BORSA'DA PAZARTESİ BEKLENTİLERİ
Gündemin Avrupa birliği liderler zirvesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Azerbaycan ziyareti olacak haftada hazine 2 ihale düzenliyor. Piyasalarda genel trend korunurken aşı haberlerinin borsanın yönü üzerinde etkili olması bekleniyor.
Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri haftalık bazda ortalama yüzde 0,16, altının gram satış fiyatı yüzde 2,81, avro/TL yüzde 1,13 değer kazandı, dolar/TL yüzde 0,66 değer kaybetti.
Cuma günü en düşük 1.326,20, en yüksek 1.337,88 puanı gören BIST 100 endeksi, günü önceki kapanışa göre yatay seyirle tamamladı. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, 0,02 puan artarak 1.330,87 puandan kapandı. BIST 100 endeksine dahil hisselerin 36'sı prim yaptı, 61'i geriledi. Petkim, Doğan Holding, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası, Tüpraş ve Selçuk Ecza Deposu en çok işlem gören hisse senetleri oldu.
Piyasalarda olumlu hava devam ediyor ancak hareketin devam bu hafta ilk olarak İngiltere'de ve ardından diğer ülkelerde uygulanmaya başlayacak koronavirüs aşılarının başarısına bağlı olacak. Mevcut gelişmeleri belli ölçüde fiyatlayan borsada devam eden çıkışın yıl sonu rallisine dönüşümü için ise yeni beklenti, gündem veya para girişlerinin devamı gerekecek.
Kasım ayı boyunca aşı haberleri ve yeni teşvik paket beklentileri risk iştahını artırınca borsalar ciddi primler yaptı, yeni zirveler oluştu. Ancak çıkış hareketleri tarihi zirveler test edilmesi nedeniyle önemli primleri de barındırıyor. Bu açıdan kâr satışları biraz sıklık kazanırken yükselişte ivme kaybını da beraberinde getiriyor. Son günlerde borsa endekslerinde bir bakıma ‘patinaj’ görünümü öne çıkmaya başladı. Piyasa bozucu bir gündem şimdilik görülmüyor. Ancak aşı, teşvik paketleri, gelecek yıl ekonomilerde büyüme beklentileri belli ölçüde fiyatlanmış olsa da endeks üzerinde belirleyici rol oynamaya devam ediyor.
Yeni hafta başlarken gözle öncelikle Avrupa'da olacak. 10 - 11 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek "AB Liderler Zirvesi" Türkiye'nin ve piyasaların yakın takibinde olacak. Son dönemde Avrupa ile ilişkilerin yoğunluk kazanması ve karşılıklı açıklamalar zirveyi daha önemli hale getirdi. Beklentimiz ve temennimiz yaptırım veya sert uyarı gibi senaryolar yerine daha yumuşak bir diyalog ortamının öne çıkması yönünde. Bu sürecin sorunsuz geçilmesi piyasaları rahatlatabilir.
AB liderler zirvesine Cumhurbaşkanı Erdoğan Azerbaycan'dan takip edecek. Cumhurbaşkanı 10 Aralık'ta mevkidaşı İlham Aliyev'le görüşecek ve iki lider birlikte Karabağ Zaferi için düzenlenecek askeri geçit törenine katılacak. Buradan verilecek mesajlarda piyasaların yönü üzerinde etkili olabilir.
Kovid-19 ile mücadelede yeni tedbirler gündeme gelebilir. Yılbaşı yaklaşırken Çin'den ilk parti aşılar geldi. Aşı takvimi çalışmaya başlamadan bugün açıklanan veriler göre 30 bin 402 yeni vaka görülürken can kaybı da 195 kişi oldu. Önceki günlere göre alınan tedbirlerin işe yarıyor olması piyasalar tarafından olumlu karşılanır.
