Yatırımcılar robo-danışmanlardan vazgeçiyor

featured
service

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Finansal algoritmalar üzerinden geniş çaplı yatırımların düşük maliyetle yönetilmesine imkan sağlayan robo-danışmanlık uygulamaları son yıllarda yatırımcıların sıklıkla tercih ettiği platformlar arasında sayılıyordu. Ancak piyasalardaki sert değişim rüzgarlarının ardından robo-danışmanlık tercihlerinde de yatırımcı tercihlerinde geride kalmaya başladı.

Parameter Insights’ın son bir araştırması ABD’de robo-danışmanlık kullanan yatırımcıların sayısının 2021’den 2022’ye kadar %6,7 oranında azaldığını gösteriyor. Barrons’un haberine göre söz konusu rapor dijital danışmanlık platformlarının da pandemi sonrası dönemin kurbanlarından biri haline geldiğini gösteriyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, pandemi öncesinde birçok yatırımcı ABD hükümet teşvikleri ve boğa piyasası ortamından faydalanarak algoritmalar üzerinden kendi kendine yönetilen yatırım platformlarına odaklanmıştı. Ancak piyasalardaki durumun kötüleşmesinin ardından yatırımcıların büyük bir çoğunluğunu varlıklarını nakde çevirdi veya yatırımlarının uykuda kalmasına izin verdi.

Parameter raporu ayrıca firmaların yatırımcıları robo-danışman gibi ücretli danışmanlık modellerine ikna edebilmek için daha fazlasını yapabileceğini belirtiyor. Raporda, “Kendi kendine portföylerini yönetmekte zorlanan yatırımcılar sadece yüksek transfer maliyetleriyle karşı karşıya kalmıyor” denilerek dijital danışmanlıkla ilişkili tekliflerin belirsizliğine dikkat çekildi.

“Sonuç olarak firmalar piyasalardaki karmaşa sırasında umutsuzca danışmanlığa ihtiyaç duyan sayısız tüketici segmentine yardım etme fırsatını kaybediyorlar.”


Parası olanlar etten kemikten mali danışman arıyor

Robo-danışmanlık kullanımındaki düşüşler müşterilerin servet birikimleriyle de doğru orantılı. 100.000 dolardan fazla kazanan yatırımcılar arasında dijital danışmanlık kullanımı 2021’den 2022’ye kadar %15 azaldı. Bununla birlikte 500.000 dolardan fazla varlığı kazanan yatırımcıların bu uygulama kullanma oranı ise %23,8 düştü.

Diğer bir deyişle daha varlıklı yatırımcılar bir ayı piyasası sırasında etten kemikten mali danışmanlarla geleneksel varlık yönetimi anlaşmalarını tercih ediyor.

Parameter raporunda, “Geleneksel mali danışmanlık liderliğindeki akım, bu müşteri segmentlerini mücadeleye dahil etmek için iyi bir iş çıkarıyor. Bununla birlikte, firmaların tüm hane halklarını kapsayan daha modern ve çok kanallı varlık yönetimi deneyimleri oluşturmaları için çalışmaları devam ediyor” ifadelerine yer verildi.

Parameter araştırmasında, Acorns ve Stash gibi bireysel robo-danışman markaları arasındaki kullanımı analiz ederek, 2021’den 2022’ye kadar kullanımını düştüğünü buldu. Robo danışmanlık firmaları arasında MoneyLion firması ise yıldan yıla küçük bir artışla genel trende aykırı bir performans gösterdi.

Büyük bankaların robo-danışmanlık teklifleri ise karışık bir performans gösterdi. Bank of America’nın ‘Merrill Guided Investing’ platformunun kullanımı yıl boyunca %1,3 arttı. JPMorgan’ın ‘Automated Investor’ platformu ise %1,4 düştü.

Robo danışmanlık firmaları fırsatı kaçırıyor

Servet yönetimi firmalarını uyaran Parameter, kayba uğrayan müşterilerin “geri dönmesi en zor olan” yatırımcılar olduğunu hatırlattı. Araştırma firmasından yapılan açıklamada piyasa duyarlılığı yükseldikçe müşterilerin hata yapma olasılığının da arttığı belirtildi:

“Dijital danışmanlık firmalarındaki yöneticiler kendilerine şu soruları sormalı: Müşterileri volatilite ve yatırım zaman ufku hakkında eğitmek için yeterince şey yaptılar mı? Tam hizmet veren büyük bankalar tüm hane içi tasarruf ve yatırım kanalları için hizmetlerine erişim ve yükseliş fırsatı yaratıyor mu?”

Yatırımcılar robo-danışmanlardan vazgeçiyor