Karkim halka arz ediliyor
Geçen yıl işlem yasağı kaldırılan ünlü spekülatör ve işadamı Ali Karakaya’nın oğlu Yaşar Karakaya, sahibi olduğu Karkim Sondaj Akışkanları şirketini halka arz ediyor
Geçen yıl işlem yasağı kaldırılan ünlü spekülatör ve işadamı Ali Karakaya’nın oğlu Yaşar Karakaya, sahibi olduğu Karkim Sondaj Akışkanları şirketini halka arz ediyor. Şirketin yüzde 40’ını halka açacak olan Yaşar Karakaya, elde edeceği 20-22 milyon liralık gelir ile şirketini daha da büyütecek. Yaşar Karakaya, “Karkim’de babamın payı yok. Benim de aile şirketleriyle bir bağım bulunmuyor. Şirketimize kurumsal bir kimlik kazandırıp daha da büyütmek istiyoruz” dedi.
İMKB’de yaklaşık 500 milyon dolarlık hisse yatırımı olduğu söylenen ünlü borsacı ve işadamı Ali Karakaya’nın oğlu Yaşar Karakaya sahibi olduğu şirketi Karkim Sondaj Akışkanları’nı halka açıyor. Aynı zamanda tıp doktoru olan Karkim Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Karakaya, şirketin yüzde 40 hissesinin halka arzından 20-22 milyon lira gelir elde etmeyi beklediklerini, bu gelirin bir kısmıyla İsrail ve Türkiye’de sondaj akışkanları üreten şirket satın almayı planladıklarını söyledi.
Babası Ali Karakaya’nın işlem yasağının kaldırıldığını hatırlatan Yaşar Karakaya, “Şirketimize güveniyoruz. Yatırımcılar için şirket hisselerimiz doğru bir yatırım olacağını düşünüyoruz. Babamın şirketimizin halka arzından hisse alıp almayacağını bilmiyorum. Diğer aile şirketlerimizin yönetiminde bulunmuyorum. Ali Karakaya’nın Karkim’de de ortaklığı yok. Karkim’e kurumsal bir kimlik kazandırmak amacıyla halka arz ediyoruz. Şirketimizin borcu yok” dedi.
Karkim’in halka arzı ile diğer aile şirketlerine önderlik edeceklerini belirten Karakaya şunları söyledi: “Karakaya ailesine ait şirketlerin halka arzlara da gündeme gelebilir. Ancak şu aşamada hangi şirketin halka arzının planlandığını söylemek doğru olmaz. Biz Karkim olarak halka arzdan elde edeceğimiz gelirin 9 milyon lirasıyla İsrail’de ve Türkiye’de sondaj akışkanları üreten şirket satın alma hedefimiz var. Burada stratejik ortaklık da kurabiliriz.”
Ödenmiş sermayesi 4.5 milyon lira olan şirketin halka arz sonrası sermayesi 7.5 milyon liraya yükselecek. Şirketin hisseleri 7.18 liradan halka arz edilecek. Talep toplama tarihleri 27-30-31 Mayıs olarak belirlenen halka arza Halk Yatırım aracılık edecek.
Şirketin 2010’da yaklaşık 8.5 milyon lira ciro elde ettiğini belirten Karakaya, bu yıl yaklaşık yüzde 40 büyüme planları olduğunu söyledi.
Şirketin 2010 yılında brüt kâr marjı yüzde 45.9, vergi öncesi kâr marjı yüzde 20’ler civarında, net kâr marjları ise yüzde 15-18 arasında bulunuyor. Karakaya, toplantıda yaptığı konuşmasında ise, amaçlarının bölgeden ziyade, dünyada bu konuda önde gelen şirketler arasında yer almak olduğunu söyledi. Temettü politikasının ne olacağı ile ilgili soruyu da yanıtlayan Karakaya, “Büyümeye odaklı bir şirket olacağız, ama yatırımcımızı kısa ve uzun vadede memnun edeceğimizden emin olabilirsiniz” diye yanıtladı.‘Hedefimiz sürekli şekilde büyüme’YAŞAR Karakaya, 2009-2010 yılları arasında yüzde 150 büyüdüklerini belirten Karakaya, halka arzdan elde edilecek gelirle sürekli büyümeyi hedeflediklerini söyledi. Karakaya, “Halka arzdan gelecek gelirlerin 9 milyon TL’sini işletme sermayesinde kullanacağız. Hedefimiz Ortadoğu ve Kafkaslar’da büyüme stratejisidir. Bununla alakalı oralarda yerleşmeyi hedefliyoruz. İleri teknolojik aletlerin şirketimiz bünyesine kazandırılması gerekiyor. Yurtdışında bizim yapımıza uygun olan şirketleri satın alarak veya stratejik ortaklık kurarak büyümeyi planlıyoruz. Gelirin 6 milyon lirasıyla Ar-ge ve buna bağlı duran varlık alımında değerlendirmeyi düşünüyoruz. Diğer 6 milyonluk kısım ile alakalı enerji, yenilenebilir enerji konularında yatırım planlıyoruz” diye konuştu.
Karakaya jeotermal enerji ile ilgili olarak ise “Şu anda Türkiye’de 93 MW’lık üretim söz konusu. Bunun 600 MW’a çıkarılması hedefleniyor. Burada yapılacak sondajlar da Karkim’in en büyük iş yükünü oluşturacaktır” dedi.
Karakaya, pazarda hakim oyuncu olduklarını söyleyerek, Karkim’in önümüzdeki dönemde yurtdışı pazarlarda yatırım ve satınalma fırsatlarına odaklandığını belirtti. Özkaynaklarıyla büyüyen bir şirket olduklarına dikkat çeken Karakaya, her zaman kontrollü büyüme hedeflediklerini ifade etti.
Karakaya, 2011 yılında büyüyen hedeflerine paralel 6-10 yeni petrol mühendisi almayı planladıklarını ve şu anda kadrolarında 15 petrol mühendisi olduğuna değinen Karakaya, hedeflerinin sektöre nitelikli , lider ve uluslararası arenada söz sahibi olabilecek mühendisler yaratmak olduğunu vurguladı.