Fatih Altaylı'dan İmamoğlu'nun Roma gezisine tepki: Ne farkı var demezler mi adama?
Gazeteci Fatih Altaylı, Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul’da düzenlenecek olan 2027 Avrupa Olimpiyat Oyunları’nın imza töreni için yaptığı Roma ziyaretine kendisinin davet edilmediğini davetli olsa da katılmayacağını belirtti
Gazeteci Fatih Altaylı, Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul’da düzenlenecek olan 2027 Avrupa Olimpiyat Oyunları’nın imza töreni için yaptığı Roma ziyaretine kendisinin davet edilmediğini davetli olsa da katılmayacağını belirtti.
Fatih Altaylı tartışma konusu olan geziye ilişkin şu ifadeleri kullandı:
“Önce bir düzeltme yaparak başlayayım. İmamoğlu’nun tüm gezilerinin baş konuğu Ertuğrul Özkök, gezi ile ilgili yazısında ‘Fatih Altaylı da davetliydi ama yurt dışı çıkış yasağı olduğu için gelemedi’ dedi.Şaşırdım. Çünkü geçen hafta Ayten Gökçer’in cenazesinde bana ‘Roma’ya geliyor musun?’ diye sormuştu ve ben de ‘Roma’da ne var?’ yanıtını vermiştim.‘İmamoğlu’nun gezisi var’ deyince davetli olmadığımı olsam da katılmayacağımı açıkça söylemiştim.”
“Gazeteciler böyle davetlere giderler” diyen Altaylı, şöyle devam etti:
“Ancak bir şartla. Otel paralarını kendi ceplerinden öderler. Hatta eğer uçak kiralık bir uçaksa, uçak parasına da katkıda bulunurlar. Bulunmaları gerekir. Sonuçta dünyanın en önemli olayına şahitlik etmeye gitmiyorsun.
Yarı turistik Roma gezisine gidiyorsun. Diyebilirsiniz ki ‘Ama AKP’li belediyeler ve bakanlıklar da yapıyor.’ Evet, yaptıkları doğru ama yapılan doğru değil.Eğer AKP’nin yanlışlarını yapmaya devam edecek, muhalefetin AKP’den ne farkı var demezler mi adama!"İMAMOĞLU'NUN KAFİLESİNDE KİMLER VARDI?İmamoğlu'nun Roma ziyaretindeki kafilesinde yer alan gazetecilerin listesini Ertuğrul Özkök paylaştı. Kafile de yer alan gazeteciler şöyle:
İsmail Saymaz, Sözcü;
Alişer Delek, Sözcü TV Genel Müdürü;
Barış Pehlivan, Cumhuriyet;
Kürşad Oğuz, HalkTV;
Nevşin Mengü, YouTube yayıncısı ve Now TV programcısı;
Gülşah İnce, Gazeteci;
Can Özçelik, Odatv Yazı İşleri Müdürü
Ertuğrul Özkök, Gazeteci;
Ayhan Dursun, Gazeteci;
Yavuz Oğhan, Gazete Pencere;
Erkut Öztürk, Tivibu;
İsmail Er, Hürriyet;
Murat Ağca, Sports TV;
Ali Emre Dedeoğlu, NTV Spor;
Mustafa KARAGÖL, İHA;
Uğur Demirkırdı, DHA;
İlhan Uzundurukan, Sports TV;
Mehmet Fatih Duman, AA;
Mehmet Ayan, HaberTürk;
Elvan Arat, NowTV Spor;
Bağış Erten, Eurosport
Attila Gökçe, Milliyet;
İbrahim Seten, 343;
Faik Gürses, Posta;
Şükran Albayrak, Tivibu;
Ercan Yıldız, Türkiye;
Banu Yelkovan, Sspor – Nutspor;
İbrahim Varlı, Birgün;
Merve Toy, YouTuber; Onnik Azinyan, Tele1;
Oğuz Koloğlu, KRT;
Burcu Biçer, Açık Radyo;
Cüneyt Muharremoğlu, 10Haber;
Ruşen Çakır, Medyascope;
Müge İplikçi, Yazar;
Erkut Tekin, CTGN Türk;
Yakır Mizrahi, Bein.İBB ROMA SEFERİ İÇİN BOEING 737 KİRALAMIŞ2027 Avrupa Olimpiyat Oyunları’nın imza töreni için Roma’ya giden Ekrem İmamoğlu ve yanında götürdüğü 45’i gazeteci 69 kişilik kafilenin Roma’ya charter uçuşu ile gittiği ortaya çıktı.UÇAK KİRASI İBB'DEN189 yolcu kapasiteli uçakla 69 kişinin uçtuğu seyahatte, Boeing-737 model uçağın kirasının ise İBB tarafından ödendiği ifade ediliyor.CHP'DEN 'ŞATAFAT VE İSRAFLA' MÜCADELE GENELGESİCumhuriyet Halk Partisi (CHP), yerel seçimlerin ardından belediye başkanlarına "Kayırmacılık, şatafat ve israfla mücadele" başlıklı bir genelge göndermişti.
