Borsa rekor kırarken bazı hisse senetlerinde oyuncular yükselişi fırsat bilip satışa geçiyor. Katılım Evim hissesi 15 günde 202 liradan 50 liraya geriledi. Tam 1 yıl önce 13 liradan halka arzı yapılan Katılım Evim şirketinin hisse senedi binlerce yatırımcıya felaket oldu.
Paramedya'nın haberine göre hisse senedinde operasyon yapan grup, endeksin yükselişini fırsat bilip, 202 liraya çektikleri senedi taban taban yaparak satmaya başladı.Hisse senedi 15 günde yaklaşık yüzde 70 değer kaybederek 202 liradan 50 liraya geriledi.Uzmanlar endeksin yükselişinde spekülatif hareketler konusunda yatırımcıları uyardılar.
DAHA ÖNCEDE MANİPÜLASYON İDDİASIYLA GÜNDEME GELMİŞTİ
Geçtiğimiz yıl Aralık ayında Katılımevim’in hissesinde manipülasyon şüphesiyle Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından tedbir kararı alınmıştı. BirGün'den Havva Gümüşkaya'nın haberine göre; Katılımevim hisse senedinde organize manipülasyon şüphesi nedeniyle SPK, 13 kişiye birden 6 ay süreyle işlem yasağı getirildi.
İDDİALARI KUVVETLENDİRDİ
Katılımevim şirketinin sahibi Serdar Turhan’ın firma ile aynı adreste olan Msc Motors Otomotiv Gayrimenkul Sanayi ve Ticaret A.Ş isimli başka bir firması olduğu tespit edildi. Bu firmanın resmi ve imza yetkili ortağı olan Sezer Gümüş’ün işlem yasağı getirilen kişiler arasında yer alması dikkat çekti. Bu, ‘tesadüf’ manipülasyon iddialarını kuvvetlendirdi.
DEFALARCA KEZ İŞLEM YASAĞI ALMIŞTI
İşlem yasağı getirilen isimler arasında borsa manipülatörü Muhammed Yarız’ın babası Celal Yarız da yer aldı. Muhammed Yarız’ın daha önce defalarca kez para cezası ve işlem yasakları alan ve hali hazırda işlem yasağı bulunuyor. İşlem yasağı gelen isimler arasında Enis Bulut, Ömer Bedir Çetinel, Samet Çetinel de 2021’de piyasa dolandırıcılığı suçunun işlendiğine dair makul şüphe bulunması nedeniyle işlem yasağı almıştı.
33 LİRAYA KADAR GERİLEMİŞTİ
Katılımevim hisse senedi 12 Haziran’da 14 liradan işlem görmeye başlamıştı. Ağustos ayında zirve yapan hisse 69 liranın da üzerine çıkmıştı. Daha sonra yapılan sert satışla hisse senedi eylül ayında 33 liraya kadar gerilemişti.
TARTIŞMALARA NEDEN OLMUŞTU
BDDK tarafından 2020’den itibaren evim sektörüne regülasyon getirilerek onlarca evim şirketine TMSF eliyle el konulmuş, büyük mağduriyetler ortaya çıkmıştı. Altın günü olarak da isimlendirilen sistemde yüzlerce insan bu şirketlere milyarlarca lira para yatırmış ve binlerce insan çok ciddi mağduriyetler yaşamıştı.