Türk borsa tarihinin en büyük vurgunlarından birine zemin hazırlanıyor. Hisselerinin yüzde 94’ü küçük yatırımcının elinde olan A.V.O.D Kurutulmuş Gıda ve Tarım Ürünleri’nin (#AVOD), yüzde 100 iştiraki olan Avod Altın Madencilik Enerji İnşaat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin (Avod Madencilik) payları halka arz amacıyla arkasında kimlerin olduğu bilinmeyen İsviçre’de kurulmuş bir şirkete satılıyor. Gelen para da bilgilerine kimsenin ulaşamayacağı bir hesaba devrediliyor.
AVOD’dan, Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklama şöyle:
“Şirketimiz; Avod Madencilik hisselerine karşılık, İsviçre merkezli AFK Enterprise AG şirketinin bağlı ortaklığı olan Planet-Scan AG şirketinin 23.436 hissesinin (sermayesinin %2,3436'na eşittir) karşılığı hisse senedini Swap şeklinde devir edildiği bilgisi Sayın Yatırımcılarımıza duyurusu yapılmıştı,
Planet-Scan AG. Şirketine ait; 9.714.222 CHF -İsviçre Frangı (TL karşılığı 307.843.000.-) denk gelen 23.436 lot hisse senedi, Avusturya'da bulunan Liechtensteinische Landesbank'daki Şirketimize ait banka hesabına geçmiştir.”
GİZLİ HESAPLARIN KULLANILDIĞI BANKALAR
Lihtenştayn bankacılık sistemi dünya para akışının önemli noktalarından biri konumunda. Lihtenştayn’da faaliyet gösteren bankalar müşterilerinin kimlik bilgilerini ve hesap bilgilerini olabildiğince gizli tutmalarıyla meşhur.
Türk borsasında işlem gören AVOD’un en değerli varlığı AVOD Madencilik İsviçre’de kurulmuş ortaklık yapısı bilinmeyen AFK Enterprise AG’ye devrediliyor. AFK da bunun karşılığında bağlı ortaklığı Planet-Scan AG’den yüzde 2.3 oranında bir pay veriyor AVOD’a.
Bu paylara da 307 milyon lira değer biçiliyor. “Avusturya'da bulunan Liechtensteinische Landesbank'daki Şirketimize ait banka hesabına geçmiştir” diye de açıklama yapılıyor.
Diyelim ki halka arz oldu, şirketin hesabına gelecek paranın miktarı ve kimlerin bu hesap üzerinde ne tür işlemler gerçekleştirdiğine ulaşmak mümkün olmayacak.
460 milyon öz sermayesi olan eğer doğruysa 307 milyona denk gelen bir hisse karşılığında en değerli varlığı Avod Madencilik’i satan sonra da “Ayrılma hakkı gerektirecek bir durum yok” diyen Nazım Torbaoğlu’nun para geldikten sonra neler yapabileceğini borsa camiasında bilmeyen yok.
KÜÇÜK YATIRIMCININ GÖZÜ SPK’DA
Sermaye Piyasası Kurulu ‘nun (SPK) gerekli müdahale ve incelemeleri acilen başlatmazsa yakında çok geç olabileceğini söylüyor geçmişte benzer işlemlere şahit olan uzmanlar.
Tek işletmeyi muvazaalı olarak 6 ayrı firma gibi göstererek Ziraat Banka’sından 45 milyon sıfır faizli kredi çekip faizini tüyü bitmemiş yetimin sırtına yükleyen Calinos Holding'in sahibi Melih Fırat Gülgen, isminin ortaya çıkmasıyla panikleyen sonradan olma madenciler alel acele işlemler yapmaya başladı. Fırat Gülgen’in iddialara göre şaibeli yöntemlerle hisselerini ele geçirdiği Kenz Madencilik’in tuzağın bir parçası olduğu söyleniyor.
LİSTEYE TANIDIK BİR İSİM DAHA EKLENDİ
Borsa Gündem'in sermaye piyasalarına bomba gibi düşen AVOD haberinin ardından, Madengazetesi.com da Nazım Torbaoğlu- Fırat Gülgen ikilisine yeni bir isim ekledi: Taze Kuru Gıda'nın sahibi Nusret Yurter.
Madengazetesi.com’daki, Taze Kuru Gıda'nın sahibi Nusret Yurter’in de gündeme taşındığı “Şaibe dolu, Türkiye finans tarihindeki ilk ve tek garip hisse takası” başlıklı haberde şöyle denildi:
“Ancak Avod ve Kenz Madencilik hisselerini alan ve yönetim kurulunda manipülasyon iddiaları ile anılan Taze Kuru Gıda'nın sahibi Nusret Yurter'in olduğu Planet-Scan AG'nin, internette yeterli derecede inandırıcı kayda sahip olmaması kafalarda soru işaretleri oluşturdu. Bu durum, finans tarihinde nadiren rastlanan bir hisse takasının, acaba bir para kaçırma operasyonunun parçası olup olmadığı şüphelerini beraberinde getirdi.’’
Borsagündem