FETÖ’nün iş dünyası yapılanmasına yönelik yürütülen soruşturma kapsamında Ömer Faruk Kavurmacı “FETÖ silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan 8 yıl 9 ay, babası Mustafa Şevki Kavurmacı ise 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılmıştı. Sağlık sorunlarını nedeniyle tahliye edilen Mustafa Şevki Kavurmacı 20 Kasım 2022’de hayatını kaybetmişti. Ömer Faruk ve babası Mustafa Şevki Kavurmacı’nın Aydınlı Grup şirketlerindeki ortaklık paylarına el konulurken, Aydınlı Grup bünyesindeki 12 şirketteki açıklanamayan paralar da müsadere edilmişti. İstinaf mahkemesinin cezaları onamasının ardından temyiz edilen dosya Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne geldi. Şirketlerde örgüte yapılan yardımların nakdi bağışlar, ayni bağışlar, doğrudan bağışlar ve dolaylı bağışlar olmak üzere kategorize edildiği, yapılan yardım ve bağışların “bağış, burs, zekat, hayır, kurban” gibi açıklamalar ile yapıldığı, İşlemlerin farklı yöntemler ile gerçekleştirildiği, bu yöntemlerin şirketin ortaklar hesabının kullanılması, şirkette çalışan personellerin kullanılması, şirketin mal ve hizmet tedarik ettiği şirketlerden veya üçüncü kişilerden toplandığı belirtilerek bağış ve yardımların Bank Asya’da açılan bir hesaba yönlendirildiği belirtildi. Aydınlı Hazır Giyim San.ve Tic. A.Ş.’nin 2 milyon 443 bin 29 adet Bank Asya hissesi bulunduğu, bu hisselerden A grubu hisse senetlerinin imtiyazlı hisse senetleri olduğu, sanık Mustafa Şevki Kavurmacı’nın 1997-2009 yılları arasında Bank Asya’da yönetim ve denetleme kurulu üyeliği görevlerinde bulunduğu ve Bank Asya’da hesap açan ilk kişilerden olup hesap numarasının 7 olduğu kaydedildi.
17-25 SONRASI ÖRGÜT ELEBAŞINA ÖZEL KIYAFET
Kararda dikkat çeken bilgilere de rastlandı. Dosyası ayrılan şirketin CEO’su firari Ahmet Sait Kavurmacı’nın talimatıyla örgüt elebaşısı Fethullah Gülen’e “Fatih Şahin” kod adıyla şirketlerde özel kıyafet dikimi yapıldığı belirlendi. Fatih Şahin adına özel kıyafet dikimi için CEO Ahmet Sait Kavurmacı tarafından 13 Şubat 2013’de şirket çalışanına talimat verildiği, e-postanın da mail server kayıtlarından silindiği belirtildi. Defalarca yapılan özel dikim hizmetinin 17/25 Aralıktan sonra da 23 Haziran 2014’e kadar devam ettiği kaydedildi. Özel dikimi yapılan ürünlerin teslimatlarının ise o dönem Samanyolu TV Genel Koordinatörü olan firari Hidayet Karaca aracılığıyla yapıldığı belirlendi.
FETÖ’CÜ YARGIÇLARA ŞİRKETLERDE YÜZDE 50 İNDİRİM
FETÖ’den ihraç edilen Yargıtay Üyesi Muharrem Karayol’un referansı ile şirket mağazalarında kendi ya da misafirlerine yaptığı alışverişlerin yanı sıra e-posta ve mesaj yoluyla referans olduğu kişilere %50 iskonto yapıldığı belirlendi. Muharrem Karayol’un iskonto için isim göndereceği zaman…yargıtay@gov.tr uzantılı e-posta adresi üzerinden şirketle yazışma yaptığı kaydedildi.
12 ŞİRKETİN HAZİNEYE GEÇMESİNE KARAR VERİLDİ
Yargıtay 3. Ceza Dairesinin kararında, şirketin silahlı terör örgütünün Türkiye içerisinde ve yurt dışında en önemli finans kaynaklarından biri haline geldiği, örgütün amaç ve faaliyetleri doğrultusunda hareket ettiği, bu yönde odak haline geldiği, terör örgütlerinin devamlılığını sağlamaya yönelik finansal destek çabalarının bulunduğu ve örgütün kontrolüne girdiğinin anlaşıldığı belirtildi. Bu nedenle Aydınlı Grup’taki 12 şirketin bütün olarak müsaderesinin yasal olarak mümkün ve gerekli olduğu vurgulanarak tüm şirketlerin hazineye devredilmesine karar verildi.
ÖMER FARUK KAVURMACI'NIN CEZASI BOZULDU
Aydınlı Grup şirketlerinin suç tarihi itibariyle Yönetim Kurulu Başkanı olan sanık Ömer Faruk Kavurmacı hakkında verilen terör örgütü üyeliği cezası ise eksik inceleme gerekçesiyle bozuldu. Kavurmacı’nın süreklilik gösteren aşama savunmalarında kendisinin doğrudan FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile organik bir bağlantısının olmadığını, 2014 yılı itibariyle TUSKON’dan istifa ettiğini daha çok kendisinin inşaat şirketleri ile ilgilendiğini söylemesi, bu savunmalarının tanık beyanları ile doğrulandığı. örgütsel olduğu değerlendirilen şirket içi e-posta yazışmalarında da şirketin CEO’su olarak halen kaçak olan kardeşi Ahmet Sait Kavurmacı’nın görüldüğü kaydedildi. Şirketin temsili hususları ile hukuki ve fiili durumun çatıştığı gözetilerek örgüt üyeliği suçunu oluşturup oluşturmayacağı değerlendirilip tartışılmasından sonra sanığın hukuki durumunun takdir ve tayin edilmesi gerektiğinin düşünülmediğini belirten Yargıtay 3. Ceza Dairesi, yazılı şekilde fazla ceza tayini yapıldığı belirtilerek verilen cezanın bozulmasına karar verdi.