Türk iş insanı Halit Cıngıllıoğlu 24 milyon dolara satın altı. Batık Demirbank'ın patronu Cıngıllıoğlu, İngiliz dışavurumcu ressam Francis Bacon’ın bir tablosunu New York'ta satın aldı.

Tablo İngiliz ressamın sevgilisi George Dyer’e adadığı bir çalışması olma özelliği taşıyor ve aynı zamanda serinin ilk parçası konumunda.

Tablo 50 yıl boyunca aynı ailenin elindeydi. Bir süredir yeni sahibi açıklanmaya tablonun Türk iş insanı Cıngıllıoğlu tarafından satın aldığı ABD menşeili Puck sitesindeki bir haberle ortaya çıktı.

ArtNews'a göre, dünya çapındaki en önemli 200 sanat koleksiyoncusu arasında yer alan Halit Cıngıllıoğlu’nun koleksiyonunda hangi sanatçıların eserlerinin bulunduğu tam olarak bilinmemekte.

Söylentilere göre, Cıngıllıoğlu'nun özel koleksiyonunda Pierre-Auguste Renoir, Paul Cézanne, Claude Monet ve Pablo Picasso'nun tabloları bulunuyor. Son alımıyla birlikte bu koleksiyona bir Francis Bacon eseri de katıldı.

CINGILLIOĞLU KİMDİR?

Peki, Türkiye’de ilk elektrik dağıtım şirketini kurması ve demir ticaretinde güçlü bir varlığa sahip olmasıyla bilinen Cıngıllıoğlu, kimdir?

Kökleri Kayseri’ye dayanan Türkiye'nin en eski iş ailelerinden birine mensup olan Cıngıllıoğlu, enerji üretimi ve dağıtımı, bankacılık, sigorta hizmetleri ile gayrimenkul gibi farklı sektörlerde yatırımlarıya öne çıktı. 

Merkezi Amsterdam'da bulunan bankacı HCBG Holding’in başkanlığını yapan, ayrıca Türkiye, Hollanda, Almanya, Belçika, Romanya ve Kırgız Cumhuriyeti'nin yanı sıra finans sektöründe faaliyet gösteren ve varlığı bulunan çok sayıda şirketi kontrol eden C Grubu'nu da kuran Cıngıllıoğlu, aynı zamanda Halkbank'ın yüzde 30 hissesine sahip olah Rotterdam merkezli DHB Bank'ın da ana hissedarı konumunda bulunuyor.

Bir zamanlar Türkiye’de faaliyet gösteren ve 2001 yılında kamulaştırılan Demirbank'ın da başkanlığını yapan Cıngıllıoğlu, aynı zamanda en büyük uluslararası sanat koleksiyonerleri arasında yer alıyor.