BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Wall Street kripto para piyasasına girmek için ısınma turlarına başladı. Gelecek düzenlemelerin ardından güvenli ve sağlam teknolojik altyapısıyla kripto paraların büyük kurumsal yatırımcıları piyasaya çekmesi bekleniyor. Dev bankalar ise kripto para piyasasına girmek için şimdiden sıraya girmiş durumda.
Protocol.com’dan Tomio Geron’un haberine göre, dev bankaların şimdilik bir adım geride durmasının nedeni ise geleneksel, düzenlenmiş sermaye piyasalarında var olanlara kıyasla kripto para piyasalarındaki altyapı eksikliği olarak gözüküyor. Ancak kripto için teknoloji altyapısı, güvenlikten veriye kadar değişen alanlarda olgunlaşmaya başladıkça bu tabu da yıkılmaya başlıyor. İlerleme kaydedilen alanların en önemlisi, geliştiricilerin ve şirketlerin müşterileri için kripto ticareti altyapısı kurmak amacıyla kullanabilecekleri API'ler ve diğer ürünlerle birlikte bir hizmet olarak kripto ticareti olarak kabul ediliyor.
Dijital varlıklar için yeni borsa: EDX Markets
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, bu olgunlaşmanın en son işareti ise Citadel Securities, Virtu Financial, Fidelity Digital Assets ve Charles Schwab gibi Wall Street aktörlerinin yanı sıra risk sermayesi şirketleri Sequoia Capital ve Paradigm tarafından geliştirilen ve dijital varlıklar için yeni bir borsa olan EDX Markets.
Eski Citadel Securities yöneticisi Jamil Nazarali tarafından yönetilen bu dijital borsa, kabaca, NYSE ve Nasdaq gibi büyük borsalara alternatif olarak benzer şirketler tarafından geliştirilen başka bir borsa olan Members Exchange veya MEMX'in ticari teknolojisi üzerine modellenerek oluşturulmuş durumda.
PayPal ve Mastercard
Şirketler Çarşamba günü yaptığı açıklamada, EDXM'nin saklama ve cüzdan teknolojisinin kripto saklama ve altyapı şirketi Paxos tarafından sağlandığını duyurdu.
New York Eyaleti tarafından düzenlenen bir saklama kuruluşu olan Paxos, müşteri hesaplarını tamamen ayrılmış hesaplarda tutuyor ve kripto ticaretini etkinleştirmek için tüketiciye dönük büyük müşterilere hesap açıyor. Müşterileri arasında PayPal, Interactive Brokers gibi broker şirketleri ve Nubank ve Mastercard gibi dev firmalar bulunuyor.
Paxos Strateji Başkanı Walter Hessert, bugüne kadar büyük bankaların muhasebe, risk, güvenlik ve düzenlemelere yönelik kaygıların yanı sıra Federal Rezerv gereksinimleri ve daha olgun teknoloji arzusu nedeniyle yoğun şekilde kriptoya geçmediğini belirtiyor. Hessert, “ABD'deki büyük banka holding şirketlerinden hiçbirinin bu tekliflerden birini pazara sunduğunu bugüne kadar görmedik” diyor.
Büyük bankalar dijital varlıklara yöneliyor
Lider konumu ve Wall Street firmalarının desteğiyle EDXM, büyük bankaları dijital varlıklara çekebileceğini iddia ediyor. Hessert, EDXM'in geleneksel piyasa yapısını ve ayrıca geleneksel piyasa katılımcıları olan bu tür banka holding şirketlerini ve aracı kurumları desteklemek için kurulacağını belirtiyor. Örneğin, EDXM, geleneksel menkul kıymet ticaretinde kullanılan bir ödeme yöntemi olan teslimat anlaşmasına karşı ödeme anlaşması sunmayı planlıyor.
Hessert, bir çıkar çatışması yaratabileceği endişesiyle, EDXM'nin piyasa yapıcı, borsacı ve saklayıcıların bir arada olduğu diğer bazı kripto sağlayıcılardan farklı olduğunu söylüyor ve bunların genellikle geleneksel pazarlarda yapılmadığını sözlerine ekliyor. Hessert, EDXM gibi daha büyük likidite havuzlarının kripto piyasasında şeffaflığı da artıracağını öngörüyor.
PayPal’ın rolü ve katkısı
Paxos, PayPal'ın kripto hizmeti için saklama, alım satım ve cüzdan servisi sağlıyor. PayPal Temmuz ayında, müşterilerinin daha önce olduğu gibi sadece alım satım yapmakla kalmayıp kripto transferi de yapabileceklerini duyurmuştu. Tüketicilerin kriptoya olan ilgisi piyasanın genel durumu nedeniyle azalmış olsa da, bu son hamle, PayPal'ın geniş müşteri ve trader tabanına gelecekte bir dizi yeni kullanım alanını da sessizce açmış olduğu anlamına geliyor.
Hessert, “Güvenilir ürünler aracılığıyla oluşturulan bu hizmet erişim yöntemleri, PayPal'ın bu transferleri başlatmasından önce olduğundan daha büyük bir seviyeye yükseldi” diyor.