Borsa İstanbul’da işlem görmekte olan Uşak Seramik A.Ş.’nin 2023 yılına ait genel kurul toplantısı, ortaklar arasında çıkan olaylar sonrası ertelendi. Şiddetli kavgalar nedeniyle başlamadan ertelenen toplantıda, bazı ortakların yaralandığı ve yayıncı kuruluş kamerasının kırıldığı belirtildi.

Borsa İstanbul A.Ş. Yıldız Pazar’da işlem görmekte olan Uşak Seramik A.Ş.’nin 01 Temmuz Pazartesi günü saat 09.30 da yapılması kararlaştırılan ve Kamuyu Aydınlatma Platformunda ilan edilen 2023 yılı olağan genel kurul toplantısına çıkan olaylar damga vurdu.

Genel kurul, şirket yönetim kurulunun internet hatlarında sorun olduğu gerekesiyle hazirun listesini hazırlayamadığını bildirmesi, Merkezi Kayıt Kuruluşuna (MKK) giriş yapılamadığından pay sahipleri listesini alamadığını beyan etmesi gibi sorunlar yüzünden başlayamadı. Bilgi sistemi alt yapısı sorunlarından dolayı hazirun cetvelinin alınamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi talebinin, Ticaret Bakanlığı Temsilcisince uygun görülmemesi ve hazirun cetvelinin mevcut katılımcıların kayıt altına alınması usulü ile hazırlanmasına karar verilmesi sonrası, salonda katılımcılar arasında gerilime neden oldu. Sözlü atışmaların fiziki müdahale ve darp seviyesine ulaşması sonucu, gözlemci tarafından tutanak tutularak genel kurul toplantısının ertelenmesine karar verildi.

Ortakların kavgasını araya giren fabrikanın özel güvenlik görevlileri güçlükle önleyebildi. Bazı ortakların yaralandığı arbede sırasında yayıncı kuruluşun kamerasının kırıldığı öğrenildi.

Uşak Seramik’in halka açıklık oranı yüzde 80’nin üzerinde ve şirkette imtiyazlı hisse bulunmuyor. Yani sermayede çoğunluğa sahip olan şirketi de yönetiyor. Uşak Seramik gibi halka açıklık oranı yüksek hisseler var ama bazılarında imtiyazlı hisse bulunuyor. İmtiyazlı hisseye sahip olanlar halka açık oranın çoğuna sahip olmasa da şirketi yönetmeye devam ediyor. Uşak Seramik’te yaşananların çıkış noktası işte bu sermaye yapısı.

BORSADAN HİSSE TOPLADILAR

Çiğdem Meto adında bir yatırımcı, borsada Uşak Seramik hisselerinde yaptığı alımlarla şirkette yüzde 6’nın üzerinde paya sahip oluyor. Yine Ömer Hayati Kondu isimli bir diğer yatırımcı da yaptığı alımlar sonrasında Uşak Seramik sermayesinde yüzde 5’in üzerinde paya sahip olduğunu KAP’a bildiriyor.  Tarihler 1 Temmuz’u gösterdiğinde olaylar patlak veriyor. Çünkü o tarihte şirket merkezinde 2023 yılına ait genel kurul toplantısı yapılıyor. Toplantıda Çiğdem Meto ve temsil ettiği hissedarlar çoğunluk hisseye sahip olduklarını söylüyorlar. Yönetim kurulu, şirket internet hatlarında yaşanan sorundan dolayı Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun (MKK) sistemine giriş yapılamadığından pay sahipleri çizelgesi alınamadığından hazırlanmadığını söylüyor. Bunun üzerine Bakanlık temsilcisi, hazır bulunanlar listesinin yönetim kurulu tarafından fiziki ortamda düzenlenmesini istiyor. Sonra genel kurul salonu karışıyor ve ortaklar arasında arbede yaşanıyor. Olayların yaşanmasıyla genel kurul tehir ediliyor.

HİSSE FİYATI 1 YILDA DÖRDE KATLANDI

Yönetimi ele geçirmek için borsadan yapılan alımlar, şirket hissesinin fiyatına da yansıdı. Bundan tam 1 yıl önce 3 TL’den işlem gören Uşak Seramik hisseleri Cuma günü tavan seviye olan 12.07 TL’den haftayı kapattı. Yani hisselerin değeri 1 yılda dörde katlandı. Şimdi herkes  genel kurulun tehir edilmesinin ardından ortakların birbirlerine karşı nasıl bir hamlede bulunacağını merak ediyor. Çünkü hamleler şirketin geleceğini de şekillendirecek gibi.

 

 

İHA - PATRONLARDÜNYASI