Mayıs ayısının ikinci yarısından itibaren Türkiye'de yeni bir büyük kredi genişlemesinin işaretlerinin gelmeye başladığını belirten Uluslararası Finans Enstitüsü, bu durumun da beraberinde cari açık, enflasyon ve TL'nin değer kaybını getireceğini belirtti. Daha önce de Reuters'a konuşan bankacılık kaynakları hükümetin seçim için harekete geçtiğini ve ekonomide büyümeyi destekleyecek yeni bir kredi genişlemesi için kamu bankalarını hazır hale getirmek istediğini söylemişti.

IIF, yayımladığı son Türkiye raporunda dikkat çekici değerlendirmelere yer verdi. Raporda “Türkiye'de bir diğer kredi genişlemesi” başlıklı raporda, “Ön veriler bir diğer büyük kredi genişlemesinin ilk belirtilerine işaret ediyor” denildi.

‘REVİZYON GEREKÇESİNİ GÜÇLENDİRDİ’

Son yıllarda TL'deki değer kaybının temel nedeninin tekrarlanan kredi genişlemeleri olduğuna işaret eden Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), kredi teşviklerinin ekonomik büyümeyle birlikte ithalatı ve cari açığı da artırdığını, cari açık artışının 2018 ve 2020'de TL'yi zayıflattığını vurguladı. Dolar/TL için adil değer tahminini 2 Mayıs 2021'de 9,50'ye yükselttiklerini hatırlatan IIF, son dönemdeki kredi verilerinin, adil değer tahminini yükseltme kararlarının gerekçesini güçlendirdiğini öne sürdü. 13 haftalık hareketli ortalamaya göre TL cinsi kredi hacmindeki artış grafiği, yeni bir kredi genişlemesine işaret ediyor…

KREDİLERDE İKİ AYDA 90 MİLYAR TL’LİK ARTIŞ

Mayısın ikinci yarısından itibaren TL cinsi kredilerde ciddi bir artış başladığını belirten IIF, bu son genişlemenin şimdiden 2019'un ilk çeyreğinde yerel seçim öncesi dönemdeki kredi genişlemesini aştığını ve 2020'deki çok büyük genişlemenin neredeyse yarısına ulaştığını belirtti. Küresel sermaye piyasalarında Türkiye'ye dönük algısının kötüleşmesi nedeniyle dolar/TL için adil değer tahminini 2 Mayıs 2021'de 7,50'den 9,50'ye yükselttiklerini hatırlatan IIF, son kredi genişlemesinin de – eğer sürdürülürse – bu revizyon gerekçesine eklendiğini vurguladı. BDDK verileri, son iki ayda TL cinsi kredi hacminde yaklaşık 90 milyar TL’lik artış olduğuna işaret ediyor.

IIF BİR YILDA İKİ KEZ YÜKSELTTİ

IIF, uzun süre 5,50 seviyesinde tuttuğu dolar/TL için adil değer tahminini, 6 Nisan 2020’de 6,30’a, 29 Haziran 2020’de 7,50’ye, 2 Mayıs 2021’de 9,50’ye yükseltmişti. Bu rakam, bir kurun belirli bir vadede bu seviyeye yükseleceği tahminini değil, Türkiye’nin mevcut ekonomik durumunda cari açığını kapatmak için gerekli görülen kur seviyesine işaret ediyor. para.jpg

REUTERS: DEVLET BANKALARINA SEÇİM HAZIRLIĞI YENİ KREDİ GENİŞLEMESİ GÜNDEMDE

Reuters'a konuşan bankacılık kaynakları ve yetkililer, hükümetin seçim öncesi için harekete geçtiğini belirtti. Salgın döneminde kullandırılan kredilerden dolayı net faiz gelirlerinde bilançoda zarar ettiğini ifade ederek, yeni dönemde büyümeyi destekleyecek yeni bir kredi genişlemesi için kamu bankalarını hazır hale getirmek istediğini kaydetti. Reuters haber ajansı Türkiye'deki bankacılık sektörü ve hükümet içindeki kaynaklara dayandırdığı haberinde devlet bankalarına yeni bir sermaye enjeksiyonunun yapılması düşünüldüğünü aktardı. Buna göre yetkililer bankalardan bu yıl ya da önümüzdeki yıl müteahhit ve diğer borçlanıcıların bekleyen talebini karşılamak üzere yeni bir kredi hamlesine hazırlanmasını istedi.

'KAYNAKLARI AŞIRI KULLANDI'

Ajansa adlarının gizli kalması koşuluyla konuşan kaynaklardan biri devlet bankalarının geçen yıl büyük projeleri finanse ederek sınırını aştığını belirtti. Bu durumu kaynakların aşırı kullanılması olarak tanımlayan yetkili bankaların sermaye desteği ile güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Yetkili ayrıca bazı geçmiş borçlar ödendikçe gelecek yıl için ekonominin çeşitli sektörlerinde kredi büyümesi ihtiyacının ortaya çıkacağına dikkat çekti. Reuters'a konuşan kaynaklar sermaye enjeksiyonuyla ya da tahsili gecikmiş borçlarla ilgili henüz kesin bir kararın alınmadığını belirtti. Hazine ve Maliye Bakanlığı'dan da bu konuda yorum yapılmadığı bildirildi.