Bitcoin, Ethereum, XRP, Bitcoin Cash başta olmak üzere 5.500'ün üzerinde kripto para bulunuyor. Kripto varlıklar, merkezi elektronik para ve merkezi bankacılık sistemlerin aksine tümüyle merkeziyetsizlerdir. Her bir kripto para biriminin merkeziyetsizliği, umumi işlem veri tabanı olan dağıtık muhasebe defteri (ledger) olarak işlev gören bir blok zincirinden (Blockchain) gelmektedir.

Bir kripto paranın şu 6 özelliği olması beklenir:

1- Merkeziyetsizlik,

2- İşlem ve sahip kayıtları,

3- Yeni arz oluşturma kuralları,

4- Sahipliğinin kriptografik tekniklerle sadece sahibince ispat edilebilmesi,

5- Paranın sadece sahibinin emriyle el değiştirebilmesi,

6- Aynı anda aynı kripto para için birden fazla işlem yapılırsa sadece birinin yerine getirilmesi.

2021 yıl Kasım ayında 3 trilyon dolara yakın piyasa değerin ulaşan kripto paralar son dalgalanmalardan sonra yaklaşık 2 trilyon dolar piyasa değerini koruyor. Dünyada milyonlarca insan kripto para alım satımı yapıyor.

Ülkeler bu paralar karşı engelleyici tedbirler alırken kendi dijital paralarını çıkarmanın da hazırlığını yapıyor. 2 trilyon dolar piyasa değerine sahip 5 bin 500 dijital paranın olduğu bir dünyada dolandırıcılıkların da önüne geçilemiyor. Bu yüzden en güvenilir en çok kabul gören sanal paraların tercih edilmesi öneriliyor. Bir bir kapanan sanal borsalara para kaptırılmaması için de dijital paraların soğuk cüzdanlarda saklanması öneriliyor.

Peki bu dönemde en iyi 10 altcoin hangileri?

1-Solana (#SOL)

Popüler altcoin, kendisini dünyanın en hızlı blok zinciri ve kriptoda en hızlı büyüyen ekosistem olarak adlandırıyor. Şu anda DeFi, NFT’ler, oyun ve Web3’te 400’den fazla projeyi desteklemektedir. Konsensüs, hisse kanıtı ve benzersiz bir geçmiş kanıtı sürecine dayanmaktadır. Solana’nın blok zinciri, Ethereum’a benzer ancak daha kolay ölçeklenebilir, daha düşük ücretlere sahiptir ve birleştirilebilir. Kripto borsası Gemini’ye göre, saniyede 50.000 işleme veya 65.000’lik teorik tepe kapasiteye kadar işleyebilir. Üst düzey tahmine göre, bu Ethereum‘dan yaklaşık 4.000 kat daha hızlı. Tanınmış bir etkileyicinin olan CryptoWendyO, Solana’yı en iyi yardımcı program seçimi olarak seçti.

2-Uniswap (#UNI)

Şu anda, CoinMarketCap.com’a göre Uniswap, token piyasa değeri ile en popüler merkezi olmayan borsadır. Yatırımcıların, işlemi tamamlamak için bir aracı kullanmadan doğrudan iki taraf arasında kripto para ticareti yapmalarını sağlar. Wave Financial CEO’su David Siemer, “Bence SushiSwap ve Aave gibi birçok DeFi madeni parası, büyük bir yükselişe geçmesine rağmen hala düşük değerde. Bence Uniswap hala düşük değerde” dedi. Etkili bir şekilde token sahiplerine akan bu platformlardaki gelir artık çok büyük. “Uniswap tek başına günde yaklaşık 6 milyon dolar – yani yılda 2,2 milyar dolar kazanıyor ve gerçekten hızlı büyüyor” diye ekledi.

3-Polkadot (#DOT)

Solana gibi, Polkadot’un işlemleri Ethereum’daki işlemlerden daha hızlı ve daha verimli, ancak son zamanlarda kripto meraklıları arasında daha az popüler oldular. Bu, büyük ölçüde Ethereum ve Solana gibi rakip blok zincirlerinde yükselen NFT’lerin sayısından kaynaklanmaktadır. Parachain teknolojisi (belirli projeler için yapılmış özel blok zincirler) sayesinde, güvenlik garantili herhangi bir blok zinciri arasında her türlü veriyi aktarabilir. Bu, diğer blok zincirlerinin kendi ağına kolayca bağlanabileceği anlamına gelir. Ayrıca hard fork gerektirmeden yükseltmelerden geçebilir.11:17

4-Ripple (#XRP)

ABD merkezli bir teknoloji şirketi olan Ripple Labs tarafından inşa edildi. Ne yazık ki, kriptonun bir menkul kıymet varlığı olarak kabul edilip edilmemesi konusunda SEC ile bir davaya girdikten sonra bazı borsalardan çekildi. Dava sürüyor. TikTok’ta neredeyse 500.000 takipçisi olan ve kamuoyunda Crypto Masun olarak bilinen Mason Versluis gibi kripto yatırımcıları ve etkileyicileri, XRP‘nin ağır bir savunucusu. Küresel dijital para birimi dönüşümünün ön saflarında olacağına inanıyor. Versluis, diğer ülkelerden ödeme kabul eden bir işletmeyi yönetmeye çalışırken sıklıkla karşılaştığı bir sorunu çözdüğü için XRP’ye yatırım yaptı: denizaşırı müşterilerinden ödeme almak yavaş ve pahalı bir süreçti.

