KAPORAM YANDI MI?
‘‘ Kaporam yandı’’ deyip paramı göndermiyorlar ‘’Kaporam yanabilir mi’’ ‘’kaporamı nasıl alabilirim. Şartlar sağlandığında kaporanızı tabiki alabilirisiniz. Bu hususla ilgili kanun çok açık olup şüpheye yer bırakmamaktadır. Anlaşma konusu ne olursa olsun verdiğiniz kaparo adındaki ücretin miktarı ne olursa olsun iadesini almak kanundan doğan hakkınızdır. Nasıl mı?
Özelikle son yıllar da sahibinde.com gibi satış ve kiralama sitelerinde yapılacak alışverişlerde iki tarafında güvenini oluşturmak adına kaparo adında bir miktar para satıcıya ya da aracı kurum olan Emlaklara verilebiliyor. Bu durum çok yaygın olup ticaretin vazgeçilmez bir unsuru olmuştur.
Peki verilen bu paranın iadesi olur mu, nasıl olabilir, bu sorunun cevabını şöyle açıklayabilirim; Türk Borçlar Kanunumuz da yer alan madde 177 hükmüne göre sözleşme yapılırken bir kimsenin vermiş olduğu bir miktar para, CAYMA PARASI OLARAK DEĞİL SÖZLEŞMENİN YAPILDIĞINA KANIT OLARAK VERİLMİŞ SAYILIR. Aksine sözleşme olmadıkça, bağlanma parası asıl ödemeden düşülür. Buna göre eğer verilen KAPORA “BAĞLANMA PARASI (PEY AKÇESİ)” İSE SÖZLEŞMEDEN CAYILSA DAHİ ALINAN ÖN ÖDEME İADE EDİLECEKTİR.EĞER KAPORA SÖZLEŞMESİNİ NOTERDE VEYA TAPUDA YAPMADIYSANIZ HER NE KADAR “CAYMA PARASI” NİYETİYLE VERMİŞ OLSANIZ DA BU İŞLEM GEÇERSİZ OLACAKTIR. ÇÜNKÜ ÖN ÖDEME SÖZLEŞMESİ BORÇLAR KANUNU’NA GÖRE ASIL SÖZLEŞMENİN ŞEKİL ŞARTINA UYMALIDIR.
Sözleşme kurulurken verilen para bakımından kanunda açıkça belirtildiği üzere aksine bir yerel adet ya da taraflar arasında anlaşma yoksa verilen para kapora sayılır. Diğer yandan taraflar verilen paranın cayma parası olarak belirleyebilirler.
Sonuç olarak kapora, cayma parasından bu yönüyle farklıdır. Cayma bedeli sözleşmenin iptali durumunda geri alınamaz ancak bağlanma parası ya da bir diğer ifadeyle kapora iade edilir.
KAPORANIZI İADE ETMEYEN ŞAHISLARA KARŞI İCRA TAKİBİ BAŞLATABİLİRSİNİZ.
Av. Saynur MASYAN