Sosyal medyada son günlerde DelilerDelisi21 isimli youtube kanalında iş adamı Muhammed Yakut  Yurtgaz Petrol'ün sahibi Ercüment Bayegan eşi Rüya Bayegan ile ilgili şok açıklamalar yaptı. Hatay'ın Erzin ilçesinde 185 dönüm arazide bulunan tesisin ortağına ait olduğunu yıllar önce 50 milyon dolara Yurt Petrol A.Ş. sahibi Ercüment Bayegan ile Rüya Bayegan'a satıldığını ve yaklaşık 17 - 18 milyon dolarının peşin ödendiğini söyledi. Yakut, geri kalan 38 milyon doların ise hiç bir şekilde ödenmediğini iddia etti. Satın alınan 185 dönümlük tesisin 400 dönüme çıkarıldığını ne amaçla bu tesisi büyüttüklerini yayınladığı videoda anlattı.

 

 

NE OLMUŞTU?

 

Yeniçağ Gazetesi'nin yıllar önce gündeme taşıdığı bu haber yıllar sonra tekrar gündeme geldi. Türkiye genelinde Ankara, Hatay, İstanbul, Konya, Başta olmak üzere Haklarında Türkiye Cumhuriyeti İcra Ceza Mahkemelerinde haklarında toplam 50 yıla yakın dolandırıcılık davası açılan Rüya Bayegan ve Eşi Ercüment Bayegan'ın, Türkiye'de yaşadıkları halde hiç bir yerde ikametgahlarının olmadığı, Kendi ikametgah adreslerini Dubai'de gösterdikleri, ve evrakta sahtecilik yaptıkları ortaya çıktı. Bayegan Çiftinin haklarında açılmış olan davalardan dolayı yargılanmaktan adres degişikliği gösterek kaçtıkları iddia edildi. Bayegan Çiftinin, İcralardan ve davalardan kaçmak için şirket Ünvanlarını değiştirerek Yargıdan kaçmaya çalıştıkları ögrenildi. Filmleri aratmayan hikayedeki Factoring detayı dikkat çekti. İddialara göre, Bir çok Factoring firmaları ellerindeki Faturalar ile Yurt Gaza Gidiyorlar. Yurt Gaz yetkilileri ise, Kendilerininde Bayegan'dan alacaklı olduklarını kendilerine yüklü borçlarını olduklarını söylüyorlar.

 

Bunun Üzerine Factoring Firmaları Bayegan'ın kapısına gidiyor, Ancak Factoring şirketleri Bayegan adı altındaki şirketin başka bir Şirket ünvanı ile değiştirildiğini görünce vurgun evrakta sahtecilik ortaya çıkıyor. Yurtgaz’ın Hatay’daki dev tesisinin yüz milyonlarca liralık bedelini ödememekle suçlanan Bayegan Petrol’ün sahibi Ercüment Cafer Bayegan’ın da aralarında olduğu 4 kişi ve şirkete icra ceza mahkemesinde dava açıldı. Yurtgaz’dan alacaklı olan bir kişinin açtığı davada, “Sanıklar danışıklı hareket etti. Mal kaçırdılar” denildi. Sanıkların 3 yıla kadar hapsi, bin güne kadar da adli para cezası ödemesi istendi. Birkaç yıl öncesine kadar Türkiye’nin en büyük birkaç LPG dağıtıcısından biri olan Yurtgaz, yaşadığı mali sıkıntıları aşamayınca iki şirketi için konkordato talep etmişti. Anılan davanın yanı sıra, gruba bağlı Yeniyurt Petrol Terminal AŞ’nin Hatay Erzin’deki dev akaryakıt ve LPG tesisinin satışı yeni bir krize neden oldu. Hatay ve İstanbul’daki mahkemelerde açılan çok sayıda dava ve icra takip dosyalarına göre Bayegan tarafı Byport Petrol Ürünleri Terminal Hizmetleri AŞ adına 47,5 milyon dolar bedelle aldığı tesisin ödemesini yapmadı. Türkiye Petrolleri eski Genel Müdürü Mutlu Gül’ün aracılık ettiği satış süreci, ödeme yapılmayınca krize dönüştü. Yurtgaz tarafı, Bayegan’ın patronu Ercüment Bayegan’ın imzalamadığı sözleşme Yurtgaz tarafından Üsküdar 17. Noterliğinde iptal edildi. Yurtgaz tarafı, dev tesisin tapu iptali ve tescili için dava açarken, birtakım davların da İstanbul’da açıldığı anlaşıldı.