5-Cardano (#ADA)

Popüler altcoin Cardano’yu benzersiz kılan şey, hakemli araştırmalar üzerine yapılandırılmış topluluk temelli bir proje olmasıdır – tanıtım belgesi bile topluluk girdilerinden oluşur. Akıllı sözleşmeleri destekleme konusunda Ethereum ve Solana ile aynı yeteneklere sahiptir ve hisse kanıtı konsensüsü üzerinde çalışır. Cardano, Temmuz ve Eylül arasında yaklaşık %182 arttı, ancak NFT’leri zaten destekleyen diğer blok zincirlerinin liderliği almasıyla son zamanlarda popülaritesi arka planda kaldı. Eylül ayının başlarında, blok zinciri nihayet alonzo olarak bilinen bir yükseltmeyi gerçekleştirdi.

6-Tether (#USDT)

Yaklaşık 68 milyar dolarlık piyasa değeri ile dünyanın en büyük stablecoin’idir. Tether başlangıçta her kripto paranın banka hesaplarında tamamen ABD doları ile desteklendiğini iddia etti. Ancak Tether’e olan talep arttıkça, piyasa katılımcıları durumun gerçekten böyle olup olmadığını sorgulamaya başladı. Bu tür sorgulamalara karşı koymak için Tether, mali tablolarında rezervlere ilişkin tasdikler aldı. Bununla birlikte, bunlar sıklıkla cevaplardan daha fazla soru ortaya çıkardı. Tether, 29 yaşındaki kripto milyarderi Sam-Bankman Fried de dahil olmak üzere birçok kripto para biriminden sağlam bir desteğe sahip.

7-Helium (#HNT)

Helium ağının amacı, Nesnelerin İnterneti (IoT) cihazlarının bağlanması için blok zincirle çalışan bir ağ oluşturmaktır. Bir IoT cihazı, internete bağlandığı ve iletişim kurduğu sürece TV’den buzdolabına kadar her şey olabilir. Bir IoT geleceğinin gerçekleşmesi için birçok yerde 7/24 internetin olması gerekir. Şu anda bu zorlayıcı çünkü internete bağlantılar birden fazla sağlayıcı tarafından sunuluyor ve çok sayıda farklı kimlik doğrulama bilgisi gerektiriyor. İşte burada Helium devreye giriyor. Helium, topluluğun internet erişim noktalarını çalıştırmasını sağlayarak IoT cihazlarını destekleyen küresel ve merkezi olmayan bir ağ yaratmayı hedefliyor.

8- Elrond (#EGLD)

Elrond’un güçlü yönleri arasında, ekosistemine bağlanmak için çok sayıda protokolü teşvik eden ölçeklenebilirlik, hız, güvenlik ve esneklik sayılabilir. Kripto yatırımcılarının ve Mack Lorden gibi etkileyicilerin ELGD’ye sahip olduklarını söylemelerinin bir nedeni, risksiz faiz kazanmayı ve stake etmeyi tercih etmeleridir. Protokol, gözetimsiz yetkilendirme sunarak, pay sahibinin EGLD‘lerini yatırımı kaybetme tehlikesi olmadan bir doğrulayıcıya kolayca devretmesine olanak tanır.

9- Poligon (#MATIC)

Ethereum uyumlu blok zincirlerini bağlamak için kullanılan ikinci bir katman protokolüdür. Polygon’un yerel belirteci MATIC, Polygon ağının bakımı ve yönetimi için kullanılmaktadır ve Polygon ağındaki uygulamalardaki işlemlerin yanı sıra stake etme ücretlerini ödemek için kullanılabilir. Bu protokol, yüksek gas ücretleri ve yavaş hızlar gibi Ethereum blok zincirinin karşılaştığı bazı ölçeklendirme sorunlarının üstesinden gelmeye yardımcı olmak için başlatıldı, ancak Ethereum’un güvenliğinden ödün vermeden. ABD’li milyarder Mark Cuban ağa yatırım yaptı. Kripto varlık yöneticisi Wave Financial’in CEO’su David Siemer, bir röportajda, güçlü bir ikinci katman ölçeklendirme çözümü olduğu için Polygon’a yatırım yaptığını, ancak kullanımı teşvik etmek için çok para verdiklerini söyledi.

10-Vechain (#VET)

VeChain’in temel amacı, verimli veri aktarımı ve tedarik zinciri yönetimi için araçlar sağlayarak işletmelerle daha iyi işbirliğini sağlamaktır. VeChain başlangıçta yalnızca tedarik zinciri yönetimine odaklandı, ancak o zamandan beri daha genel veri çözümlerine odaklanmak için blok zincirinin kapsamını artırdı. H&M ve Walmart China, malları takip etmek için VeChain teknolojisinden yararlanıyor. VET tokeni protokoldeki değişiklikleri oylamak içindir, VTHO tokeni ise işlemleri yürütür.