HIZLI YÜKSELEN BORSAYI BEKLEYEN RİSKLER
Piyasalarda oldukça hareketli geçen kasım ayı sonrasında yatırımcılar, yılın son ayına ve ardından 2021 yılına hazırlanıyor. Koronavirüs salgını başta olmak üzere yeni ekonomi yönetiminin izleyeceği politikalar, jeopolitik gelişmeler merakla izleniyor. İş Yatırım, hazırladığı stratejik rapor ile başta Aralık ayı olmak üzere gelecek aylara ilişkin beklentilerini ve son gelişmeleri analiz ederek yatırımcılara yol gösterdi.
Eylül ayında Merkez Bankası’nın politika faizini 200 baz puan yükseltmesi ve bankaların yurtdışı swap limitlerini artırması kur ve faizde yeni dengenin oluşacağına dair beklentileri güçlendirdiğini hatırlatan İş Yatırım'ın son raporu, önümüzdeki döneme ilişkin jeopolitik riskler, ABD ve AB ile ilişkilerde yaşanabilecek sorunlar, dengenin korunmasına yönelik en önemli riskler olarak açıklıyor. Raporda, Merkez Bankası Başkanı ve Hazine ve Maliye Bakanının değişmesi ve yeni ekonomi yönetiminin piyasa dostu adımlara ve enflasyon ile mücadeleye devam edileceğine dair güçlü mesajların dolar kurunun 7,5-8,0 TL arasında dengeye oturmasında önemli bir faktör olduğu hatırlatıldı.
BIST hisseleri hem geçmiş ortalamalarına göre hem de gelişmekte olan ülkelerdeki benzerlerine göre tarihsel yüksek iskontolarda işlem görmeye devam ettiğine işaret edilen raporda borsadaki yükseliş için "Yabancı yatırımcı ilgisinin son dönmede artmasıyla, BIST’de yılın ilk yarısında BIST 30 dışı hisselerin önderliğinde gerçekleşen yükselişin yılın geri kalanında bankalar ve holdingler öncülüğünde devam etmesini bekliyoruz" ifadeleri yer aldı.
Yılın geri kalanı için aşı ile ilgili olumlu gelişmeler ve ABD seçim Sonuçları gelişmekte olan ülkelerin hisse senetlerini desteklemeye devam edebileceği aktarılıyor raporda. Kısa vadede özellikle kış aylarında olası kapanma ve hareketliliğin sınırlandırılmasına yönelik önlemlerin ise yüksek oynaklık yaratabileceği vurgulanarak yatırımcıların dikkatli olması konusunda uyarılıyor.
Model Portföyünü de bu beklentiler doğrultusunda yenileyen İş yatırım, nispeten defansif bir hisse olan Koza Altın’ı çıkartarak mevcut bankaların, Akbank ve Garanti Bankası ağırlığını %22’den %28’e yükseltti.
İş Yatırım Tarihsel ortalama iskontosunun halen üzerinde işlem gören Koç Holding’i ise portföyünde tutmaya devam ediyor. Pandemi süresince baskılanan Yapı Kredi Bankası ve Tüpraş’ın performanslarının, TL’nin denge bulması ve aşı haberleriyle toparlanmasının ve ıskonto oranının halen tarihsel ortalamasının üzerinde olmasının Koç Holding hisselerini desteklemeye devam edeceği düşünülüyor.
İş Yatırım Erdemir hissesi için ise tavsiyesini sürdürerek 2021 yılında normalleşen talep koşulları ile yükselmesi beklenen çelik fiyatlarının olumlu etkisi dikkate alınarak portföyde tutmaya devam ettiğini Erdemir’i yüksek temettü beklentisiyle portföyde tutmaya devam ediyor.
Turkcell hisseleri de yüksek temettü potansiyeli ve hissedarlık yapısındaki değişimle artan beklentiler doğrultusunda model portföyde tutulmaya devam ediyor. İş yatırım Turkcell için orta vadeli performansının olumlu seyredeceğini düşünüyor. Turkcell için "Şirketin 2020 yılında daralan dolaşım gelirlerinin 2021 yılı ikinci yarıdan itibaren toparlanmaya başlamasını beklerken, pandemi süresinde değişen çalışma alışkanlıklarının kısmen kalıcı olacağını ve data talebini olumlu etkilemeye devam edeceğini düşünüyoruz. ifadeler kullanıldı."
Borsa Zamanı