Tiryaki Holding'in Astana'da derin tahıl işleme projesini hayata geçirdiği bildirildi. Kasım 2023'te Kazak yetkililer bu tesisin BDT'de türünün ilk örneği olacağını kaydetti. Bölgede daha önce üretilmeyen 30 bin ton glikoz ve 45 bin ton fruktozun yanı sıra yılda 22 bin ton gluten ve 110 bin ton nişasta üretimi sağlanacak. Ürünlerin Türkiye, Kanada, ABD ve diğer ülkelere ihraç edilmesi planlanıyor.

Tiryaki Agro, tarım ürünlerinin işlenmesi ve satışı konusunda uzmanlaşmış, 2,5 milyar doların üzerinde cirosu olan lider bir Türk şirketidir. Şirket 4 kıtada 11 ülkede faaliyet göstermekte, 40'tan fazla ülkede ürün satın almakta ve 50'den fazla ülkede satış yapmaktadır.

Kazakistan'ın başkenti Zagreb'de derin tahıl işleme projesi yürüten Tiryaki Holding ile 250 bin ton buğday ihracatına yönelik mutabakat imzalandı.

Zhanatayev ayrıca, Türkiye Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal ile bir araya gelerek, Kazakistan tahılının Türkiye'ye arzının artırılması ve Kazakistan'da tarımsal işleme alanında yatırım çekilmesi konuları ele alındı.

Daha önce Kazakistan ile Türkiye arasında tarım alanında 2 milyar dolarlık anlaşmaya imza atıldığı bildirilmişti.