Kimilerine göre yeni balon ya da dolandırıcılık, kimilerine göre ise geleceğin para birimi olacağı söylenen kripto para konusu, son birkaç yıldır ekonomik hayatımızı doğrudan etkileyen unsurlardan biri oldu. Yaygın olarak yatırım odaklı kripto para kullanımı olsa da her geçen gün büyüyen bir sektör olarak karşımıza çıkıyor.

Cumhuriyet'ten Sercan Çalbak'ın haberine göre yatırımcıyı korumak ve kripto para piyasasını dengeli hale getirmek için tüm dünyada çok ciddi tartışmalar sürüyor. Kripto para konusu aşırı yeni ve tanımsız olduğu için regülasyon oluşturucular, hukuk teorisyenleri ve dünya merkez bankalarının kafası doğal olarak bir hayli karışık.

Genel beklenti önümüzdeki dönemde dünyanın birçok ülkesinde konuyla ilgili yasaların çıkacağı yönünde. Tabii merkeziyetsiz olarak tanımlanan kripto paranın yasaya tabi olması gerçek bir çelişki olarak karşımıza çıkacak gibi.

SEÇİM SONRASINA BIRAKILDI

Türkiye’de de sektör oyuncuları ve yasa koyucuların durumu da dünya genelinden farksız değil. Tüm taraflar düzenleyici bir yasanın çıkması yönünde hemfikir. Özellikle sektörün ticari tarafı güvenilir kılınabilmek ve piyasayı daha büyütebilmek için mevzuatın oluşmasını arzu ediyor. Hükümet ve ilgili kurumlarda da benzer yaklaşım vardı ve birkaç ay önce hükümet kaynakları tarafından bir taslak metin sızdırıldı. Sızdırılan metin sektörün neredeyse tamamı tarafından olumsuz eleştirilere maruz kaldı.

Kamuoyundaki olumsuz görüşlerin ardından BTK ve Merkez Bankası kaynaklarından edindiğimiz bilgiler taslağın ilgililerle paylaşıldığı ve görüş alınmaya başlandığı, görüşler ve sürecin dünyadaki kripto para gelişmeleri ışığında değerlendirileceği şeklinde. TBMM tarafındaki kaynaklarımız ise taslağın geri çekildiğini, TBMM mekaniği içinde yasanın önümüzdeki yasama yılından önce gündeme getirilmesinin mümkün olmayacağını belirtiyor. Ankara’dan edindiğimiz genel izlenim ise yasanın çıkmasının tamamen ertelendiği ve seçim sonrasına bırakılacağı yönünde.