2008 yılında kurduğu
Genç Turizmciler Derneği ile görünür hale gelen; belediye başkanları, bakanlar, başbakanlarla ve hatta Cumhurbaşkanı ile poz veren ve sonrasında kurduğu
World Tourism Forum ile tanınırlığını iyice artıran
Bulut Bağcı’nın çıkardığı dijital turizm parasıyla yüzlerce insanı dolandırdığı iddia ediliyor. Bağcı’nın
TourismX isimli coin projesinin temelinde, toplanan paralarla uluslararası turizm projelerine yatırım yapılması ve müşterilerin bu kripto parayla otel ve uçak gibi seyahat elementlerini satın alabilmesi yatıyor. Vaatlere göre Bağcı coinleri satmayacak, otellerden gelen gelirlerle de yeni alımlar yapılacaktı.
Dünya çapında gelecek vaadeden turizm projelerine yatırım yapılacaktı
Bulut Bağcının geliştirdiği belirtilen TourismX projesinin detayları ile ilgili şu bilgiler paylaşılıyor:
“
World Tourism Forum Institute ve
World Tourism Fund & Investment (
WTFI)
Holding tarafından desteklenen
TourismX Projesi, projenin
TRMX Token aracılığıyla fon üreteceği ve ardından bu fonları özenle seçilmiş dünya çapında gelecek vaadeden turizm projelerine yatıracağı devrim niteliğinde bir fikir ve yenilikçi bir finansman sistemidir. Bu projeler toplamda kârlı hale geldiğinde, kârın bir kısmı (%50'ye kadar) Hazine'de kilitli olmak üzere piyasadan TRMX Token'leri geri almak için kullanılacak, dolaşımdaki token sayısını azaltacak ve TRMX Tokeninin fiyatını olumlu etkilemeyi amaçlayacaktır.”
TourismX projesi ile yüzlerce kişiyi mağdur etti iddiası
Bulut Bağcı’nın TourismX Projesi ile mağdur edildiğini ileri süren yurttaşlar,
Telegram’da bir grup kurarak (TourismX – TRMX Türkiye Grubu) görüş alış verişinde bulunuyor. Sosyal medyada başta
Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere, ilgili bakanları menşınlayarak tweet atan mağdurlar, yardım bekliyor.
Bağcı’nın TourismX projesine 130, 200 hatta 600 bin dolar para yatıran insanların olduğu belirtiliyor. Bu şirkete para kaptıranların arasında memur, öğretmen, işçi, serbest çalışan gibi toplumun değişik gruplarından çok sayıda insan bulunuyor.
Avukat Dr Ahmet Keşli: Bunun bir de yurt dışı ayağı var
Bağcı’nın TourismX’te (TRMX) toplanan paraların yüzde 80’inden fazlasını çektiği ve yakınlarının hesabına aktardığı ileri sürülüyor. Konuyla ilgili olarak
Turizm Güncel’e bilgi veren
ticaret hukuku öğretim üyeliği de yapmış olan Avukat Dr Ahmet Keşli, çok sayıda mağdur olduğunu bildiriyor. Keşli “Yüzlerce hatta binlerce mağdur var. Bunlar sadece Türkiye’de bildiklerimiz. Bir de bunun yurt dışı ayağı var ve bunları bilmiyoruz. Şu anda Türkiye’de onlarca insan davayı takip etmemiz için bize vekâlet vermek istiyor. Bir süre sonra yurt dışındaki mağdurlar da ortaya çıkacaktır.” diyor.
“Tek parçada 600 bin dolar yatıran var”
Tam sayı belli olmamakla birlikte yaklaşık 5 bin kişinin dolandırıldığını düşündüklerini ifade eden Ahmet Keşli, “
Çok fazla mağdur var. Tek parçada 600 bin dolar yatıran kişiler var. Rakamlar çok yüksek. Milyonlarca dolar para toplamış piyasadan. Bu paraları da ‘Cumhurbaşkanımızla görüşüyorum” diyerek, ‘Hükümetle görüşüyorum’ diyerek, ‘Bakanlarla görüşüyorum’ diyerek... toplamış. TourismX yatırımcıları ile yaptığı toplantılarda ‘Falanca kurumla görüştük, şu sözleşmeyi imzaladık, bu işi hallettik’ diyor ama hiçbir şey yok ortada. Hiçbir şey de yapmıyor o kadar ki, BDDK ve TCMB gibi kurumlarla bile resmiyet konusunda işbirliği yapmış değil. Vatandaşımızdan almış paraları yemiş. Bu işi de iki yakını üzerinden yapıyor. Yani ortada, teşekkül halinde işlenmiş örgütlü bir suç var.” ifadelerini kullandı.
