TDSD, TDKD, SSD, KSİAD ve DETEK gibi sektörün önemli STK'ları Karaca'yı destekleyeceklerini açıklarken, Karyoka Ayakkabı, Qusheli Ayakkabı, Metin Ayakkabı, Damla Ayakkabı ve Turgut Kardeşler firması seçimlerde oy haklarını Karaca'dan yana kullanacaklarını belirttiler.

Geçen seneyi 1 milyar 726 milyon dolar ihracatla kapatan deri ve deri mamulleri sektörünün çatı STK'sı İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB), nisan ayında yeni başkanını ve yönetimini seçecek.

İDMİB Başkan Yardımcısı Güven Karaca, sektörün önemli derneklerinin ve firmalarının katılımıyla projelerini detaylandırdığı bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantıya Türkiye Deri Sanayicileri Derneği (TDSD) Başkanı Burak Uyguner, Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği (TDKD) Başkanı Gürkan Gözmen, Saraciye Sanayicileri Derneği (SSD) Başkanı Cemal Aydın, Kürk Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (KSİAD) Başkanı Yavuz Boynukısa, Deri Teknologları, Teknisyenleri ve Kimyacıları Derrneği (DETEK) Başkanı Turgay Yetişgin, Karyoka Ayakkabı Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz İnner, Qusheri Ayakkabı Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Kuşeli, Metin Ayakkabı Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kütük, Damla Ayakkabı Yönetim Kurulu Başkanı İmdat Çalışkan ve Turgut Kardeşler Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Turgut katılım gösterdi.

"KÜRESEL PASTADAN DAHA FAZLA PAY ALMAK İSTİYORUZ"

Projelerini genel hatlarıyla detaylandıran İDMİB başkan adayı Güven Karaca şu ifadeleri kullandı: "Deri ve deri mamulleri sektörünün küresel büyüklüğü 200 milyar dolar. Bizim bu büyük pastadan aldığımız pay şu an yüzde 1'in altında. Kısa vadedeki ilk hedefimiz ihracat pazarlarımızı genişleterek bu pastadan daha fazla pay almak. Alternatif pazarların önemini bugün bir kez daha idrak ediyoruz. Bundan 7 yıl önce Rusya ile yaşadığımız uçak krizinden bu yana Avrupa bölgesine gerçekleştirdiğimiz ihracatın ciddi anlamda arttığını görüyoruz. Şu anda yaşanan savaş sadece bizim sektörümüzü değil dünya ticaretini olumsuz etkiliyor. Dünyada tüketimin olduğu her bölgede var olabilirsek, bir bölgede aniden beliren krizlerden çok daha az etkilenmiş oluruz. Ölçeği genişletebilecek güce ve potansiyele sahibiz. Yeter ki sektörümüzün mevcut sorunlarına kolektif çözümler üretelim. Ayakkabı, saraciye, deri, kürk ve konfeksiyon ile bu sektörlerin yan sanayi üreticileri için ekibim ve ben göreve talibiz" dedi.

SIFIR ATIK HEDEFİ İÇİN KARBON NÖTR OSB

Orta ve uzun vadedeki hedeflerinin ise sürdürülebilirlik ve sosyal uygunluk alanlarında yetkinliğini kanıtlayan firma sayısını artırmak olduğunu söyleyen Karaca, kurmayı planladıkları Karbon Nötr OSB’lerde üretimin ağırlıklı olarak yenilenebilir enerji kaynakları ile yapılacağını, bu bölgelerde üretim yapan firmaların atıklarının da kurulacak enerji üretim tesisleri ile değerlendirileceğini ifade etti. Güven Karaca'ya göre sektörün geleceği bu projenin hayata geçmesine bağlı.

YÖNETİMDE ASLAN PAYI AYAKKABININ

'Birlikle Hedefe' anlayışı ile hareket ettiklerini belirten Karaca, “Yönetimde koltuk pazarlığı yapmıyoruz. Çalışma grubumuz tam 48 kişiden oluşuyor. Yönetimde yer alacak isimleri yine ortak akıl ile belirleyeceğiz. Masadan değil sahadan yöneten bir ekip oluşturmak istiyorum. Şu hususu açık olarak ifade etmek isterim; Oluşturacağımız yönetim kurulunda en fazla temsil hakkını 1 milyar dolar ihracata imza atan ayakkabı sektörümüze vereceğiz" ifadelerini kullandı.