Bir tarafta Mehmet Akdere ile onun işlem yaptığı iddia edilen aracı kurumu ALNUS Yatırım. Diğer tarafta ise Işıklar Holding ve şirketin patronu Rıza Işık.

Odatv haberine göre İki yıl önce aldığı spekülatif pozisyonlarla İstanbul borsasında sistematik risk yarattığı iddia edilen Mehmet Akdere'nin borsada yine sahnede olduğu konuşuluyor.

Peki kim bu Mehmet Akdere?

Mehmet Akdere, ALNUS Yatırım tarafından çok yüklü miktarda iki yıl önce kredili işlem yaptırılması iddiasıyla gündeme geldi.

NUSRET ALTINBAŞ'TAN YALANLAMA

Konuyla ilgili ALNUS Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Altınbaş, Odatv'ye yaptığı açıklamada Mehmet Akdere'nin ALNUS Yatırım üzerinden borsada işlem yaptığı iddialarını yalanlayarak, "Yasaklı bir kişinin işlem yapması mümkün değil. Yapabilir mi böyle bir şey?" dedi.

Işıklar Holding ile Rıza Işık, Mehmet Akdere ve SPK'nın ise bir açıklama yapıp yapmayacağı merak konusu...

MEHMET AKDERE'DEN İLGİNÇ PAYLAŞIM

Öte yandan, Mehmet Akdere, X hesabından yaptığı paylaşımda isim vermeden Rıza Işık'a gönderme yaptığı iddia edildi. Akdere'nin paylaşımı şöyle:

"Avcı ile avın hikayesini hep avcıdan dinlemişizdir. Avcılık merakı olan bir şirket patronu, halka açık şirketine av merakını gidermek için Bulgaristan’da özel av sahası alıp kendi yetiştirdiği av hayvanlarını (Geyik, domuz) geçiş yerlerine de pusu kurarak avlanmaktadır.

Hayvanların önceden nereden geçeceğini bildiğinden patron için kolay bir av. Şimdi adalet bunun neresinde diye düşünmeden edemiyorum avın da bir şerefi olmalı bence böyle pusu kurulmamalı. Bu av şeklini karakterine işlemiş patron…

Borsadaki halka açtığı şirketin hisse senetlerinin tamamını satarak sonra da 0/99 satış yaptığı şirketin yatırımcılarına onlarca bedelli sermaye artırımı yaparak yatırımcıyı sürekli zarara uğratıp şirketin küçük ortaklarını av haline getirdiğini düşünmüş, ama bu kez bir farklı bir ortamda olduğunu, yaptığı genel kurulda anlamış ve av ile avcın yerinin değiştiğini net şekilde görmüştür. Şirketin azınlık payları ile yönetemeyeceği kanıtlanmıştır. Onlarca masum canlının ahı binlerce yatırımcının ahı çıkacaktır inşallah diyelim. Herkese iyi hafta sonları diliyorum."

DAHA ÖNCE SİLAHLI SALDIRIYA UĞRADI

Borsa spekülatörü olmakla suçlanan Mehmet Akdere, geçen 7 Nisan'da aracında silahlı saldırıya uğramasıyla gündeme geldi.

Borsa İstanbul’da aktif işlemler yapan ve ağırlıklı olarak Akdere İnşaat Turizm şirketi üzerinden faaliyet gösteren Mehmet Akdere, SPK şikayetleri sonrası iki yıl önce yapılan "borsa manipülasyonu" soruşturması kapsamında bir süre tutuklu kaldı. Anılan soruşturma sonrası Akdere hakkımda takipsizlik kararı verildi.

IŞIKLAR HOLDİNG GENEL KURULUNDA NELER OLDU

Endeks24.com'da yer alan habere göre, 13 Eylül Cuma günü yapılan Işıklar Enerji genel kuruluna Rıza Işık’ın gerginliği damga vurdu.

Toplantıda, 2024 yılı finansal sonuçları, kâr dağıtım politikaları ve yönetim kurulu üyelerinin seçimi gibi kritik gündem maddeleri görüşüldü.

Genel kurulda, Rıza Işık’ın kendi şirketinden pay almak yerine, esas sözleşme değişiklikleri ile yönetimde kalmaya çalıştığı iddia edildi.

Bu durum, yatırımcıların tepkisini çekerken, Işık’ın yönetimdeki geleceği belirsizliğini koruyor.

Emniyet ve SPK yetkililerinin de bulunduğu toplantıda, yapılan yorumlara göre Rıza Işık’ın yönetimdeki sonunun yaklaştığı iddia edildi.