“Parayı çekip yemiş”
Konuyla ilgili yüzlerce şikayet olacağını belirten Keşli, “Halihazırda
Malatya’da derdest olan bir şikayet var. Onlarca kişi bize müracaat ederek yasal süreç başlatmak istiyor. Bu bildiğiniz Çiftlikbank, Thodex, Coinspace veya diğer kripto para/coin dolandırıcılıkları ile aynı. Yani ‘Biz bir coin çıkaracağız,onun altına projeler koyacağız, coinimize yatırımcı bulacağız, fiyatını şöyle yükselteceğiz, çok para kazanacağız’ vs diyerek, insanları aldatarak onlardan para topluyor. Coin çıkarmak para veya menkul kıymet ihraç etmek gibidir. Bir anlamda para diye bakarsanız, vaatler yerine getirilmiyor. Merkez Bankası fonksiyonu görüyorsunuz. Yani hem yapılan şey suç hem de insanlara verilen vaatler yerine getirilmiyor. Gerçek dışı beyanlarla insanları aldatıyor ve oradan elde edilen parayı da tekrar coinin gelişmesine harcamak yerine çekip yiyor. Bunu da parayı aile fertlerine aktararak iç etmek suretiyle yapıyor.” diye konuştu.
“Yurt dışı yasağı koyulup tutukluluğa sevk edilmeli”
Bulut Bağcı’nın şu anda
Türkiye’de ikâmetgahının olmadığını, firari durumda olduğunu ileri süren
Avukat Ahmet Keşli “Yurt dışında ikamet ediyormuş gibi gösteriyor. Aslında Türkiye’de sabit ikametgahı olmadığı için tutuklamanın bütün şartları oluşmuş durumda. Derhal yurt dışı çıkış yasağı konulmalı ve doğrudan tutukluluğa sevk edilerek yargılanmalı. Ama hukuktaki boşluklardan ve mahkemelerin yavaş işlemesinden istifade ederek yargıdan kaçmaya çalışıyor. Daha önce aynı veya benzer suçları işleyenlerin yüzlerce yıl ceza aldığı görüldü. Bağcı sanki Cumhurbaşkanının adamıymış gibi bir hava estiriyor. Ama cumhurbaşkanı bu kişiyi tanımaz bile. Düzenlediği etkinliğe katılması onu tanıdığı anlamına gelmez. Cumhurbaşkanının has adamıymış, onun bu işler için görevlendirdiği kişiymiş gibi hava estirerek ‘Cumhurbaşkanımızla görüşüyorum, Bakanlarımızla görüşüyorum’ edasıyla insanları dolandırıyor. Bir etkinliğe gidip orada zorla bir fotoğraf karesine giriyor, sonra ‘Cumhurbaşkanı ile, falanca bakan ile, filanca kurumun başkanı ile şu konuyu görüştük’ diyerek bunu sosyal medyada paylaşıyor. Bu kişi
Çad Turizm Bakanlığı’nı da dolandırmış. Bakan beyle ben görüşme halindeyim, Çad devletinde işlediği fiil sebebiyle de Bulut Bağcı hakkında adli süreç başlıyor. Yani, dolandırdığı kişiler sadece Türkiye’de değil, sadece şahıslar da değil; bir devleti bile dolandıracak kadar gözünü karartmış bir kişi Bulut Bağcı.” dedi.
“15 bin dolarım 130 dolara düştü, 170 bin dolar kaybeden var”
Bulut Bağcı ile bir
Telegram grubunda tanıştıklarını söyleyen mağdurlardan
K.U., Turizm Güncel’e yaptığı açıklamada, 15 bin dolar dolandırıldığını ileri sürdü. Sadece 60-70 kişinin bulunduğu Telegram grubu toplantısında bile 600 bin dolar civarında para toplandığını kaydeden K.U. şunları söylüyor:
“Telegram üzerinden tanıştık. Bize TRMX coin çıkaracağını söyledi. Ben 15 bin dolar yatırdım. Ama yatırdığım para şu anda 100 dolara düştü.