 

Açılan davalardan birini, Yeniyurt Petrol’den alacaklı olan İrfan Güzel isimli bir kişi açtı. Dava dosyasına göre borçlu şirket Güzel’e 15 milyon liralık senet verdi. Ancak, senedin düzenlenmesinden bir gün sonra dev tesis Bayegan’ın şirketine devredildi. Alacaklı Güzel adına açılan davada, davalıların ortak hareket ettikleri, amaçlarının alacaklıları zarara uğratmak olduğu iddia edildi. Başvuru sonrası İstanbul Anadolu 18. İcra Ceza Mahkemesinde, İcra İflas Kanunu’nun ilgili maddesi gereği Ercüment Cafer Bayegan, Ömer Gümüş ile Byport Petrol Ürünleri Terminal Hizmetleri AŞ, Yeniyurt Petrol Terminal AŞ’ye karşı dava açıldı. Sanıkların 6 aydan 3 yıla kadar hapsi, bin güne kadar da adli para cezası ile cezalandırılmaları talep edildi. Ercüment Bayegan’ın şirketi Byport Petrol Ürünleri Terminal Hizmetleri AŞ’ye karşı, bir başka alacaklı da tazminat davası açtı. Anılan dosyada, davacı tarafta Menduh Yürekli isimli bir kişi yer aldı. İstanbul Anadolu İcra Hukuk Mahkemesi’nde açılan davaya göre bu kişi de Yeniyurt Petrol’den alacaklı. Yürekli, bu şirkete karşı 11 milyon 243 bin 844 TL’lik icra takibi yaptı. Takip talebi 89/1 kapsamında Byport Petrol’e de gönderildi. Byport tarafı, Yeniyurt’un kendilerinden herhangi bir alacağının olmadığı yanıtını verdi. Yürekli bu kez, Byport Petrol’ün gerçeği aykırı beyanda bulunduğu gerekçesi ile 1 milyon liralık tazminat davası açtı.

 

Dava dilekçelerinde, Byport Petrol ile Yeniyurt Petrol’ün cari hesapları ile vergi daireleri üzerinden gelen ve büyük alış ve büyük satışları gösteren BA ve BS formları incelendiğinde, taraflar arasında bir ticari ilişkilerinin olduğu, Byport Petrol’ün, Yeniyurt’a borçlu olduğunun ortada olduğu kaydedildi. Öte yandan hem icra ceza mahkemesi hem icra hukuk mahkemesinde, Ercüment Cafer Bayegan ile şirketi adına yapılan savunmalarda, muhatabın kendileri olmadığı öne sürüldü. Bu arada, İstanbul Anadolu 2. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde, Yurtpet Akaryakıt LPG Dağıtım Şti Yeniyurt Petrol Terminal AŞ adına açılan konkordato davasında, mahkemenin red karar verdiği anlaşıldı. Anılan dava dosyasına sunulan dilekçelerde, Hatay Erzin’de bulunan ve Bayegan’a satışı yapılan tesise ilişkin şöyle denilmişti: “Tesise kötü niyetle, desise ve hileli davranışlarla adeta çöken davalı şirketin işlemlerinin de etkisiyle müvekkil şirket ve Yurpet İstanbul Anadolu 2. Asliye Tic. Mahkemesinin 2021/358 E. sayılı dosyasına yapmış olduğu başvuru neticesinde konkordato sürecine girmek zorunda kalmıştır.”

 

 İŞTE O OLAY VİDEO