Türkiye'nin önemli turizm destinasyonlarının bulunduğu Muğla'da başta Bodrum, Marmaris, Fethiye olmak üzere tüm ilçelerinde son 4 yılda 18 bin 600'den fazla kaçak yapının tespit edildiği bildirilirken Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un görevde olduğu 2019 yılında verdiği kaçak yapılaşma ile mücadele talimatı sonrasında Muğla'da kaçak yapıların tespiti ve yıkım işleminin aralıksız sürdüğü ifade edildi.


BUGÜNE KADAR VERİLEN YAPI KAYIT BELGESİ SAYISI 201 BİN 991
Muğla'da bugüne kadar düzenlenen toplam Yapı Kayıt Belgesi sayısı 201 Bin 991 olurken, ekipler tarafından incelen 8 bin 250 Yapı Kayıt Belgesi'nden 8 bin 219'u ise iptal edilmiş. Kaçak yapılaşma ile mücadele kapsamında belediyeler tarafından tespit edilen kaçak yapıların süratle yıkım işleminin yapılması için Muğla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü'nce ilçe belediyelerine yıkım işlemlerinin hızlandırılması için yazı yazıldığı belirtilirken kaçak yapıların Muğla'nın ilçelerine göre dağılımına bakıldığında en fazla kaçak yapının Fethiye’de olduğu, Fethiye'den sonra Bodrum'un ikinci sırada, son dönemde Ankara ve İstanbul gibi büyükşehirlerden gelen emekliler tarafından tercih edilen Milas'ın ise üçüncü sırada yer aldığı görülüyor.
Kaçak yapıların ilçelere göre dağılımı incelendiğinde ise Fethiye 5940, Bodrum 4539, Milas 2062,  Marmaris 1895, Seydikemer 1637,  Datça 706, Menteşe 501, Ortaca 386, Dalaman 306, Ula 315, Yatağan 147, Köyceğiz 135 ve Kavaklıdere 22 kaçak yapıya ev sahipliği yapıyor.


SADECE 539 KAÇAK YAPI YIKILDI
Son 4 yılda Bodrum, Marmaris, Fethiye gibi önemli turizm merkezlerinde bugüne kadar 550'den fazla kaçak yapının yıkım işlemini gerçekleştirilirken villa, rezidans, ahşap iskele ve otel inşaatı gibi kaçak yapıların tespiti aralıksız sürüyor.


KAÇAK YAPININ YIKIM AŞAMASINA GELMESİ 14-15 AYI BULUYOR
Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci ise kaçak yapılaşma ile mücadele için bazı önerilerde bulunarak şu açıklamayı yaptı:
''Bu kaçak yapılaşmanın en büyük nedenlerinden biri de her dönem hükümet tarafından çıkarılan imar affıdır, bunun her seçim döneminde gündeme gelmesi ve taze, diri tutulmasıdır. Devletimiz bir kararname çıkartıp imar affı olmayacağını duyurmalı. Biliyorsunuz devletin hüküm ve tasarrufu altındaki olan alanlarla ilgili 2 hafta süre verilerek yıkım gerçekleştiriliyor. Ancak özel mülkiyet alanlarında imar kanunun bize emrettiği ölçüde işlemler yapıyoruz. Bir kaçak yapının yıkım aşamasına gelmesi 14-15 ayı buluyor. Bence merkezi hükümet, Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Bakanlarımız bununla ilgili bir kanun çıkarmalı. Kaçak yapılaşma, imara aykırı yapılaşma ile ilgili yıkımın İmar Kanunun 42'inci, 30'uncu maddesine göre değil de devletin hüküm ve tasarrufunda olan gecekondu kanununa göre yapılması sağlanmalı. Eğer biz o yapıları 2 hafta içerisinde yıkmayı başarırsak kaçak yapılaşmanın önüne ciddi şekilde geçeceğiz.''