Sokak hayvanlarına yönelik yasal düzenlemeye dair tartışmalar sürerken, Niğde ve Ankara Altındağ'daki toplu hayvan mezarları ve sonrasında Gebze Belediyesi'ne ait Gebze Rehabilitasyon Merkezi'ndeki çöp konteynırlarındaki poşetlerden çıkan çok sayıdaki ölü ve baygın köpek tepkilere yol açmıştı. Seren Serengil o görüntüler karşısında gözyaşlarını tutamazken siyasetçiler, sanatçılar ve gönüllüler bölgeye giderek nekropsi gibi işlemlerin yapılmasını ve sağlıklı hayvanların da barınaktan çıkarılması için çalışma başlatmıştı. Dron ile çekilen görüntülerde bir köpeğe şırıngayla sıvı enjekte edildiği görüntüler ortaya çıkmıştı.

ÖLÜ VE YARALI HAYVANLAR ELEŞTİRİ TOPLADI

Kısa süre sonra Ümraniye Belediyesi'ne ait barınakta çok sayıdaki ölü kedi ve ağır yaralı köpeklerin görüntüsünün sosyal medyada düşmesi eleştiri konusu olmuştu. Barınağa giden gönüllüler kafeslerde bulunan ağır yaralı, travmalı ve kanaması olan kedi ve köpekleri çıkararak tedaviye almış, ölü kedilerin günlerce beklediğini ileri sürmüştü.

Yaşananlar karşısında Gebze Belediyesi 'kuduz' da dahil olmak üzere salgın hastalıklı hayvanlar olduğunu öne sürerken, Ümraniye Belediyesi ise günlerdir ölü olan kedilerin hayvanseverler tarafından getirilip bırakıldığını iddia etmişti.

AKŞAM GAZETESİNİN HEDEFİNDE SERENGİL VE DOSTLARI

Akşam gazetesi ise manşetten gördüğü haberinde "Çakallar işbaşında" başlığını atarak Seren Serengil ve hayvansever dostlarını hedef aldı. Hayvanların kaçırıldığını ileri süren gazete, tedavileri için yardım istendiğini ifade ederek provokasyon yapıldığını öne sürdü. Haberde "Gebze'de bastıkları barınaktan hayvanları kaçıran bir grup, sosyal medyadan ‘tedavi ücreti' adı altında IBAN'la para toplamaya başladı. Belediye, vatandaşları uyardı. Hayvansever kisvesi altında Gebze ve Ümraniye belediyelerinin barınaklarını basan zorbalar, hasta köpekleri kaçırdı; sonra da tedavi bahanesiyle sosyal medyada para topladı" ifadeleri yer aldı.

"KÖPEKLERİ KAÇIRDILAR" İDDİASI

Haberde, "kuduz" hayvanlar bulunduğu iddia edilirken, yasal prosedür gereği "karantinada" olup olmadıkları belirtilmeksizin, kesin tanı alan hayvanlar olduğu iddiasıyla ifadeler yer aldı: "Grubun, koruma altında olan ve aralarında kuduz hayvanların da bulunduğu 151 köpek ile 144 kediyi kaçırdığı ortaya çıktı. Vatandaşların duygularını istismar eden bu kişiler, barınaklardan kaçırdıkları hayvanlar için sosyal medyadan para toplamaya başladı."

Haberin devamında şu ifadeler yer aldı:

"Paylaşımlardan birinde "Gebze ve Ümraniye barınaklarından çıkarılan evlatlar için kliniğe ödeme yapacağız. Az çok demeden destek olun" sözleri yer aldı.

Bir başka paylaşımda ise "Gebze ölüm kampından 6 kedi, 3 köpek çıkardık. Yardım etmek istersen IBAN aşağıda" ifadeleriyle para istendi."

SEREN SERENGİL: "SAHİPLENDİK AMA BELGE VERİLMEDİ. İFTİRA DAVASI AÇAĞIM"

Seren Serengil ise köpeklerin kaçırıldığı iddialarına videolu yanıt verdi. Köpekleri sahiplendiklerini ve kimliklerini ibraz ettiklerini, ancak imza için ertesi gün gelinmesinin söylenmesine karşın sahiplenme belgelerinin verilmediğini ifade etti:

"Burası Ümraniye Barınağı Müdüriyeti. İlk videdao arabadan ehliyetimi alıyorum, ikinci videoda müdüriyete kimliğimizi götürüp teslim ediyorum. Kimliğimizi verip hayvanlarımızı sahiplendik; ama 'Gece oldu yarın imzaya gelin' dedikleri için imzalamadık. Çipli köpekleri okutarak aldık, not ettiler üstümüze. Yandaki paylaşımda da görebilirsiniz. Şimdi derhal sahiplendiğimiz köpeklerin belgelerini verin, yasayı çiğniyorsunuz.

Bir belediye nasıl böyle kanunsuz iş yapar? Sırf olayı kapatmak için 'İnsanlar köpekleri çaldı' der? Nasıl bir utanmazlıktır, bu videolar o geceden... Nereye köpek kaçırmışız? Çok daha detaylı videolar, konuşmalar, ses kayıtları var, mahkemeye sunacağız. Size iftira davası açacağım ve kanuni olarak sahiplendiğimiz hayvanlarımızın belgelerini vermiyorlar... Sahiplendiğimiz köpeklerin belgelerini vermeyip 'Çaldılar' diyorlar. Tüm konuşmalar, görüntüler, belgeler, şahitler olduğu halde böyle bir iftiraya maruz kalıyoruz, bunları derhal görevden alın."

 

BELEDİYELER NE AÇIKLAMA YAPTI

1.5 MİLYON LİRALIK MALZEME DE ÇALDILAR

Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım, barınaktan kaçırılan kuduz ve yasaklı ırkların toplum için tehdit oluşturduğunu söyledi. Barınaktan malzemelerin de çalındığını belirten Yıldırım, şu ifadeleri kullandı: "Bakım evimiz yağmalanmış. Cerrahi ekipmanlarımız, ilaçlarımız maalesef gasp edilmiş. Bunların değeri 415 bin TL ama bugün almaya kalksanız 1 milyon 500 TL'ye alacağınız şeyler."

GEBZE BELEDİYESİ: "HAYVANLARI İADE EDİN"

Gebze Belediyesi'nin açıklamasında "Kuduz, salgın hastalık gibi toplum sağlığını tehdit eden sağlık sorunları bulunan ve yaralanma sonucu organ hasarları olan bütün hayvanların merkezimize iadesinin ivedilikle yapılması gerekmektedir... Eylemciler, hastalıkları gerekçe göstererek, insanlarımızın duyarlılığını istismar edip para toplamaya çalışmaktadır. Vatandaşlarımızın para toplama taleplerine itibar etmemesini, para talebinde bulunanları emniyet ve savcılıklara bildirmelerini istirham ederiz" denildi.