ALTINBAŞ: "RESMİ EVRAK YAYIMLANDIĞINDA BAKARIZ"

ALNUS Yatırım'ın avukatının Işıklar Holding Genel Kurulu’na müdahil olduğu iddia edildi. Bu iddialarla ilgili ALNUS Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Altınbaş, "Müdahil oldu mu bilmiyorum. Mutlaka bir şey görmüştür müdahil olduysa bir hukukçu olarak.

Genel kurul evrakını Işıklar Holding'in yayımlaması lazım. O yayımlandığında durumu inceler, bir bakarız" dedi.

"İKİ YILDIR GENEL KURULLARI ERTELİYORDU" İDDİASI

Enerji ve inşaat sektörlerinde faaliyet gösteren Çemaş Döküm Sanayi A.Ş. ve Işıklar Holding A.Ş., finansal kriz ve yönetimdeki usulsüzlük iddiaları geçen aylarda gündeme oturdu.

Borsa İstanbul'da işlem gören Çemaş Döküm Sanayi A.Ş. (CEMAS) ve Işıklar Holding A.Ş. bünyesinde yaşananlar sermaye piyasalarında endişe yarattı.

Her iki şirketin de değerli varlıklarını ilişkili taraflara düşük fiyatlarla devrederek, halka açık şirketlerin yönetim, denetim veya sermaye açısından ilişkili olduğu taraflarla, piyasa koşullarına aykırı fiyat, ücret veya şartlar içeren anlaşmalar yaparak kazanç aktarmalarını yasaklayan Sermaye Piyasası Kanununun 21. maddesine aykırı hareket ettiği iddia edildi.

Şirketlerin patronu Rıza Kutlu Işık, geçen aylarda hisselerinin büyük bir kısmını borsada satarak dikkat çekti. Bu strateji, şirketlerin ilk genel kurulunda yönetimin yatırımcılara devredilmesine yol açacaktı, ancak Işık'ın, bu durumu önlemek için iki yıldan fazla süredir genel kurulları ertelemeye çalıştığı öne sürüldü.

Bu durumun da pay sahiplerinin haklarını kullanmalarını engellediği şeklinde yorumlandı.

SAİT ÜRÜNLÜ: "BİR HOLDİNG HİSSESİNDE MÜCADELE VAR"

Eski SPK yöneticisi, yatırımcı Sait Ünlü, yaşanan tartışmalarla ilgili şu paylaşımı yaptı:

"Eski bir yatırımcı, büyük halka açıklığı olan toplam 544 milyon lotu olan bir hissenin 205 milyon lotunu toplayıp genel kurulda sadece 40 milyon hissesi olan patronun karşısına çıkıyor

Yönetimi ele geçirmek istiyor;

Neden yapamaz

1. Ana sözleşmeye göre patronun hisseleri imtiyazlı A grubu ve yönetim kurulunu ise sadece bu hisse sahipleri önerebiliyor.

Yani siz şirketin çoğunluğuna sahip olsanız da yönetimi ele geçiremiyorsunuz Çünkü aday gösteremiyorsunuz maalesef.

2. Peki bu hakka sahip imtiyazlı A grubu hisselerin bu imtiyazı kaldırılabilir mi?

Genel kurulda ana sözleşme tadilatı yapılabilir elbet ama imtiyazla ilgili bir tadilat yapamazsınız bu hisselerin imtiyazı kanunla korunmuştur.

Buna benzer değişiklikler yapılabilmesi yönetim kurulunun teklifine bağlıdır ve yüzde 75 oy oranı gereklidir ve Türk Ticaret Kanunu'na göre de bakanlık onayından geçmek zorundadır

543 milyonun yüzde 75'i ise 407 milyon hisse yapar ki bu yatırımcı hemen hemen elindeki paylar kadar daha almalıdır.

3 .İmtiyazları resen kaldırabilecek tek kurum ise SPK'dır. Şartı ise şirketin beş yıl üstü üste zarar etmesidir.

4. Genel kurulda yönetim kurulu değiştirilemez ise eski yönetim kurulu şirketin iş ve işlemleri aksamasın diye görevine devam eder kanuna göre ve ediyor burada da.

Peki ne olacak?

Yatırımcı bu hisseyi neden almış?

Yönetime mi talip?

Elbette hayır

Bana göre holdingin sahip olduğu başka şirketlerdeki oy hakkı ve para kazanma peşinde.

Peki nasıl kazanabilir?

Topladığı hisseleri az hisse ile şirketi yönetenlere ya da tahtaya satarak.

İkinci ihtimal bana göre imkansız ilkine de patronlar yanaşmıyorlar ve olay sürüncemede.

Buradan kim kârlı çıkar bilmem ama zararlı çıkanı tahmin ediyorum..."