Sarıyer Belediyesi eski başkanı Şükrü Genç’in Çanakkale sevdasının sırrı çözüldü. Genç’in başkanlıktan sonra sürekli Çanakkale’ye gitmesi tamamen duygusal çıktı Eski başkanın oğlu Çağlar Genç, Çanakkale Ayvacık’ta denize sıfır zeytinliğe ‘Tiny House’ olarak bilinen hareketli yapılar koydu.

Genç’in oğlunun AKS İnşaat isimli şirketi, Kayalar Köyü, Azmak mevkiinde bulunan zeytinliğe tam 60 tane Tiny House koydu. Vatandaş yıllardır araziye çivi dahi çakamazken eski belediye başkanının oğlunun zeytinliği hareketli yapılarla doldurması köylüyü ayağa kaldırdı. Herhangi bir izin alınmadan ikamet veya ticari amaçlarla kullanılan bu yapıların tarım arazilerinde uzun süre konuşlandırılması ve kullanılması yasak. Kaçak yapılaşmanın izinlerinin ise Şükrü Genç tarafından alındığı iddia edildi.

JANDARMAYA, HER YERE ŞİKAYET ETTİM

Civarda yaşayan vatandaşlar konuyu önce belediye ve valiliğe şikayet ettiler. Kayalar Köyü Muhtarı Turgay Turan MedyaRadar’a şunları söyledi: Bu arazi köydeki vatandaşlarımıza ait. Şahıs burayı kiralıyor. Normalde burası zeytinlik ve çivi dahi çakamıyorsunuz. Yani köydeki bu vatandaş buraya bir şey yapmaya çalışsa anında müdahale ediliyor. Onun için yıllardır kimse arazisine bir şey yapamadı. Burayı kiralayan kişi siyasi olunca gerekli izinler hemen verilmiş. Jet hızıyla zeytinlik içerisine yapılar konulmuş. Dolayısıyla bizi rahatsız eden bu durumu jandarmaya şikâyet ettim. Aynı şikayeti başka kurumlara da yaptım ama şu ana kadar sonuç alamadık.

SLOGAN: DOĞAYA AÇILAN KAPI!

Çağlar Genç, son yılların gözde turizm yerlerinden olan Assos'ta denize sıfır zeytinliğe yer tavsiyesi yapılarak yaklaşık 60 adetlik ticari amaçlı hareketli yapılar koydu. Genç’in bu yapıları kısa ve uzun vadeli kiraya vereceği öğrenildi. ‘Doğaya açılan kapı’ sloganıyla yaptığı Tiny House fiyatları ise adeta el yakıyor. Hareketli yapıların metrekare fiyatları adeta altınla yarışıyor. 17 metrekare bir Tiny House fiyatı 33 bin euro iken, 30 metrekare büyüklüğündeki Tiny House ise 57 bin euroya satılıyor. Sermayesi 550 bin lira olan şirketin kurucusu ise Şükrü Genç, Şirketin yönetim kurulunda Çağlar Genç, Alican Genç ve Dürdane Genç gözüküyor.

İMAR PLANLARINDA KAMPİNG OLMASI GEREKİYOR

Doğayla iç içe olmayı sağlaması ve hızlı yatırım dönüşü nedeniyle turizm tesisi yatırımcıları tarafından talep gören Tiny House’lar için yeni düzenlemeler getirildi. Yeni yönetmeliğe göre, “mobil evler” olarak resmiyet kazanan Tiny House’ların bulunacağı tesislerin imar planlarında kamping ya da kırsal/eko turizm kullanımlarına ayrılmış alanlar olması gerekiyor.

Ayrıca konaklama birimlerinin hareket kabiliyetini ortadan kaldıracak düzenlemelerin yapılamayacağı belirtilirken, her birim için en az 250 metrekarelik bir alan ayrılması şartı bulunuyor. Cumhurbaşkanı Kararı ile 8112 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan “Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikle”, Tiny House’ların turizm tesislerinde kullanımı ve işletimi için yeni kriterler getirildi. Tiny House'ların “Mobil Evler” olarak resmiyet kazandığı düzenlemeye göre, bu yapıların bulunduğu tesislerin imar planlarında kamping ya da kırsal/eko turizm kullanımlarına ayrılmış alanlar olması gerekiyor. Yasa çıktıktan sonra bu kritere uymayan çok sayıda mobil ev jandarma ve polis tarafından yıkıldı.

medyaradar