Dolardaki tırmanışa ekonomistler ne diyor?
Veysel Ulusoy, Yalçın Karatepe, Nesrin Nas, Barış Soydan ve Mustafa Sönmez ekonomide gelinen son durumu değerlendirdi. Uzmanlara göre iktidar kuru olması gereken seviyelerin altında tutmak için rezervleri heba etti. Merkez Bankası'nın faizleri 6-7 puan artırmak zorunda olduğuna dikkat çeken ekonomistler hatalı politikaların bedelini tüm toplumun ödeyeceğini belirtti.
Dolar dünya üzerinde en yaygın kullanılan para birimidir. ABD, Kanada, Avustralya ile Güney Amerika, Pasifik, Karayipler, güneydoğu Asya ve Afrika'daki bazı ülkelerin resmi para birimidir. Altın ve Euro dışında Türkiye’de yatırım amaçlı tercih edilen araçlardan bir tanesidir. Doların fiyatı anlık, günlük, haftalık, aylık ve yıllara göre değişiklik gösterir. Dolar kurunun sürekli değişkenlik göstermesinde ekonomik kararların yanı sıra güncel olayların da etkisi vardır. Bankaların dolar fiyatları ile döviz bürolarının fiyatları arasında farklılıklar olabilir. Bu yüzden “Dolar kaç TL oldu, Dolarda son durum, Doların bugünkü seyri?” merak edilen başlıklar arasında yer alıyor.
Doların dalgalanmasında pek çok neden bulunmaktadır. Bu faktörlerin arasında Amerika Merkez Bankası (FED) kararları, cari açık, dış ticaret, para birimine olan arz-talep, enflasyon beklentileri, ekonomik politikalar, yurt içi ve yurt dışı faiz oranları, ülke ekonomisinin durumu, turizm gibi etkenler yer alır. Son dakika olayları da doların fiyatına doğrudan etki eder. Bu yüzden dolar grafiği canlı olarak anbean takip edilmektedir.
Ülkeye yabancı para girişi artınca döviz arzı da artar. Arzın artmasıyla da kurda düşüş yaşanır. Söz konusu düşüş ile birlikte ülkenin para birimi değerlenir. Yani döviz arzıyla kur ters orantılı şekilde ilerliyor. Kurun yükselmesi demek ülkedeki para biriminin değer kaybetmesi anlamına geliyor. Eğer “Dolar endeksi, Bugün Dolar kaç lira oldu, 1 Dolar kaç para?” diyorsanız serbest piyasada döviz sayfasından bu sorunun cevabını bulabilirsiniz.