Belediye kaynaklarının etkin kullanımına yönelik ilkelerin sıralandığı genelgede, kaynakların doğru ve halktan yana kullanımı, kayırmacılıktan kaçınılması, şatafattan uzak durulması ve kamu kaynaklarının etkin kullanımına özen gösterilmesi gerektiği uyarısı yapılmıştı.
Henüz bir hafta önce CHP'li belediyelere gönderilen genelgenin ardından İmamoğlu'nun Roma'ya 73 kişilik bir heyetle gitmesinin parti içinde rahatsızlık yarattığı belirtiliyor.ROMA GEZİSİ, DAVETLİ GAZETECİLİK VE MURAT ONGUN’UN YANITIMedya ombudsmanı Faruk Bildirici, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun “2027 Avrupa Oyunları, İstanbul”un imza töreni için 69 kişilik bir heyetle çıktığı Roma gezisin köşesine taşıdı. İşte o yazı;
"Gezi, israf boyutuyla çok tartışıldı, eleştirildi. Ben de gazetecilik açısından değerlendirdim.
Geziyi en ayrıntılı yazan Ertuğrul Özkök’tü. Geziye katılan 37 gazetecinin isim listesini de yayımladı ama gezi masraflarını kimin ödediği bilgisini o da vermedi. İmamoğlu’nun danışmanı Murat Ongun’a “Roma gezisine davet ettiğiniz gazetecilerin harcamalarını İBB mi karşıladı?” diye sordum. Ongun aynen şu karşılığı verdi:
“Bu soru ne yazık ki gazetecileri aşağılayan bakıştır; yani Türkiye’nin başarısını gözlemleyip yazacak gazeteciler etkinlik masraflarını düşünerek gerçeği yazmayacaklar mı? AİHM duruşmalarda tanıklık yapan gazeteciler dahil herkese yol yiyecek barınma masrafını veriyor; bunu alan gazeteci duruşmada gerçekleri söylemez diyebilir miyiz?
Biz gazetecileri, bizim ya da partimizin propagandası için davet etmedik. Türkiye ve İstanbul’un başarısına ortak olmaları için davet ettik. Büyükelçilik davetlerinde atıştıran içki içen gazetecilerin bunları yapmaması mı gerekir? Bu yanlış bir tartışmadır, gazetecinin sorusu ve haberi üzerinden tartışma yapılmalıdır. Hakikattir önemli olan.”
Ongun’un karşılaştırmalarına ve görüşlerine katılamıyorum. Çünkü Roma gezisi, İstanbul ile ilgili olduğu kadar İmamoğlu’nun halkla ilişkiler faaliyeti. Öyle olmasa sportif bir etkinlik için spor yazarlarının yanı sıra siyaset yazarları da davet edilmezdi.
Elbette gazeteci arkadaşlarımızın gezi masraflarını İBB karşıladı diye gerçeği yazmaktan vazgeçeceklerini söyleyemem. Ama önemli olan çıkar çatışması şüphesinin doğması. Okur ve izleyiciler nezdinde “şüphe doğmasına” bile izin vermemek gerekirdi.
Kaldı ki, davet ilişkisi kurulması gazetecinin eleştirelliğini etkileyebilir. Nitekim Roma gezisine katılan gazetecilerin yazılarında eleştirel yaklaşımın hakim olduğu söylenebilir mi?
Kuşkusuz haber değeri varsa gazeteciler o geziye katılır. Ama her haberde olduğu gibi gezinin masrafını da haber kaynağı değil, gazetecinin kurumu öder. O yüzden gazetecilerin “başka türlü izlenemeyen geziler dışında hiçbir geziye davetli olarak katılmaması”, “davetli gidilmesi durumunda da bunun haberde mutlaka belirtilmesi” evrensel bir mesleki ilkedir.
Medya kuruluşları, Roma gezisinde haber değeri görüyorlarsa gönderdikleri gazetecilerin masraflarını ödemeliydi. ‘Yeni Türkiye’de bu tür alışkanlıklar yok olmuş olabilir ama eskiden Cumhurbaşkanı ya da Başbakan’ın gezilerinde uçak masrafı yolcu başına bölünür, gazetecilerden tahsil edilirdi. Otel vb bedelini gazetecilerin kurumları öderdi. Doğrusu da bu.