Lbank isimli bir kripto borsası var. Lbank’ta TRMX’ın değerini bilerek 1 dolara çıkarıyor. Yani bunun 1 dolara çıkması demek, benim elimdeki TRMX’ın 1 milyon dolara çıkması demek.
Aradan zaman geçtikçe, Bağcı’nın açması gereken tokenler var. Yani kilitli olan tokenleri zamanı geldiğinde açmıyor. Bilerek bekletiyor ve o esnada da borsadan alım yapanlar var. Başkasının elinde token de yok bu arada, sadece kendisinde var. Sürekli sata sata 1 dolardan 0,22 cente kadar indiriyor. Ama hala bizim alım yaptığımız coin 0,15’e inmemişti. Daha sonra bu tekrar düşmeye başladı 0,006’ya kadar geriledi. Yani yaklaşık 200 kat aşağıya indi. Tamam açılmayan token kalmadı ama bu hak edenler satacak olsa satamıyor çünkü alacak kimse yok. Zaten bunu şu ana kadar satan tek kişi Bulut Bağcı. Başında bize bir tane bile token satmayacağım dedi ama sata sata bitirdi. Ben neyse ama 170 bin dolarını kaybeden insanlar var. Konuyu savcılığa taşıdık.
Gidip bir yerlerde imzalar atıyormuş gibi yapıyor. Cumhurbaşkanımızla fotoğraf paylaşıyor, güven tazeliyor. Bulut Bağcı’ya şu anda ulaşamıyoruz. TRMX zaten incelemeye alındı ve yakında listeden çıkarılacak.”
“35 bin dolarım gitti, maddi ve manevi olarak dolandırıldım”
Bir başka mağdur ise grupta şu paylaşımı yaptı:
“Bizler, Bulut Bağcı tarafından gerek
Cumhurbaşkanımız Sn Recep Tayyip Erdoğan, gerek diğer yerli ve yabancı devlet adamları ile çekilmiş olan resimleri hatta ve hatta bizzat kendi söylemiş ve kayıt altına alınmış olan ve yerine getirilmeyen
Turizm Bakanlığı ile Ortaklık, Buyback, otelden gelen karlar ile alım, spor kulüpleri (
Galatasaray) ile forma sponsorluğu gibi birçok söz ve vaat ile maddi ve manevi alanda dolandırıldık. Giden binlerce dolarımız gibi bizlerin bir yılı aşkın süredir bekletmesi ile zamanımız çalınmıştır. Siz yetkili mercilerden maddi kaybımızın yanı sıra manevi kaybımımızın da Bulut Bağcı denen şahıstan alınmasını, tazminat ile olmuyor ise gerekli cezai işlemlerin uygulanmasını arz ederiz.”
Bizler Sn Cumhurbaşkanımızın resimlerini devlet erkanı ile fotoğraf çekerek bizlerin umudunu sömüren Bulut Bağcı’dan şikayetçiyiz. 35.000 dolarlık
TRMX yatırımım şu an 350 dolara düşürülmüş ve borsadan delist (borsadan atılma) aşamasındadır. lütfen gerekeni yapın.”
Çad’da kiraladığı otele 8,2 milyon dolar yatırım yapma vaadi
Bulut Bağcı’nın
TourismX Projesi aracılığıyla elde edeceği fonlarla turizm projelerine yatırım yaparak bu dijital paraya yatırım yapanlara para kazandırma vaadi çerçevesinde sık sık yeni projeler gündeme getiriliyor. Bunlarda biri de Çad’da hayata geçirileceği söylenen proje. Bu çerçevede Bulut Bağcı’nın,
N'Djamena'daki Toumaï Palace isimli oteli kiralamak ve tesise 8,2 milyon dolar yatırım yapmak üzere
Çad Kültür, Tarihî Miras, Turizm ve El Sanatları Bakanlığı ile sözleşme imzaladığı ancak sözleşmenin koşullarını yerine getirmediği ortaya çıktı.
Konuya ilişkin olarak Bakanlık tarafından 31 Mart 2023 tarihinde Bulut Bağcı’ya ait
Wotf Turizm Ticaret Anonim Şirketi’ne gönderilen ihtarnamede, sözleşmenin koşullarının yerine getirilmemesi durumunda feshedileceği belirtiliyor.
Çad hükümetinden Bağcı’ya: Parayı iade et!
