Hükümet medyası yazdı: Faiz o seviyeye inip sabit kalacak

featured
service

Hükümete yakınlığıyla bilinen Sabah gazetesi yazarı Nurullah Gür, “Politika faizi tek haneye doğru” başlıklı bir yazı kaleme aldı. Gür’ün yazısında faizin yüzde 9’a ineceği ve o seviyede sabit kalacağı ifade edildi.

Merkez Bankası’nın amacının politika faizini olabildiğince düşük seviyelere çekmek olduğunu belirten Gür, Merkez Bankası’nın son toplantısında politika faizini yüzde 12’den yüzde 10.5’e indirerek tek haneli rakamlara biraz daha yaklaştığını söyledi. Gür, faiz indiriminin piyasa beklentilerinin 50 baz puan üstünde olsa da finans piyasalarının bu indirime şaşırmadığına dikkat çekti.

MB’den belirsizliğe son veren metin

Piyasaların faizin yıl bitmeden tek haneye ineceğini fiyatladıklarını ifade eden Gür, Merkez Bankası’nın yayınladığı son karar metnindeki şu ifadelerin belirsizliğe son verdiğini yazdı:

“Kurul, takip eden toplantıda da benzer bir adım atıldıktan sonra faiz indirim döngüsünün sona erdirilmesini gündeme almıştır.”

Gür, Merkez Bankası’nın bu kararıyla bir sonraki toplantıda 150 baz puanlık bir indirimle faizin yüzde 9’a çekileceği öngörüsünü paylaştı.

AKP’nin ekonomi yönetiminin kredi musluklarını bilinçli olarak az açtığını belirten Gür, “Eğer geçmiş yıllardaki reel kredi büyüme rakamları ile yola devam edilseydi, enflasyonun daha da yukarılara sıçrama riski oluşabilir. Bunun önüne geçmek için kredi büyümesinde temkinli ve seçici bir tutum sergileniyor” dedi.

Gür, iktidarın döviz kurlarını belirli bir seviyede tutmak için KKM, makro-ihtiyati tedbirler ve rezerv yönetimi yolunu kullandığını yazdı. Kredi musluklarının biraz daha açılabilmesinde aralık ayı enflasyonunun belirleyici olduğuna dikkat çekti. Ayrıca Gür, dış pazarlarda Türkiye’nin ekonomik koşullarının kötüleştiğini yazdı.

Hükümet medyası yazdı: Faiz o seviyeye inip sabit kalacak