Merkez’de cephane bitti mi?

featured
service

Ekonomide son yaşanan gelişmeleri değerlendiren Ekonomist Atilla Yeşilada, gelinen noktada halen faiz artırımını çözümün dışında tutmanın akıl dışı bir tutum olduğunu söyledi.

Faiz artırmamaktaki ısrarın, yanlış politikaların simgesi hale geldiğini ifade eden Yeşilada, “Faiz artırımı çağrısı yaparken tüm bu yapılan hataların düzeltebileceği yeni bir ekonomi çerçevesinden bahsediyoruz. Bir günde faizi enflasyonun üzerine çekemezsiniz en fazla 5 puan artırırsınız. Fakat faiz artırmak akla yakın politikaların geri dönüş sinyali olarak bir miktar yardımcı olabilir” diye konuştu.

SON KART OYNANIYOR

Dr. Artunç Kocabalkan’ın konuğu olan ekonomist Atilla Yeşilada, iktidara acilen radikal bir ekonomi politikası değişikliği çağrısı yaptı.

Yeşilada, “Hükümete şunu söylüyorum: 2022 yılı 2002 olabilir, son kartınızı oynuyorsunuz. Ukrayna savaşı nasıl biterse bitsin, siyasi sisteme format atılabilecek duruma geldik. Artık, bir an önce yol değişikliği sinyali verirsiniz ya da bu iş sürmez” dedi. Yeşilada, “Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan faiz artırımı ve geleneksel ekonomi politikalarına ikna edilemediği sürece AKP’nin olası müjdeleri öne çekerek prim yapma ihtiyacı sürecek. Artık bunlar inandırıcılığını yitirdi. Böyle bir ortamda halen faiz artırımını dışarıda tutmak akıl dışı bir durumdur” yorumunu yaptı.

Merkez’de cephane bitti mi?

Atilla Yeşilada dolardaki yükselişe yönelik ise şu yorumu yaptı: “Kafama şu soru geliyor, akılcı bir politika olarak ilerdeki yağmurlu günlere kadar cephane kuru mu tutuluyor? Yani ‘savaş bitene kadar doları bırakalım sonra bakarız’ mı deniyor. Bu iyi senaryo, kötü senaryo ise artık müdahale etmiyorlar değil edemiyorlar oluşu. Bunun cevabı parasını TL’de tutanları için çok önemli” dedi.

Fırsatçı değil sağlıklı politikalar

Türkiye’nin Asya tedarik zincirlerinin Avrupa’ya kaymasından pay aldığına değinen Atilla Yeşilada, “İç siyaset ekonomiye o kadar kötü etki yapıyor ki dışarıdan gelen pozitif şokların sonucunu alamıyoruz” dedi.

Yeşilada, şu önemli konunun altını çizdi: “Türkiye’yi Karadeniz’de bulunan doğalgaz da, İsrail ile yapılacak boru hattı da kurtaramaz. Türkiye’yi fırsatçı değil, uzun vadede ülkenin kalkınmasına destek verecek politikalar kurtarabilir.”

Merkez’de cephane bitti mi?