MERKEZ BANKASI BAŞKANI NASIL ALINDI; ALBAYRAK NEDEN İSTİFA ETTİ?

featured
service

Reuters, dört kaynağa dayandırdığı haberinde, Merkez Bankası eski başkanı Murat Uysal’ın nasıl görevden alındığını yazdı…

Reuters’in haberine göre; Cumhurbaşkanı  Erdoğan, Merkez Bankası başkanını, 6 Kasım Cuma günü değiştirme kararını, ekonominin hassas bir durumda olduğunu anlatan sunumların ardından aldı.

Naci Ağbal, kendisiyle beraber başka üst düzey AKP’lilerin, Erdoğan’a döviz rezervlerinin eridiğini aktarmasından sonra Merkez Bankası başkanı görevden alındı.

Naci Ağbal ve ekibi iki kez sunum yaptı; sunumlarda, yabancı yatırımın ülkeye getirilmesinde sıkıntı yaşandığı ve Türk Lirası’nın yılın başından beri yüzde 30 değer kaybettiği, MB döviz rezervlerinin eridiği anlatıldı.  Erdoğan’ın gelmesi beklenen işsizlik dalgası konusunda da uyarıldı.

Erdoğan bu sunumların ardından alarma geçti; 6 Kasım Cuma günü o dönem Merkez Bankası başkanı olan Murat Uysal’ı yanına çağırarak döviz rezervlerinin bu yıl neden yarıya indiğini ve bununla ilgili ne yapmayı düşündüğünü sordu.

Uysal’ın verdiği cevaplar tatmin edici bulunmadı. Erdoğan’ın sunumdaki bilgilerden daha önce haberdar edilmediği belirtiliyor…

ALBAYRAK TOPLANTIYA ÇAĞIRILMADI 

Berat Albayrak’ın ise Uysal’ın görevden alınmasının ardından gerçekleştirilen iki toplantıya davet edilmemesinin ardından istifa ettiği öne sürüldü.

Uysal’ın görevden alınması ve eski maliye bakanı Naci Ağbal’ın TCMB başkanlığına atanması birkaç saat içinde gerçekleşti.

Reuters’in konuştuğu üç kaynak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomi konusunda doğru bir şekilde bilgilendirilmediğini öne sürdü.

Albayrak’ın istifasının hafta sonu Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen iki toplantıya davet edilmemesinin ardından geldiği iddia edildi.

Albayrak’ın istifasının ardından 9 Kasım Pazartesi günü geç saatlerde hazine ve maliye bakanlığına Lütfi Elvan atandı… (BBCTürkçe)

İSTİFA SONRASINDA NİÇİN 23 SAAT BEKLENDİ 

Toplantıya çağırılmayan ve eski dönemlerden bu yana Naci Ağbal ile arası iyi olmayan bakan Albayrak instagram üzerinden istifa etti. Ancak bu istifanın niçin basında duyurulmasına izin verilmediği şimdilik bilinmiyor. Siyasi tarihte ilk kez bir bakanın istifası yazılı olarak beyan edilmesine rağmen haberleştirilemedi…

Siyasi iradenin, istifayı niçin geç kabul ettiği ve istifanın niçin resmi yayın organları yerine instagram gibi fotograf ağırlıklık bir platformadan yayınlanmak zorunda kalındığı bilinmiyor.

İstifa ve istifanın kabul edilmesi arasında ki 23 saat boyunca hangi siyasi tartışmaların olduğu şimdilik bilinmiyor.

MERKEZ BANKASI BAŞKANI NASIL ALINDI; ALBAYRAK NEDEN İSTİFA ETTİ?