BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yılbaşından bu yana tüm piyasalar gibi çöküş yaşayan kripto para piyasalarında başlayan toparlanma süreci, ultra zenginlerin de dikkatini çekmişe benziyor. Özellikle Hong Kong ve Singapur’daki ultra zenginler ve yüksek net değere sahip kişiler ya kriptoya yatırım yapmaya hazırlanıyor ya da çoktan yapmış durumda.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, KPMG tarafından yayınlanan yeni bir rapor, Hong Kong ve Singapur'un zengin elitleri, aile ofisleri ve yüksek net değere sahip bireylerin yüzde 90'ından fazlasının dijital varlıklar alanına yatırım yapmakla ilgilendiğini veya zaten o alanda yatırımlara sahip olduklarını gösteriyor. Rapor, zengin elitlerin dijital varlıkların geleceğiyle ilgili oldukça iyimser olduklarını gösteriyor.

Yüzde 58 yatırım yapıyor

KPMG China ve Aspen Digital tarafından hazırlanan 24 Ekim tarihli ‘Dijital Varlıklara Yatırım’ başlıklı rapora göre, aile ofisleri ve yüksek net varlıklara sahip bireylerin yüzde 58'i halihazırda dijital varlıklara yatırım yaparken bu kişilerin yüzde 34'ü ise dijital varlıklara yatırım yapmayı planlıyor.

Cointelegraph’tan Stephen Katte’nin haberine göre, anket, Hong Kong ve Singapur'daki 30 aile ofisi ve 10 milyon dolar ila 500 milyon dolar arasında bir serveti yöneten bireylerin nabzını tutuyor. KPMG, ultra zenginler arasındaki büyük kripto alımının, ana akım kurumsal ilgideki artışın teşvik ettiği sektöre olan güveni de artırdığının altını çiziyor. Ayrıca raporda, kurumların, düzenlenmiş ürünler de dahil olmak üzere dijital varlık finansal ürünlerine daha fazla erişilebilirliğe sahip oldukları belirtiliyor.

Singapur'un en büyük bankası DBS, Eylül ayında, dijital borsasında kripto hizmetlerini, gelirleriyle ilgili kriterleri karşılayan ve akredite yatırımcılar olarak sınıflandırılacak yaklaşık 100.000 müşterisine kadar genişlettiklerini duyurdu. Bu yaklaşım, bir bakıma, kripto varlıkların perakende yatırımcılar için uygun olmadığına yönelik görüşü de destekleyen bir hamle olmuştu.

Portföylerin yüzde 5’i

Kripto paralara ultra zenginler tarafından gösterilen bu ilgi yine de nispeten küçük kalıyor ve çoğu varlıklı kişi portföylerinin yüzde 5'inden de azını dijital varlıklara, özellikle Bitcoin, Ethereum ve ‘stablecoin’lere yönlendiriyor.

Ankete katılanlar, piyasa oynaklığından ve doğru değerlemedeki zorluklardan ve dijital varlıklara ilişkin düzenleyici netlik eksikliğinden bahsediyor ve bu kriterlerin sektöre yatırım yapmak için bir engel olmaya devam ettiğini ifade ediyor.

Raporun yazarları, “Dijital varlıklar oldukça yeni olduğu için, özellikle düzenleme ve değerleme konusunda sektöre yatırım yapma konusunda hala bazı belirsizlikler bulunuyor” diye yazıyor. Ancak KMPG, Hong Kong ve Singapur’daki düzenleyici netliğin daha iyiye doğru değişebileceğini kaydediyor.

Raporda, “Örneğin, Hong Kong'daki tüm sanal varlık hizmeti sağlayıcıları 2024 yılı Mart ayına kadar bir lisans başvurusunda bulunmak zorunda bırakılıyor. Singapur ise kripto para birimi düzenlemelerini genişletmeyi planlıyor” deniliyor.

Kripto ticareti genişliyor

Hong Kong menkul kıymetler düzenleyicisi geçtiğimiz günlerde perakende yatırımcıların doğrudan dijital varlıklara yatırım yapmasına ve mevcut kripto ticareti gereksinimlerini yeniden gözden geçirmesine izin vermek istediğini duyurdu. Singapur Merkez Bankası ise (MAS), akredite yatırımcılar ve ön onay alan birkaç borsa için kripto ticaretini genişletiyor.

Anchorage Digital Kurucu Ortağı ve Başkanı Diogo Mónica, şirketinin güçlü bir düzenleyici ortama sahip olması nedeniyle Singapur'u, daha geniş Asya pazarına ‘atlama noktası’ olarak seçtiğini söylüyor. Mónica, “Bu, kripto para dostu işletmelerin iş yapmak istediği bir rejimde olmakla ilgili. Biz sadece kurumsalız, kurumlar Singapur'a gidiyor, bu yüzden biz de aynı şeyi yapıyoruz” şeklinde konuşuyor.