İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Genel Kurul Odası'nda düzenlenen ve Türk Dünyasında geçmişten günümüze kadının önemi ve değerinin altının çizildiği etkinlik kapsamında Özbek Türkü ressam Mahsuma Tashova'nın da eserlerinden oluşan bir resim sergisi, Türk Dünyasından ezgiler ve video gösterimleri yer aldı. Türk dünyasının tanınmış akademisyenlerin panel konuşmalarının yanı sıra ve yine Türk Dünyasından yöresel yemekler katılımcılara sunuldu.

Geçtiğimiz Şubat ayında Hocalı Soykırımı'nın 30. yıl dönümü münasebetiyle özel bir program düzenleyen Umay Ana Türk Dünyası Kadınlar Birliği, Kasım 2021 tarihi itibariyle Türk Dünyasının en iyi bilinen isimlerinden İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Mualla Uydu Yücel'in önderliğinde kuruldu.

Türk Dünyasının hemen her bölge ve ülkesinden alanında uzman akademisyen, sanatçı, iş insanı, yazar kadın üyeleri içinde barındıran Birliğin yönetim kurulunda Turqua Grup Yönetim Kurulu Kurucu Başkanı Nagehan Yanaz, Doç. Dr. Çağla Gül Yesevi, Doç. Dr. Reyila Kaşgarlı, Dr. Öğr. Üyesi Zebunisa Kamalova, Eğitimci ve İstanbul Azerbaycan Dostluk Derneği Kurucu Başkanı Hülya Ağasoy Agamirza, Eğitimci, Yazar ve Sosyolog Nazlı Aspay Cebeci Sener görev alırken; Birliğin genel sekreterliği Türkolog Şeyda Nur Şişman tarafından yürütülmekte.

Umay Ana Türk Dünyası Kadınlar Birliği, Türk devlet ve topluluklarında yaşayan kadınlar arasındaki bağı güçlendirmek, Türk Dünyası Kadın Araştırmaları Merkezi kurarak tarih boyunca çok güçlü bir varlık sergileyen Türk kadını ve ailesi üzerine araştırmalar yapmak, Türk dünyasındaki kadınların sahip oldukları bilimsel, sosyal ve kültürel yetkinlikleri ve bilgileri Türk dünyasının ihtiyaçları ve menfaatleri doğrultusunda yapılacak bilimsel çalışmalar ile faydalanabilecekleri bir kaynağa dönüştürmek ve kültürel mirasın aktarımını sağlamak üzere kurulmuştur. “Güçlü toplum, güçlü kadınla olur” prensibinden yola çıkan birlik, kadınların eğitim, istihdam, üretime katılımına yönelik projeler yürütmeye devam edecek.