Pekin yönetiminin ülkede sosyal medya uygulamalarını kısıtlaması nedeniyle Clubhouse, çok sayıda Çinli için özgür ifade alanı oldu.

Popülaritesi hızla artan Clubhouse adlı sosyal medya uygulaması birçok Çinli için özgür ifade alanı haline geldi. İnternette yoğun bir sansür uygulanan ve Twitter, Facebook, YouTube gibi sitelerin erişime kapalı olduğu Çin’de, son aylarda kullanılmaya başlanan bu uygulama ile dünyanın her yerinden insanlar sesli olarak birbirleriyle konuşabiliyor, hikayeler anlatabiliyor ve fikirlerini paylaşabiliyor. Sohbet odalarına yalnızca mevcut üyelerin davetleriyle erişilebilir. Çin'de platforma davetiyeler e-ticaret sitelerinde 50-400 yuan (54,5 - 487 TL) arasında satılıyor.

CLUBHOUSE’TA ÇİNLİLER NELER KONUŞUYOR?

Reuters'ten gazeteciler, Çinlilerin katıldığı konuşma gruplarına ulaştı. Binlerce kullanıcının olduğu gruplarda, Doğu Türkistan'daki Uygur kampları, Tayvan'ın bağımsızlığı ve Hong Kong'un tartışma yaratan ulusal güvenlik yasası gibi konuların tartışıldığı tespit edildi. Platformun ana özelliklerinden biri de uygulama için sesli konuşmalar kaydedilemiyor. Sesli konuşmaları telefonunuza kaydetmenize teknik açıdan izin verilmiyor. Henüz yeni olması nedeniyle Clubhouse, Cin'de iOS kullanan Apple telefonlarda mevcut, ancak uygulamayı indirmek isteyenler VPN sayesinde başka bir ülkeni Apple Store'undan Clubhouse'ı indirebilir. Henüz sansür edilmese de Clubhouse'un çok yakın zamanda Pekin tarafından yasaklanacağı düşünülüyor. Clubhouse'taki özgürlük alanı Çin'in Twitter'i olan Weibo'da da çok konuşuldu. 65 binden fazla beğeni alan bir Çinli kullanıcı, "Bu ortamın ne kadar dayanabileceğini bilmiyorum. Ama İnternet tarihindeki bu anı kesinlikle hatırlayacağım" diye konuştu.