BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Küresel borsalar ABD Merkez Bankası’nın (FED) ne zaman sıkı para politikasından geri döneceğini yakalamaya çalışıyor. Bu gerçekleşene kadar borsalardaki rallilerin ömrünün kısa olması bekleniyor. Barron’s’un haberinde bu politika dönüşümünün ne zaman gerçekleşeceğine dair ipuçlarına yer verildi.
FED’in faiz oranlarını artırmasının temel amacı ekonomideki talebi düşürerek enflasyonu indirmek. Ancak düşen talep aynı zamanda resesyon evresine girilmesi ihtimalini de beraberinde getiriyor. FED ise bir resesyon durumunda faiz artışlarını durduracağının ve hatta düşüreceğinin sinyallerini veriyor.
2018’in sonlarında FED faiz oranlarını yükseltmekteydi. Borsalarsa bir resesyondan ve %10’u aşan büyüklüklerde şiddetli bir düzeltmeden endişe ediyordu. Ardından FED’in faiz artışlarını durdurmasıyla ve faiz indirimine geçmesiyle borsalar da yükselişe geçti. S&P 500 Endeksi 2019 yılında tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.
Şimdiyse FED agresif faiz artışı tavrını sürdürüyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre eylül ayı FED toplantısından ortaya çıkan beklentiler nihai faiz oranının %4,5’e kadar yükselebileceğini gösteriyor. FED’in politika faizleri pandemi zirveleri sırasında ise %0’a kadar gerilemişti.
FED’in faiz artışlarındaki temel hedefi ise %8 ile son yılların en yüksek seviyelerine ulaşan ABD enflasyonunu kontrol altına almak. Ulaşılmak istenen %2’lik enflasyon hedefi için öncelikle ekonomideki talebin ve şirket bilançolarının düşüş göstermesi gerekiyor.Enflasyon için iyi haber
İyi haber şu ki yükselen faiz oranlarının etkilerini gösterdiğine dair işaretler görülmeye başlandı. ABD’deki 20 şehrin ev fiyatlarını ölçen Case-Shiller Endeksi son verilere göre aylık bazda düşüş gösterdi. Bu düşüş 2012 yılından bu yana sadece iki kez gerçekleşmişti. Ham petrol bu yıl son birkaç yılın zirvesinden neredeyse %30 düştü. Gelecek on yıla ilişkin piyasa bazlı yıllık ortalama enflasyon beklentileri %3’ten %2 seviyesine geriledi.
Tüm bunlar fiyat artışlarındaki ivmenin düştüğüne dair erken göstergeler niteliğinde. Bununla birlikte yakın zamanda daha fazla yavaşlama da görülebilir. Parasal politikaların etkilerinin görülmesi zaman alır. Evercore Stratejisti Julian Emanuel fiyatlar aylık bazda daha fazla düşeceğini zira “parasal politikaların uzun vadeli ve gecikmelerle” hareket ettiğini yazdı.
FED kriz olmadan durmayacak
Sorun şu ki bu sinyaller muhtemelen FED’in yakın zamanda para politikasını değiştirmeye yetmeyecek. Elbette bir noktada parasal sıkılaşma duracak. Ancak ABD TÜFE rakamları bu yılki %9 zirvesinden hızlı bir şekilde geri çekilmeye başlamadı. FED Başkanı Jerome Powell ağustos ayındaki Jackshon Hole Sempozyumunda FED’in enflasyonu düşürmeye kararlı olduğunun ve bu ekonomiyi bir resesyona götürse bile önceliklerinin enflasyon olacağının altını çizmişti.
Bununla birlikte Wall Street de FED’in ciddi bir politika değişikliğine gitmesi için ekonomik bir çöküşün gerçekleşmek zorunda olduğu konusunda ikna olmuş durumda. Bu İngiltere’deki finansal krizin ABD bankacılık sistemine sıçraması gibi bir kriz hali olabilir. Ancak bu tipten bir senaryo hisse senetleri için de pozitif olmayacaktır. Zira borsalar geri dönüş öncesinde bir çöküş yaşayacaktır.Kısa süreli ralliler dönemi
Tüm bunlar göz önüne alındığında önümüzdeki haftalarda ABD borsalarında gelecek haftalarda gerçekleşecek olası bir rallinin kısa ömürlü olacağı öngörülebiliyor. S&P 500 Endeksi ağustos ayı ortalarında Haziran 2022 dip noktasına göre %17 yükselmişti. Ardından Powell’ın Jackson Hole açıklaması geldi ve hisse senetleri yeniden satış dalgasına girdi. Endeksler Eylül 2022’de yeni bir dip noktasına ulaştı. Ekim ayının başında %6’lık bir ralli daha yakalayan borsalar rallinin pik noktasından geriledi ve yeni bir dip noktasına doğru hareket ediyor.
Barron’s’un haberinde eylül ayı TÜFE rakamlarının hisse senetlerini yükseltmesi halinde dahi ortaya çıkacak bir rallinin uzun vadeli destek göremeyeceği uyarısı yapılıyor.