Dünyanın en zengin insanı Starlink uydularından Tesla otomobillerine ve SpaceX roketlerine kadar dünyanın en yüksek teknolojisine sahip üretimler yapan Elon Musk’ın ilk kez küresel gündeme taşıdığı ve ulaşım sektörünü kökünden değiştirecek Hyperloop projesinde Türk Erciyas Holding de iş ortağı oldu.

1.200 km hıza ulaşabilmek için sıfıra yakın vakum ortamı olması gerekiyor. Bu nedenle boruların içinde hava olmayacak. İçindeki trenler mıknatıs sistemi ile temassız olarak ilerleyecek.

Proje hayat geçtiğinde İstanbul ile İzmir arası 20 dakikaya Amsterdam ise 2-3 saate düşecek. Direk şehrin içine gireceğinden havalimanına ulaşma gibi zaman kaybı da yok.

Paraajansi.com'un haberine göre Erciyas Holding CEO’su Emre Erciyas, TÜBİTAK Gebze kampüsündeki TEKNOFEST Hyperloop etkinliğinde yaptığı açıklamada, Erciyas Çelik Boru’nun projeye 2017’de dahil olduğunu ve bu sene başında büyük çaplı Hyperloop boru hattı tedarikçisi ve yatırımcısı olmak üzere HyperloopTT ile bir anlaşma imzaladıklarını söylemişti

Emre Erciyas’ın verdiği bilgiye göre, projenin yürütücüsü Hyperloop Transportation Technologies (HyperloopTT) ile yapılan iş birliği kapsamında Hyperloop Projesi’nin çelik boru tedarikçisi Erciyas Holding oldu. Erciyas Holding, dünyada ilk defa 5 kilometrelik gerçek boyutlu fonksiyonel prototip Hyperloop hattı için çalışmaları devam eden projede , boru satın alınmasından tasarımına kadar birçok konuda son söz sahibi.

Projede Airbus, Hitachi, Enkai, Rockefeller ailesi ve basına açıklanmayan sermayedarlar olduğu söylenmekte.

ERCİYAS ÇELİK BORU SANAYİ A.Ş. geçtiğimiz günlerde KAP’a yapılan açıklamayla iş alımını duyurmuştu;

”Şirketimiz yurtdışından fazlar halinde gerçekleştirilecek boru hatları projelerinin yaklaşık 55.200.000 USD tutarındaki ilk fazlarının boru üretimi ve ihracatına ilişkin siparişlerini almıştır. Söz konusu siparişlerin kamuoyunun bilgisine sunulması, alınan siparişin devamı ve Şirketimiz’in pazardaki rekabetçi konumunun korunması için, Şirketimiz’in ve Şirketimiz ile birlikte ortaklarımızın meşru çıkarlarının zarar görmemesi, yatırımcıların yanıltılmaması ve spekülatif haberlerin/yorumların önüne geçilmesi ve bu sayede Şirket ve yatırımcıların haklarının korunması, piyasanın güven ve şeffaflık içerisinde yürümesini teminen, SPK’nın II-15.1 Özel Durumlar Tebliği’nin 6’ıncı maddesi kapsamında içsel bilginin açıklanmasının ertelenmesine karar verilmiştir.”

“BU TEKNOLOJİDE BU YARIŞMAYLA BİZ DE VARIZ DİYORUZ”

TÜBİTAK RUTE Müdürü Mehmet Ali Çimen, 2013’te Tesla ve SpaceX’in Üst Yöneticisi Elon Musk’ın makalesiyle popülerleşen teknolojinin, şu anda “emekleme” aşamasında olduğunu kaydetti.

Teknolojinin belki 15-20 yıl sonra ticarileşeceğini ve insanların hizmetine sunulacağını anlatan Çimen, “Teorik olarak mümkün olmakla beraber çözülmesi gereken mühendislik problemleri var. Bu teknolojide biz de bu yarışmayla varız diyoruz. Dünyada bu alanda çalışan firmaların birçoğu bu yarışmalardan çıkmış start-up’lar. Biz de bu yarışma sonucunda, yarışmaya katılan öğrencilerimizin start-uplar kurarak bu teknolojiyi geliştirmesini bekliyoruz ve hedefliyoruz.” ifadesini kullandı.

Çimen, Türkiye’de hyperloop geliştirmeye çalışan, start-uplarla irtibatlı firmalar bulunduğunu vurgulayarak şöyle devam etti:

“Teknolojinin mühendislik problemlerini çözebilirsek ulaştırma sektörünü köklü şekilde değiştirebilecek teknolojide söz sahibi olacağız. İlk ve öncü oyunculardan biri olacağız. Söz sahibi olmamız mümkün, bu da ülkemizi teknolojik ve katma değer anlamında avantajlı konuma getirebilecek. Bu konuya şu andan başlamış olmamız bizim açımızdan bir avantaj.

Yerleşkemizdeki tünel 208 metre uzunluğunda. Bu tür araçları sürtünmenin azaltıldığı ortamda ses üstü hızlara çıkarmak, bu teknolojideki ana amacımız. Burada da bunun küçültülmüş örneğini görüyoruz. Dünyada da ABD’de böyle vakumlanabilir bir altyapı var. Avrupa’daki en iyi altyapılardan biri Türkiye’de var. Türkiye’de öğrencilerin böyle bir altyapıya ulaşması büyük bir avantaj.”

Uzaydaki vakum ortamına benzer teknolojilerin bu yarışmayla çalışıldığını dile getiren Çimen şunları kaydetti:

“Manyetik olarak aracı kaldırma teknolojisinin çalışılması gerekiyor. Alt sistem bazlı, araç bazlı konulara da baktığınızda yüksek teknolojili konuları burada üniversite öğrencilerimiz çalışmak durumunda kalıyor. Bu konuda da gayet mahirler. Getirdikleri araçlar da gayet iyi gözüküyor. Daha küçültülmüş ölçekte burada teknoloji gösterimi yapılabiliyor. Bu altyapıyı da herkesin kullanımına açık olarak burada tutuyoruz. Bu altyapılar çok fazla değil. Biz bu teknolojiye olan inancımızı ve bu teknolojiyi geliştirme konusunda kararlılığımızı bu altyapıyla göstermiş oluyoruz. Dünyada bu şekilde altyapı çok fazla değil herkese açık olan firmaların kurdukları bazı altyapılar var ama bu şekilde herkese açık olan ikinci tünel diyebiliriz.”