Geçtiğimiz haftalarda gündeme getirdiğimiz "enerji üretimi vaadiyle" ponzi dolandırıcılığı vakasında yeni bir gelişme yaşandı.
Topladığı 600 milyon lirayla kayıplara karışan Kainat Holding'e ait İstanbul Silivri'deki bir depo, önceki gün yurttaşlar tarafından basıldı.
Haber.sol'dan Aslı İnanmışık'ın haberine göre güneş panelleri ve şirkete ait çeşitli dökümanların yer aldığı depodan eşya çıkarıldığını görenler polise haber verdi. Depodan Kainat Holding logolu motorların gitmesi yurttaşlar tarafından engellenirken, soL'un bilgi aldığı Silivri İlçe Emniyet Müdürlüğü de olayı doğruladı.
YENİ PONZİ YÖNTEMİ
Kainat Holding bünyesinde kurulan bir şirket İstanbul ve diğer illerdeki arsalarda güneş enerjisi santrali kurulacağını iddia ederek arazileri yüksek fiyattan sattı. Arsalara yatırım yapmaları karşılığında 10 yıl arasında sabit kira geliri ödeyeceklerini söyleyen firma yetkilileri, binlerce kişiyi dolandırarak kayıplara karıştı.
Firmanın inandırıcı olmak için ise çoğu kişinin hesaplarına aylarca kira gelirleri adı altında para yatırdı. Ancak Nisan ayında kimseye ödeme yapılmadı. Bunun üzerine mağdurlar internette bir araya gelip Bakırköy Adliye Sarayı'na giderek suç duyurusunda bulundu.
Neden adım atılmıyor?
Haftalardır onlarca savcılık başvurusu ve CİMER şikayeti ile yapılan imza kampanyalarına rağmen hâlâ holdinge bağlı ofislerin kapatılmaması, kim olduğu belirlenemeyen kişilerin ofislere girip çıkması mağdurların tepkisini çekti.
"O kadar başvuru yaptık" diyen mağdurlar artık adım atılmasını bekliyor. Holdingin binlerce kişiden yüz milyonlarca dolar toplayıp ortadan kaybolmuş olmasına karşın resmi makamlar tarafından tatmin edici sonuçlar alınmaması soru işareti yaratıyor. Yurttaşlar aynı yöntemle başkalarının da dolandırılmasının önüne geçilmesi için gerekli yasal mevzuatın hayata geçirilmesini bekliyor. "Kainat Enerji"nin internet sitesinde sitenin bakımda olduğu, şirketin devredildiği iddia ediliyor.
Ne olmuştu?
Kâinat Elektrik'e bağlı "elektrik tarlası" projesine göre, Türkiye'nin dört bir yanından arsa satın alan dolandırıcılar, binlerce kişiye bu arsaları daha pahalıya satıp, üzerine güneş panelleri kurup, ürettikleri elektrikleri devlete satacaklarını ve arsa sahiplerine de kira ödeyeceklerini vadetti. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) 2 Kasım 2023'te 20 yıllık "tedarik lisansı" verdiği şirketin adı "Kainat Toptan ve Perakende Enerji Satış Anonim Şirketi" olmasına rağmen Kainat Holding adıyla projeyi pazarlayan ve pek çok medya kuruluşuna reklam veren dolandırıcıların piyasadan en az 600 milyon lirayı toplayıp geçtiğimiz haftalarda kaybolduğu anlaşıldı.
"Helal kazanç" diyerek yapılan vurgun İsmailağa'ya ve "Cübbeli"ye kadar uzanmıştı.
Kainat Holding Genel Koordinatörü Mehmet Asarkaya, "Enerji Tarlası'ndan arazi satın alanlar, daha sonra arazilerini kiralayarak bölge üzerine kurulacak güneş enerjisi santralleri sayesinde kira geliri elde ediyorlar. Kütahya'da 25 metrekare için 1500 TL olan kira geliri bedeli, Manisa'da 50 metrekare için 3000 TL'ye yükseldi. Ayrıca, bu model ile ülkemiz için çok büyük bir güneş enerjisi yatırımını da başlatmış olduk.
Projeye yatırım yapan arazi sahipleri, e-Devlet üzerinden "KOOPBİS" uygulamasına giriş yaptıklarında sahip oldukları arazileri direkt olarak görüntüleyebiliyorlar. Başlangıcını Kütahya'da yaptığımız projemizi çok yakında Türkiye'nin farklı pek çok il ve ilçesine de yaymak için yoğun çalışmalarımızı sürdürüyoruz." demişti.