Yeni hafta Para politikasında atılan normalleşme adımlarının yeni kararlarla desteklenip desteklenmeyeceği, TCMB’nin aralık toplantısı, COVID-19 aşısıyla ilgili gelişmeler, Açıklanacak ekonomik veriler, Yerli yatırımcıların döviz talebi yatırımcıların takibinde olacak.Borsada trendini koruyorBorsada kâr satış denemelerine rağmen çıkış trendi korunuyor. İlk dirençler 1.338 ve 1.351 seviyelerinde. Kısa dönem için bu seviyeler önem kazanmış durumda. Sonraki dirençler 1.385-1.400 seviyelerinde bulunuyor. İlk destekler ise 1.315 ve 1.283 seviyelerinde. 1.283 daha önemli. Sonraki destekler 1.259-1.250 seviyelerinde görülüyor. Direnç seviyelerinde kâr satışları görülebilir.Dolardaki çıkış güçlü görünmüyorDolar/TL kurunda görülen tepki alım denemeleri henüz güç kazanmış görülmüyor. İlk dirençler 7.92 ve 8.05 seviyelerinde. Tepki çıkışının devamı için 8.05 seviyesinin geçilmesi gerekecek. İlk destekler ise 7.75 ve 7.62-7.50 seviyelerinde. 7.62-7.50 daha önemli. 8.05 seviyesini geçemeyen çıkış denemeleri satışla karşılaşabilir.Altın yön arıyorABD’de teşvik paket beklentilerinin yeniden artması ve ABD Doları’ndaki zayıflama altın fiyatlarına tepki alımlarını beraberinde getirdi. Perşembe günkü özel sektör istihdamı ve cuma günkü tarım dışı istihdam verilerinin beklentilerin altında kalması altın fiyatına bir parça katkı yaptı. Ancak altın fiyatında görülen yükseliş henüz tepki boyutunda ve güç kazandığını söylemek için erken. ABD Doları’ndaki zayıflama Euro’ya yaradı ve Euro/dolar paritesinde 1.20 seviyesi geçildi ve 2018 zirvesine yöneldi.Ekonomik veri takvimi7 Aralık PazartesiHazine ihaleleri▪ Hazine bugün 2 yıl ve 5 yıl vadeli sabit kuponlu iki tahvil ihalesi düzenleyecek. Hazine Aralık ayında 12,7 milyar TL’lik bir iç borç servisi gerçekleşecek. Bunun karşılığında ise toplam 3 ihale ve bir kira sertifikası doğrudan satışı ile 10 milyar TL iç borçlanma öngörülüyor. Bugünkü ihalelerin ardından Hazine yarın 10 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihalesi ve 5 yıl vadeli kira sertifikası doğrudan satışı gerçekleştirerek Aralık ayı iç borçlanma programını tamamlayacak. 17:30 Hazine Kasım Nakit Bütçe verileri
▪ Nakit bütçenin Ekim ayında 6,7 milyar TL açık verdiği, diğer taraftan faiz dışı dengenin 4,4 milyar TL fazla kaydettiği takip edildi. Geçen yılın aynı ayında vergi kayması nedeniyle 12 milyar TL’ye yakın aylık bütçe açığı kaydedilmişti. Dolayısıyla 12 aylık açığın 176,4 milyar TL’ye (GSYİH’nın %3,7’si) gerilediği görüldü. Kasım ayı nakit bütçe verileri 15 Aralık’ta açıklanacak olan Kasım ayı Merkezi Yönetim Bütçe verileri açısından öncü niteliğinde.8 Aralık SalıHazine ihaleleri (10 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihalesi ve 5 yıl vadeli kira sertifikası doğrudan satışı)10 Aralık Perşembe10:00 Eylül dönemi (Ağustos-Eylül-Ekim) işgücü istatistikleri
▪ Temmuz dönemi işsizlik oranı %13,4 olarak gerçekleşti. 2019 yılının aynı döneminde işsizlik oranı %13,9 olmuştu. Mevsimsel etkilerden arındırdığımızda işsizlik oranında %14,1 seviyesinden %13,6’ya düşüş yaşandı. Aynı dönemde işgücüne katılım oranında (mevsimsel etkilerden arındırılmış) %48,6 seviyesinden %49,3’e yükseliş olmasına rağmen, işsizlik oranındaki gerileme olumlu bir resmi işaret etti. Katılım oranındaki düşüşün Haziran ile beraber yönünü yukarı çevirdiği görülüyor.
▪ Devlet destekleri ve işgücüne katılım oranının gelecek dönemde ne yönde gelişeceği işsizlik oranları üzerinde oldukça etkileyici faktörler olacak.
14:30 Haftalık yabancı portföy hareketleri (27 Kasım – 4 Aralık)
▪ 20 – 27 Kasım haftasında hisse senedi piyasasında 234 milyon dolar, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç 203 milyon dolarlık net yabancı girişi yaşandı. Böylelikle yılbaşından beri toplam net çıkış hisse senedi piyasasında 4,6 milyar dolara, tahvil piyasasında ise 6,8 milyar dolara geriledi. Son bir sene içerisinde ise hisse senedi piyasasından 4,5 milyar dolar, tahvil piyasasından ise 6,9 milyar dolar net yabancı çıkışı yaşandı. Yabancı yatırımcının toplam tahvil stoku içerisindeki payı ise 20 – 27 Kasım haftasında %3,9’da sabit kaldı. Yılbaşında ise söz konusu oran %10,5 idi.
14:30 Haftalık para ve banka istatistikleri (27 Kasım – 4 Aralık)
▪ Kasım ayının son haftasında yerleşiklerin DTH’larında önemli bir değişim yaşanmadı. (altın hariç, parite etkisinden arındırılmış rakamlar) Kıymetli maden mevduat hesaplarında ise fiyat etkisinden arındırılmış bakıldığında (söz konusu haftada altının ons fiyatı %4,6 haftalık düşüş yaşamıştı) 20 – 27 Kasım haftasında 1 milyar dolar’a yakın yükseliş takip edildi. Yükselişin neredeyse tümünün hanehalkı kıymetli maden hesaplarındaki yükselişten kaynaklandığı görüldü.11 Aralık Cuma10:00 Ekim Ödemeler Dengesi verileri
▪ Foreks tarafından gerçekleştirilen anket sonuçlarına göre Ekim ayı cari işlemler dengesi medyan tahmini 350 milyon dolarlık bir açığı işaret ediyor. Kurum tahminimiz ise Ekim ayında 150 milyon dolarlık sınırlı bir cari fazla kaydedilmesi yönünde.
▪ Ancak, geçtiğimiz yılın Ekim ayında kaydedilen 2,9 milyon dolarlık yüksek cari açık sebebiyle yıllık açığın 27,5 milyar dolardan 30 milyar dolara (GSYİH’nın %4,3’ü) yükselmesini bekliyoruz.
Kayank: Tacirler Menkul Değerler, Zeynel Balcı / Hurriyet