?