Âşık Veysel vefatının 49. yılında Gülhane Parkı’nda anıtının başında anıldı
Türk halk ozanı Aşık Veysel, ölümünün 49’uncu yılında Gülhane Parkı’nda bulunan anıtının başında MESAM tarafından düzenlenen etkinlikle anıldı.
Ünlü halk ozanının anma programına MESAM Başkanı Recep Ergül, eski Bakan Mustafa Kul, Âşık Veysel'in torunu Çiğdem Özer, Düşler Dünyası Sanat Topluluğu üyeleri, çok sayıda ozan ve vatandaşlar katıldı.
Anma programı saat 10.00’da saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.
Gazeteci yazar Ahmet Özdemir moderatörlüğünde devam eden etkinlikte MESAM Başkanı Recep Ergül, Âşık Veysel 'in "Birlik Destanını" okudu.CUMHURİYET OZANIYDIÂşık Veysel'in bir Cumhuriyet ozanı olduğunu belirten Recep Ergül, “Kendinden asırlar önce yaşamış olan Hacı Bektaş Veli, Yunus Emre, Mevlana gibi değerlerin yirminci yüzyıl temsilcisidir. Cumhuriyetin aşığı denince aklımıza gelen Aşık Veysel’dir. Yeteri kadar anlayabildik mi? Sanmıyorum. Toplumun her kesiminden bir şeyler duyacağız. En çok da siyasetten duyacağız. Siyasetçilere şu çağrıyı yapmak istiyorum. Bu toplunu germeyin. Bu toplumu bir arada tutmaya çalışın” dedi
Toplumun Aşık Veysel’i anlaması ve felsefesini benimsemesi hâlinde, barış ve huzur içinde yaşayacağını anlatan Recep Ergül, Âşık Veysel 'in "Gelmez yola gidiyorum" türküsünü de okudu.BÜYÜK BİR FİLOZOFTUAşık Veysel’in torunu Çiğdem Özer ise Âşık Veysel'in bilim ve çağdaşlığı benimseyen büyük bir filozof olduğunu söyledi. Dedesinin 7 yaşından itibaren tek bir nokta tek bir çizgi görmediği halde, dünya olaylarını derin bir olgunlukla ve bilgelikle yorumladığını belirten Çiğdem Özer, “Türk edebiyatına çok güzel eserler kazandırdı. Sivas’ın Şarkışla Köyü’nden çıkarak, gerçek bir halk adamı bir bilge olarak halkının duygu ve düşüncelerini toplumsal sorunlarını şiirlerine konu yaptı. Adeta bir Sivas kilimine nakış atar gibi dokudu. Cumhuriyet ozanı olan dedem Atatürk devrimciliğini vatanseverliğini, Atatürk’ün çağdaşlaşma hareketini yürekten özümsemiştir” dedi.
Aşık Veysel’in vatan sevgisini yüreğinde duyan bir kalk ozanı olduğunu belirten Çiğdem Özer, “Gülizar ninem dedem içim ‘Bir Atatürk’ü görmediğine bir de askere gidemediğine çok üzülürdü’ derdi” diye konuştu.
Program, Âşık Veysel türkülerini okuyan ozanlar ve şairlerin şiirleriyle son buldu.