BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin piyasaları sarmasının ardından altın vadelileri yaklaşık %1 yükselirken, ABD’nin 10 yıllık Hazine tahvilinin getirileri %4,3’le sert düştü. Birçok yatırımcı S&P 500 endeksinde 4,300 puanlık destek seviyesini gözlüyor. Geçtiğimiz perşembe günü bu seviye kırılmış olsa da boğa piyasası taraftarı işlem günü sona ermeden, endeksi bu seviyenin üzerine taşıdı. Bu hafta CBOE volatilite endeksi %6,87 yükseldi. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve yükselen petrol fiyatlarına rağmen, bilanço sezonu devam ediyor. Pazartesi günü borsa kapanışının ardından, birçok şirket bilanço açıklaması gerçekleştirdi. Pandemi döneminin kazananlarında büyüme beklentilerinin düşürülmesi dikkat çekti.

Ruble sorunları

Hisselerde pazartesi görülen düşüş, geçtiğimiz hafta perşembe ve cuma günleri yoğun telafilerin gerçekleşmesinden de kaynaklandı. Aynı zamanda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in daha yoğun bir şekilde harekete geçmesi de etkili oldu. Hafta sonu Putin, Rusya’nın nükleer güçlerini harekete geçirirken, Ukrayna batılı müttefiklerinden daha fazla askeri destek aldı. Ancak Rusya ve Ukrayna yetkilileri, Rusya-Belarus sınırında masaya oturdu ve Kiev’e ilerleyen konvoya rağmen barış müzakerelerine başladı. Buna ek olarak Rusya giderek daha fazla ülkenin aldığı yaptırım kararlarıyla da karşı karşıya. Rusya bankaları ve şirketlerinin, uluslararası SWIFT ödeme sisteminden çıkarılması kararı, Rus şirketlerinin ülke dışındaki şirketlerle iş yapmasını engelledi. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre Rusya’nın para birimi ruble, Rusya Merkez Bankası’nın faiz oranlarını iki katın üzerinde yükselterek ’ye çıkarmasına rağmen, dolar karşısında değer kaybetmeye devam etti.

Rusya’nın eylül ayında Ukrayna’ya yönelik tehditlerine başladığı dönemden bu yana ruble dolar karşısında %25’in üzerinde değer kaybetti. Rusya Merkez Bankası tüketiciler ve mortgage kredilerini güvence altına almak için 7 milyar dolarlık banka rezervini kullanmaya hazırlanıyor. Rusya Finans Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, şirketlerden döviz rezervlerinin %80’inin satılmasının istenebileceği söylendi.

Bankacılık sektöründe kriz

Avrupa bankalarının hisseleri de, yatırımcıların bu bankaların Rusya ile olan ilişkilerinin seviyesini sorgulamaya başlamasıyla düşüşte. Barclays, HSBC, Credit Suisse, UBS ve Banco Santander hisselerinde sırasıyla %4,35, %4,77, %1,90, %3,7 ve %5,08 düşüşler görüldü. Bu bankaların büyük bir bölümü doğu Avrupa’da önemli ölçekli faaliyetler gösteriyor ve birçoğu Rusya ile olan ilişkilerinden zarar görebilir. Forbes’un haberine göre Rusya ile ilişkili faaliyetler, ilerleyen dönemlerde ABD bankalarının hisselerini de vurabilecek olsa da şimdi ABD bankalarının riskleri daha düşük. Buna rağmen ABD bankalarının hisseleri de, yatırımcıların tahvil alımlarıyla getirileri yükseltmesinin sonucunda düşüşe geçti. ABD’nin 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi, tahvil fiyatları yükselirken %7,4 düştü. PHLX Bank Index ise gün içerisinde %1,31 düşüş gösterdi.

Düşüşün lideri ise %4,5 gerileyen Citigroup oldu. Havacılık ve savunma hisseleri ise kazananlar arasında yer aldı. S&P 500 havacılık ve savunma sektörü endeksi, Beyaz Saray’ın Ukrayna’ya 6,4 milyar dolarlık yardım açıklamasıya %4,55’lik ralli gördü. Enerji sektörü hisselerinde %2,55’lik yükseliş görüldü.