Kovid-19 salgını ile mücadele sürerken bilim insanları aşı ve ilaç çalışmalarına devam ediyor. ABD ilaç firması Merck, koronavirüse karşı geliştirdikleri ilaç ile hastaneye yatış ve ölüm oranlarında düşüş sağlıyor. İlaç onaylanırsa Kovid-19 tedavisinde kullanılan ilk hap formunda ilaç olmuş olacak.
Amerikalı ilaç firması Merck, Korona virüsüne karşı geliştirdikleri ilacın, enfeksiyonun erken evresindeki kişilerin yarısında hastaneye yatış ve ölüm oranlarını yüzde 50 azalttığını açıkladı. Merck, ABD ve diğer ülkelerde yakında ruhsat başvurusunda bulunmaya hazırlanıyor.
Merck'ün geliştirdiği hap, korona virüsünün genetik kodunu kopyalayıp çoğalmasını sağlayan enzime müdahale ediyor. Onaylanması durumunda, ağızdan alınanacak tedavi Kovid-19 tedavisinde kullanılan ilk hap formundaki ilaç olacak. ABD'de halihazırda ruhsatlandırılmış olan Covid-19 tedavilerinin hepsi serum ya da enjeksiyon yoluyla uygulanıyor.
Amerika'nınsesi'ndeki habere göre, Merck ve ortağı biyoteknoloji firması Ridgeback Biotherapeutics, alınan ilk sonuçların, Covid-19 belirtilerinin baş göstermesinden sonraki beş gün içinde molnupiravir adı verilen ilacı alan hastaların, hastaneye yatış ve ölüm oranlarının, etkin madde içermeyen plasebo alanlara oranla yarı yarıya düştüğünü gösterdiğini kaydetti.
Araştırma, hastalığın hafif ve orta şiddette seyrettiği ancak obezite, şeker ve kalp hastalıkları gibi başka sağlık sorunları nedeniyle Covid-19'u ağır geçirme riski bulunan 775 yetişkin üzerinde yapıldı.
Molnupiravir verilen hastaların yüzde 7,3'ü, 30 günün sonunda ya hastaneye kaldırıldı ya da yaşamını yitirdi. Plasebo alanlardaysa bu oran yüzde 14,1 olarak kaydedildi. Merck'ten yapılan açıklamada, ilacı alan denek grubunda 30 günlük süre sonrasında can kaybı yaşanmazken plasebo grubunda sekiz kişi hayatını kaybetti. Firmanın yayınladığı sonuçlar henüz bağımsız bilim kurullarınca değerlendirilmedi. Merck, sonuçların bir tıp kongresinde sunulmasının planlandığını kaydetti.
Çalışmayı takip eden bağımsız tıp uzmanları grubu, ön sonuçların güçlü olması nedeniyle deneylerin erken durdurulmasını önerdi. Merck, bağımsız kurulun önerisinden önce son aşama deneyler için bin 500'den fazla hastanın katılımını sağlamayı planlamıştı. Sonuçları Cuma günü açıklanan deneylere Latin Amerika, Avrupa ve Afrika'dan hastalar katıldı. Deney kapsamındaki hastaların yüzde 10'unun ABD'de olduğu tahmin ediliyor.
Merck'ün araştırma grubundan Başkan Yardımcısı Dr. Dean Li, "Bu klinik deneyde ilacın gösterdiği etki, beklentilerimi aştı. Hastaneye yatış ve ölüm oranlarında yüzde 50'lik azalma, azımsanamayacak bir klinik etki anlamına geliyor" dedi.