'3 milyon adet Bitcoin'im var dedi, 10 Milyonluk kefaleti ödeyemedi
Saadet zinciri yöntemi ile bini aşkın kişiden 200 milyon liraya yakın para toplamakla suçlanan isimlerden biri olan Sadun Kaya'nın mahkemedeki sözleri başına bela oldu.
"Dünyadaki 5 balinadan biriyim. Dünyadaki Bitcoin hacminin yüzde 17'si bana ait" diyen Kaya dijital cüzdanlarında 3 milyon adet Bitcoin bulunduğunu öne sürdü. Kaya hemen her duruşmada tahliye talep etti.
Eskişehir merkezli Hipper AŞ üzerinden bin 200'e yakın kişiden para toplayarak dolandırmakla suçlanan 36 kişi hakkında Kocaeli 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 28 Nisan'da görülen duruşmasında önemli bir karar çıktı.
Mahkeme, 36 sanıklı dosyada tutuklu olarak yargılanan tek isim olan Sadun Kaya için de tahliye kararı verdi. Geçen yıl, davanın iki önemli sanığından biri olan Muhammet Satıroğlu'nu 500 bin TL kefaletle serbest bırakan mahkeme Kaya için ise 10 milyon TL kefalet şartı getirdi. Karar gereği, Kaya, 10 milyon lirayı Maliye Hazinesi'ne yatırdığı gün, 4 yılın sonunda özgürlüğüne kavuşabilecekti.3 milyona yakın Bitcoin'im varHalkl TV'den Dinçer Gökçe'nin haberine göre söz konusu tutar belirlenen hesaba yatırılamadı. Mahkemenin Sadun Kaya için belirlediği yüksek kefalet tutarının gerisinde ise duruşmada yaptığı savunmalar ile sunduğu dilekçelerin yer aldığı anlaşıldı.
Kaya, mahkemede yaptığı savunmaların birinde, bugünlerde 27 bin dolar seviyesinde olan Bitcoin'nden elinde 2 milyon 971 bin 322 adet olduğunu öne sürdü.Dünyadaki 5 balinadan biriyimSadun Kaya, tutuklu bulunduğu cezaevinden Halktv.com.tr muhabirine gönderdiği mektupta da dudak uçuklatan bir servetin sahibi olduğunu öne sürdü.
Mektubuna "2009'da, Bitcoin ilk çıktığında ilkin 8 bin adet, daha sonra 20 bin adet Bitcoin aldım" diyerek başlayan Kaya şu ifadeleri kullandı:
"Toplam 28 bin Bitcoin'i 189 dolara aldım. Aralık 2017'de Bitcoin, tarihteki en yüksek seviyesi olan 20 bin dolara çıkması ile mal varlığım sadece bir yılda 20 kat arttı. Elimdeki Bitcoin'lerin Aralık 2017'deki değeri 560 milyon dolardı. Şu an sahip olduğum Bitcoin adedi adedi 2 milyon 971 bin 322 adet. Bu da yaklaşık 110 milyar dolardan fazla yapar. Dünya Bitcoin hacminin yüzde 17'lik kısmı bana ait. Balina diye tabir edilen 5 kişiden biriyim" dedi.10 milyon için 'fahiş' yorumuMahkemenin 10 milyonluk kefalet kararına 29 Nisan'da avukatı itiraz etti. Av. Görkem Bora Taner, dilekçesinde kefalet tutarı için "Fahiş bir rakam" değerlendirmesi yaparak "Bu rakamın müvekkilce karşılanması mümkün değil. Ulaşılabilirliği ve maddi boyutu belli olmayan sanal para üzerinden varsayıma dayalı olarak müvekkilin ödeme gücünün olduğu kabulü hukuka aykırı" yorumunda bulundu. Dilekçede, kefalet tutarının Kaya'nın karşılayabileceği bir seviyeye indirilmesi istendi.'Çıksın 1 ayda ödesin'Benzer bir itiraz Kaya'nın bir diğer avukatı Batuhan Özdemir imzası ile 16 Mayıs'ta yapıldı. Bu kez, Kaya'nın tahliye edilmesi belirlenen tutarı 1 ay içinde ödemesi için süre verilmesi talep edildi. Mahkeme her iki itirazı da reddetti. Konu ile ilgili görüştüğümüz Kaya'nın bir yakını ise "Paranın bir miktarını topladık. 10 milyon az para değil. Malvarlığında da tedbir olduğu için bir şey yapılamıyor" diye konuştu.