Ancak hepsi bu değil. O yazıda Bağcı’dan,
Çad hükümetinden iki taksit halinde aldığı 150’şer milyon Çad Frangını (500 bin dolar) iade etmesi isteniyor. Yazının ilgili bölümünde "Ayrıca, planlandığı gibi bir yatırım yapmak yerine,
Ulusal Otel İşletme Şirketi (
SONEXHO) tarafından size her biri 150.000.000 frank CFA tutarında olmak üzere toplam üç yüz milyon (300.000.000) frank CFA değerinde iki ödeme yapıldığını gözlemliyoruz. Kiralama Sözleşmesinin incelenmesinden, SONEXHO tarafından size yapılan ödemelerin herhangi bir sözleşme gereksinimine karşılık gelmediği sonucuna varıyoruz. Başka bir deyişle, bu, iade edilmesi gereken hatalı bir ödemedir.” deniliyor.
‘Yeni anlaşmalar yapıyorum’ algısı yaratıyor
Bulut Bağcı’nın kendine ait sosyal medya hesaplarında paylaştığı videolarda sürekli yeni yatırımlar peşinde koştuğu;
Bali’den
Çad’a,
Dubai’den
Afrika’ya kadar pek çok otel projesi için görüştüğünü, kimilerinin anlaşmasını imzaladığını, kimilerinin ise açılmak üzere olduğunu belirtiyor. Ancak gel gör ki ne yapılan bir anlaşma, ne devam eden bir proje ne de açılmak üzere olan bir otel var ortada. Örneğin
Çad’daki otelin açılmak üzere olduğunu, Afrika’da
Marriott ile iki otel anlaşması imzaladığını, Bali’deki otelle ilgili ise incelemenin tamamlandığını otelin yakında faaliyete geçeceğini anlatıyor. Yatırım hedeflediği yerlerden birinin de
Dubai olduğunu belirtmeden geçmiyor....
World Tourism Forum’a ünlü isimler katıldı
Kurucusu ve eskiden Yönetim Kurulu Başkanı olarak göründüğü World Tourism Forum etkinliklerine
Erdoğan’dan
Kılıçdaroğlu’na,
Tony Blair’den
Fransa eski Cumhurbaşkanı François Hollande’a kadar ünlü isimler katıldı. Bu etkinlik için reklam harcamalarından kısılmadı, her etkinlik tüm dünya medyasında haber oldu. Ancak bu şirketi de markayı da devreden ve bunlarla hiçbir ilgisi kalmayan Bağcı’nın hala bu marka ve şirket kendisininmiş gibi pazarlama yaptığı ifade ediliyor. Bağcı’nın devrettiği şirketin tescilli markasını kendi markası gibi kullanarak suç işlediğine dikkat çeken Ahmet Keşli, “Bu nedenle de hakkında devam eden, karar aşamasına gelmiş hukuk ve ceza davaları var.” diye ekliyor.
Üç senede 9 kitap yazmış
Bir süredir ortalarda görünmeyen
Bulut Bağcı 2020–2023 yılları arasında, biri roman olmak üzere, 9 kitap yazmış.
Thomas Cook’tan
Pakistan’ın yasaklı eski lideri
İmran Khan’a,
Şevket Mirziyoyev’den
Marco Polo’ya,
Ürdün Krallığı’ndan
Angola’ya kadar çok sayıda kitabın Bulut Bağcı’nın ismiyle yayımlandığı görülüyor. Üstelik bu kitaplardan ‘
Mareşal’ isimli kitaba
Altın Kalem Ödülü verilmiş.
Bağcı’nın yazdığı kitapların genellikle iş yapıyor gibi gösterdiği ülkelerle ilgili olması da dikkat çekiyor. Örneğin ‘
Mareşal’ isimli kitap 1990-2021 yılları arasında tam 31 yıl Çad'ı yönetmiş olan
Idriss Déby Itno ile ilgili. Kitaplardan biri
Mali, bir
Angola, biri
Ürdün, biri
Özbekistan ile ilgili... Kitapların tamamının
Cirius isimli yayınevinden çıkarıldığı görülüyor.
İnternette ismi arandığında Bulut Bağcı’nın yaptığı işi veya sektördeki yerini fazlasıyla aşan bir görünürlüğe sahip olduğu dikkatlerden kaçmıyor. Ünlü isimlerle fotoğraflar, TV ve gazetelere yapılan turizm değerlendirmeleri, röportajlar... Bulut Bağcı her yerde görülebiliyor.
Turizm Güncel