Bilançolar Wall Street’i çökertecek mi?

featured
service

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında bu yılın ikinci çeyrek bilanço sezonu kurumsal şirketlerin beklenenden daha iyi bilanço performansı gösterdiği bir dönem olmuştu. ABD’de enflasyon son 40 yılın zirvesine ulaşsa da S&P 500 şirketleri bilançoları Bank of America verilerine göre beklentileri %4 oranında geçebilmişti. Söz konusu oran %2,7’lik tarihsel ortalamayı da geride bırakıyor.

Ancak Fortune’un haberine göre ABD şirketlerinin aynı güçlü performansı tekrar etmesi pek mümkün görünmüyor. Üstelik geçtiğimiz çeyrekte bilanço performansları büyük oranda enerji sektörü tarafından yönlendirilmişti. Habere göre birçok analist enerji şirketleri çıkarıldığında S&P 500’ün bilançolarda düşüş kaydettiğini ve bu trendin devam etme eğiliminde olduğunu belirtiyor.

Tüm bunların yanında ağustos ayında halka açık şirketlerden gelen rekor sayıda bilanço uyarısı birçok yatırımcıyı korkutmuş durumda. S&P 500 Endeksi son 30 günde %12’nin üzerinde geri çekildi. Yatırım bankaları da son aylarda üçüncü çeyrek için bilanço tahminlerini düşürdü.

Bank of America’ya göre, hisse başına kazanç tahminleri S&P 500 şirketleri için Temmuz ayından bu yana %7 düştü ve analistler 11 sektörden dokuzunu için öngörülerini aşağı yönlü revize etti.

Bank of America ABD Hisse Senetleri ve Kantitatif Stratejiler Başkanı Savita Subramanian yatırımcıların zorlu bir ikinci çeyrek bilanço sezonu ve hisse senetlerinde daha sert düşüşler için hazır olması gerektiğini söyledi.

Subramanian, “Fiyatlandırma zirve yapıyor, talep yavaşlıyor, ancak maliyetler sabit kalıyor. Üçüncü çeyrekte dayanabilirler ama bu kimin umurunda? Bilanço rehberlikleri berbat durumda olacak” uyarısında bulundu.

Berbat bilanço rehberliklerinin olacağı düzgün bir çeyrek

Bank of America, S&P 500 bilançolarının üçüncü çeyrekte yıldan yıla sadece %2 artacağını tahmin ediyor. Söz konusu oran yatırımcıların son birkaç yıldır gördüğü ilerlemenin çok uzağında.

Sermaye yönetimi firması Verdence’in Baş Yatırım Sorumlusu Megan Horneman, Fortune’daki demecinde, endeks için yıldan yıla %3 büyüme ile görece daha iyi bir bilanço sezonu beklediğini söyledi. Ancak borsa uzmanı bu bilanço büyüme oranıyla, S&P 500 şirketlerinin son yedi çeyrekte yayınladığı ortalama %32,3 büyüme oranının yakınına dahi yaklaşamayacağını söyledi.

Bank of America’dan Subramanian, Amerikan şirketlerinin durumunun bundan sonraki süreçte daha da kötüye gideceğine inanıyor. Baş stratejist, “Bilanço rehberliğinin ileriye dönük olarak daha da zayıflayacağını ve dört bir yandan aşağı yönlü revizyonların görülmesini bekliyoruz” ifadelerine yer verdi. Subramanian, Bank of America’nın 2023 bilançolarında %9 düşüş beklediğini sözlerine ekledi.

Eğer baş stratejist haklıysa ve bilançolar gelecek yıl keskin bir şekilde düşerse, Subramanian S&P 500 Endeksi’nin 3.300 puana veya mevcut seviyelerden yaklaşık %8 daha aşağıya düşebileceğine inanıyor.

Goldman Sachs’ın ABD Hisse Senetleri Baş Stratejisti David J. Kostin, Subramanian’ın yorumlarını kendi araştırma notunda yineledi ve üçüncü çeyrek bilançolarının yükselişi devam ettireceğine inandığını, ancak bilanço rehberliğinin hayal kırıklığı yaratacağını söyledi.

Kostin, ABD Doları’nın yükselişiyle üçüncü çeyrekte denizaşırı geliri olan birçok ABD şirketinin baskı altına girmesini bekliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD şirketlerinin gelirlerinin kabaca %30’u yurtdışında üretiliyor. Yükselen dolar, bu para ABD’ye geri getirildiğinde ciddi döviz kayıplarına yol açabilir.

Kostin, enflasyondan kaynaklanan maliyet baskısıyla birlikte, kâr marjlarının etkileneceğini ve yakın vadede şirket kârlılıkları için ciddi zorluklar yaratacağını öngörüyor. Goldman Sachs, düşen bilançolarla birlikte gelecek yıl bir resesyonun gerçekleşmesi halinde, S&P 500’ün 3.150 puana kadar düşebileceğini söyledi. Bu puan endeksin mevcut seviyelerinden kabaca %12,5 düşebileceği anlamına geliyor.

Bilançolar konusunda alarm zillerini çalanlar sadece yatırım bankaları değil.

Yakın zamanlı bir Bloomberg anketine göre, yatırımcıların %60’ından fazlası üçüncü çeyrek bilanço sezonunun borsayı daha da aşağıya çekeceğine inanıyor.

Anket sonuçları, yatırımcıların ABD Merkez Bankası’nın yavaşlayan bir ekonomi karşısında bile faiz artırımlarından geri adım atmayacağı korkusunun altını çiziyor. Faiz oranlarının yükselmesi ve küresel bir resesyon olasılığının artmasıyla birlikte, yatırımcılar şirketlerin aylar önce ortaya koydukları tahminleri karşılayabileceklerine inanmakta zorlanıyorlar.

Bilançolar Wall Street’i çökertecek mi?