Hisse senetlerini yükseltecek 3 sebep
Wall Street yatırımcıları hafta içerisinde tahvil piyasalarındaki dalgalanmalardan dolayı resesyon endişesine girdi. Ancak ünlü borsa uzmanı Tom Lee piyasalardaki durumun bu kadar kötü olmadığını 3 gerekçeyle açıklıyor
Salı günü ABD tahvil piyasalarının genel göstergesi olarak kabul edilen 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirilerinin kısa bir süre 2 yıllık ABD Hazinesi bono getirisinin alına düşmesi yatırımcılar için alarm zillerinin çalmasına neden oldu. Söz konusu ters hareket ekonomi çevrelerince ABD ekonomisinin bir resesyona girmenin eşiğinde olduğuna dair öncü bir gösterge şeklinde kabul ediliyor.Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre kısa vadeli hazine bonoları getirilerinin uzun vadeli hazine tahvil faizlerinin üzerine çıkması gibi bir durum daha önce 2020, 2008 ve 2001 resesyonlarından aylar önce gerçekleşmişti.
Ancak yatırım danışmanlığı şirketi Fundstrat’ın Yönetici Ortağı Tom Lee tahvil piyasalarındaki ters yönlü harekete rağmen hisse senetlerindeki yükseliş potansiyeline dair üç sebep gösterdi. Insider’ın haberine göre Lee’nin altını çizdiği sebepler aynı zamanda nominal faiz oranları ve ABD’deki yüksek enflasyon rakamlarına sebep olduğu düşünülen reel faiz oranları arasındaki fark ile alakalı.
Salı günü görülen piyasa hareketinde nominal faiz oranlarında terse dönüş yaşandı. Ancak reel faiz oranlarında böyle bir dönüş olmadı. 2006 ve 2019’da tahvil piyasalarında bu tip bir dönüşüm yaşandığında reel faiz oranları da terse dönmüştü. Lee söz konusu istatistiğe dikkat çekerek, “Reel faiz oranları eğrisi hala normal eğiminde” dedi.
Lee’ye göre bu durumun sebebi enflasyonun yüksek kalmaya devam ediyor olması. 2 yıllık hazine getirileri ile 10 yıllık hazine getirileri %2,4 civarında. Borsa uzmanı enflasyon rakamlarına bakıldığında bu oranların aslında negatif seviyeler olduğunu belirtiyor.
Lee ikinci olarak enflasyon eğrilerindeki geçmişe dönük hareketi, yatırımcıların enflasyonu sürekliliği olmayan gelişmelere bağlı (epizodik) bir düşüş olarak gördüğünü ima etmesi olarak yorumluyor. Borsa uzmanına göre enflasyondaki epizodik dalgalanmalar birkaç sebepten kaynaklanıyor. Lee’ye göre bu sebepler tedarik zinciri krizi, ekonominin yeniden açılmasıyla tüketicinin ‘intikam harcaması’ yapması ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle birlikte emtia fiyatlarının yükselmesi.
Borsa uzmanı, son olarak, 10 yıllık tahvillerin "gerçek" maliyetinin hala negatif olduğunu ve "gerçek borçlanma maliyetleri esasen bedava olduğu için" riskli varlıkların desteklendiğini söyledi. Lee önceki negatif reel faiz dönemlerinde, hisse senetleri oldukça iyi performans gösterdiğini de sözlerine ekledi. Söz konusu dönemler arasında ABD ekonomisinin yükselişe geçtiği 1920’ler ve İkinci Dünya Savaşı sonrası ekonomik patlama dönemleri de yer alıyor.
Lee, "İyi haber şu ki, 2022 yılında, 2006 ve 2019'da felaketler öncesi finansal koşulların ciddi derecede sıkılaşması durumunu görmüyoruz” dedi.