BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımın temel kurallar, finansal piyasaların 2022 yılında geçirdiği tüm çalkantılı dönemin artından artık geçerli görünmüyor olabilir.

Hisse senetlerindeki yükselişi yakalamak için tasarlanan ve tahvil yatırımlarıyla yatırımcılara koruma opsiyonu sağlayan 60/40 klasik portföy dağılımı stratejisi bu yıl çarpıcı bir şekilde çöktü. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre söz konusu strateji yatırımcıların varlıklarının yüzde 60’ını hisse senetlerinde çeşitlendirilmiş bir portföye, yüzde 40’ını ise tahvil yatırımlarına ayırmayı öneriyordu. ABD’de birçok emeklilik yatırımcısının ilk tercihi olan söz konusu uzun vadeli yatırım stratejisi bu yıl ABD hisse senetlerindeki yıkımın ardından yatırımcıları zarara uğrattı.

MarketWatch’un haberine göre, Bank of America analistleri 60/40 stratejisinin bu yıl yüzde 9 ortalama getirmek yerine eksi yüzde 30’luk bir zarara yol açtığını ve neredeyse son yüzyılın en kötü getiri ortalamasına yol açtığını belirtiyor. BofA verilerine göre klasik yatırım stratejisi 1929’dan bu yana bu yıl en kötü performansını sergiliyor.

Finansal piyasalar, ABD Merkez Bankası’nın (FED) son 40 yılın en yüksek seviyesine yakın sıkışmış olan enflasyonla mücadele etmek için faizleri önemli ölçüde yükseltmesiyle bu yıl tam bir kaosun içerisine girdi.

Habere göre, dünyanın en büyük para yöneticisi BlackRock’ın Küresel Sabit Getiriler Birimi Baş Yatırım Sorumlusu Rick Rieder, perşembe günkü enflasyon verilerinin ardından finansal piyasaların en çılgın günlerinden birini geçirdiğine dikkat çekti. Rieder ayrıca, Hisse senetlerine en büyük dilimin ayrıldığı ve tahvillerde daha küçük bir pay verilen klasik 60/40 portföy tahsisinin artık mantıklı olmadığını sözlerine ekledi.

BlackRock üst düzey yöneticisi 2 yıllık ABD Hazine tahvillerini %4,5’e yaklaştıran yüksek tahvil faizleri göz önüne alındığında klasik portföylerde tahvillerin payının yüzde 60’a getirilmesi gerektiğini düşünüyor.

Bu yıl 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirilerinin yaklaşık %4'e yükselmesiyle, tahvil piyasasındaki diğer getiriler de yükseldi ve halihazırda yüksek enflasyondan sarsılan hane halkları ve şirketler için borçlanma maliyetleri de yükselmiş oldu.

ABD hisse senetleri ise cuma günü daha fazla zemin kaybetti. S&P 500 Endeksi yaklaşık %2,3’ün üzerinde düştü. Endeks yıl başından bugüne kadar kabaca %25 düşüş gösterdi. Cuma günü %1,34 düşen Dow Jones Endeksi yıl başından bu yana %18 eksideydi. Teknoloji odaklı Nasdaq Endeksi %3’lük düşüşle geçtiğimiz haftanın son işlem gününü bitirdi. Endeks yıl başından bu yana %34’ün üzerinde düştü.