NE OLMUŞTUKocaeli'de dijital yerli para üreterek kar payı vaadiyle vatandaşları 1 milyar TL dolandırdıkları iddia edilen Turcoin'in kurucusu Sadun Kaya ile Muhammed Satıroğlu’nun yargılanmasına devam edildi. Duruşmada Sadun Kaya; bir diğer sanık Muhammed Satıroğlu’nun öldürülen gazeteci Güngör Arslan’la cezaevinde aynı odada kaldığını ve dava sebebiyle kendisiyle kaçma planı yaptığını söyledi. Mahkeme başkanı, Sadun Kaya’nın 10 milyon TL kefaletle tahliye olmasına karar verdi.
2018 yılının Haziran ayında Kocaeli'de, dijital yerli para Turcoin'i üretme vaadiyle vatandaşlardan yaklaşık 1 milyar TL toplayan Sadun Kaya ve Muhammed Satıroğlu, şikayet üzerine Kocaeli Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı.2018 yılının Haziran ayında Kocaeli'de, dijital yerli para Turcoin'i üretme vaadiyle vatandaşlardan yaklaşık 1 milyar TL toplayan Sadun Kaya ve Muhammed Satıroğlu, şikayet üzerine Kocaeli Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı.Adliyeye sevk edilen iki şüpheli, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, 2'si tutuklu 37 sanık hakkında 'suç işleme amacıyla örgüt kurma, tacir veya şirket yöneticileriyle kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı' suçlarından dava açıldı.DAVA SEBEBİYLE SATIROĞLU, ARSLAN İLE KAÇMA KONUŞMASI YAPMIŞTIRSanıkların yargılanmasına Kocaeli 1. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi. Duruşma salonunda taraf avukatları ve tutuksuz sanık Muhammed Satıroğlu bulunurken tutuklu sanık Sadun Kaya ise SEGBİS ile duruşmaya katıldı. Savunması için söz hakkı verilen sanık Sadun Kaya, "Yaklaşık 4 yıldır tutukluyum, asıl suçlular ise elini kolunu sallayarak dışarıda geziyorlar. Bana iftira atanları Allah'a havale ediyorum. Muhammed Satıroğlu ve Güngör Arslan cezaevinde aynı koğuşta kaldı. Aralarında yargılandığımız davayla alakalı Muhammed'i kaçırma konuşması geçmiştir. Bu konuda aralarında telefon konuşması da olmuştur, ikisinin telefonlarının incelenerek ses kayıtlarının çözülmesi ve bunların delil olarak dosyaya konulmasını talep ediyorum" dedi.BENİM TEK MÜŞRETİM VARDI O DA SADUN'DUSuçlamaları kabul etmeyen Muhammed Satıroğlu, "Sadun Kaya her duruşmada çeşitli iftiralarda bulunmaktadır, artık kendisine hiçbir şey demiyorum. 2017 yılında Sadun Kaya'nın bana attığı mailler yanımda mevcuttur. Bu maillerde Sadun bana ortaklık teklif ediyor, ayrıca HİPPER A.Ş.'nin Sadun Kaya tarafından açıldığına dair bana attığı mailler de var. HİPPER A.Ş.'nin yetkilisi benim, ancak yazılımın tüm kodları Sadun Kaya'nın da kontrolündeydi. Benim tek müşterim vardı o da Sadun'du. Web sitesinin yazılımını yapıp kendisine teslim ettim. Tesisler de Sadun Kaya'ya aittir" dedi.10 MİLYON TL KEFALETLE TAHLİYESİNE KARAR VERİLDİMahkeme heyeti, Sadun Kaya'nın 10 milyon kefaletle tahliyesine ve duruşmanın ertelenmesine karar verdi.
SABAH