Teknoloji şirketi Google, O kurallara uyacak

Google'ın Güvenilirlikten Sorumlu Başkan Yardımcısı Laurie Richardson, Avrupa Birliği'nin yarın yürürlüğe girecek Dijital Hizmetler Yasası'na dair blog yazısı yayımladı.

featured
service

Avrupa Birliği’nin üye ülkelerdeki içerik düzenlemelerini uyumlu hale getirmek ve çevrim içi içerik denetimine yönelik özel zamanlar oluşturmak üzere tasarlanan düzenlemeyi yürürlüğe alacağına işaret eden Richardson, yasanın pazar yerleri, uygulama mağazaları, çevrim içi video paylaşım platformları ve arama motorları gibi büyük ve farklı çevrim içi hizmetler için geçerli olacağını söyledi.

Richardson, Google’ın itimat ve güvenlik süreçlerinin çoğunu yeni kurallara göre uyarladığına, bazı hizmetlerin işleyişini yasanın özel gereksinimlerine uyacak şekilde değiştirdiğine dikkat çekti.

Google’ın DSA’nın hedeflerini karşılayan kişiler, politikalar ve teknolojilere önemli yatırımlar yaptığını anlatan Richardson, içerik sorumluluğuna odaklanan güvenlik merkezi kurduklarını hatırlattı.

Richardson, bütün platformlarına dair reklam şeffaflık merkezini, Avrupa Birliği yasasının belirli hükümlerini yerine getirmek ve yayımlanan reklamların hedefine yönelik ek bilgiler sağlamak üzere genişleteceklerini belirtti.

Google hizmetleri hakkında kamuoyunu daha iyi bilgilendirmek üzere çalışmalar yaptıklarını bildiren Richardson, Google arama motoru, YouTube, Google Haritalar, Google Play ve alışverişin uygulamada nasıl çalıştığı hakkında daha çok bilgi edinmek için araştırma yapanların veri erişimini artıracaklarını kaydetti.

Richardson, içerik denetleme kararlarına görünürlük sağlamak üzere değişiklikler yaptıklarını, kullanıcılara iletişime geçmek için farklı yollar sunan süreçleri güncellediklerini anlattı.

Avrupa Birliği kuralları kapsamında, Avrupa ülkelerinde faaliyet gösteren 45 milyon kullanıcısı olan büyük dijital platformlar, arama motorları ve alışveriş siteleri, 25 Ağustos tarihinden itibaren daha sıkı biçimde denetlenecek ve katı kurallara tabi olacak.

Yeni kurallara bu aşamada Alibaba, Amazon, Apple AppStore, Booking.com, Facebook, Google Play, Google Maps, Google Shopping, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, TikTok, eski adıyla Twitter olan X, Wikipedia, YouTube, Zalando, Bing ve Google’ın uyması gerekecek.

Listelenen dijital platformların, dezenformasyonu sınırlamaları, yasa dışı içeriği hızla kaldırmaları, reşit olmayanları internet ortamında daha çok korumaları, riskleri azaltmaya yönelik adımlar atmaları ve dış denetime tabi olarak tutulmaları şart olacak.

Kural ihlali yapanlar dijital platformlara küresel cirolarının yüzde 6’sına varacak seviyede para cezaları uygulanacak. İhlallerin tekrar yapmaları durumunda söz konusu dijital platformların Avrupa Birliği faaliyeti bitirilebilecek.

Teknoloji şirketi Google, O kurallara uyacak