Son bir yıla bakıldığında artış yüzde 189’a kadar yüselmişti. Gayrimenkul değerleme platformu Endeksa tarafından yapılan bir araştırma da fiyat artış hızının her segmentte aynı olmadığını bir kez daha ortaya koydu. İstanbul’da üst segmentteki evlerde fiyat artışı ortalamanın çok altında kaldı.
Giderek artan inşaat maliyetleri ve arz-talep dengesizliğinden dolayı konut fiyat artışı devam ediyor. Veriler gösteriyor ki artış hızı yavaşladı.
ORTAMALA BEDEL 3.8 MİLYON TL
İstanbul’da konutlar özelliklerine göre iki segmente ayırarak incelendi. Üst segment konutlar, en az 4 odası ve 2 banyosu olan, bina görevlisi ve güvenliği olan, otoparkı olan konutlar olarak belirlendi.
Ortalamanın altında olan konutlar en çok 3 odalı, tek banyolu, bina görevlisi ya da güvenlik olmayan, otoparkı olmayan konutlar olarak belirlendi. Bu kriterlerle üst segment konutların metrekare fiyatı 47 bin 682 TL, konut fiyatı 13 milyon 207 bin 914 TL, ortalamanın altındaki segmentte metrekare fiyatı 30 bin 22 TL, fiyat 2 milyon 701 bin 980 TL oldu.
İstanbul geneline ortalama metrekare fiyatı 31 bin 927 TL, konut fiyatı 3 milyon 831 bin 240 TL olduğu belirlendi. Türkiye genelinde metrekare fiyatı 20 bin 706 TL’ye, konut fiyatı 2 milyon 691 bin 780 TL’ye kadar yükseldi.
Bu iki segmentteki değer değişimi incelendiği zaman ortalamanın altındaki konutlardaki değer değişiminin İstanbul geneline yakın olduğu, üst segmentteki konutlardaki değer değişiminin ve ortalama altındaki konutlara göre çok düşük olduğu görülmekte.
PAHALI KONUTTA YARI YARIYA
Ocak ve Temmuz ayında İstanbul genelinde konut fiyatları yüzde 42.8, ortalamanın altındaki konutlar yüzde 42.5 artış yaşanmışken, üst segmentteki konutlarda fiyatlar yüzde 22.8 yükseldi. Yıllık değer değişim oranları İstanbul geneli için yüzde 90.6, ortalamanın altındaki konutlar için yüzde 87.6, üst segmentteki konutlar için yüzde 50.5 olarak gerçekleşti.
ÖNEMLİ BİR DÜŞÜŞ BEKLEMİYORUZ
Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, “Yaptığımız analiz gösterdi ki, Konut değer artışı hız kesti, fakat enflasyona paralel artmaya devam ediyor.
Özellikle üst segment olarak tanımladığımız ortalamanın üstündeki konutlarda yavaşlamanın daha çok olduğunu görüyoruz. İnşaat maliyetlerindeki artış, arz yetersizliği gibi parametreleri göz önünde bulundurursak kısa zamanda fiyatlarda önemli bir düşüş beklemiyoruz.”